Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Výlet do Budapešti – březen 2018 – další dva dny pobytu.

Je 15.březen a v Maďarsku se slaví státní svátek. Tady to nebylo o tom, že se vylidní město a každý se někam rozjede po okolí. Tady se to slaví s kokardou na klopě, s vlaječkou, či vlajkou v ruce a nebo s transparentem vyjadřujícím náklonnost k politické straně Fedes.
My jsme si dali plán. To pro znamenalo, že jsme se dopravili starým metrem, linkou M1 k lázním Szechenyi aby jsme se podívali do vstupní haly, kde jsme den před tím nebyli, protože vstup k obyčejným šatnám byl z boční strany. tady tento hlavní vstup je o tom, že v chodbách jsou místnosti, kde se nabízí léčení fyzioterapií, masážemi a podobně.

DSC_2767_74784 pohled na hlavní vstup do lázní Szechenyi DSC_2762_74779 interiér v hlavní hale na vstupu do lázní Szechenyi

No a prostředí je krásné, lázeňské a poklidné, bez davů.
Odtud jsme přešli silnici a byli jsme v parku s velkou vodní plochou, kde se v zimě i bruslí a je tu zámek sloužící jako galerie architektury a v den státního svátku tu byla i velká fronta na placený vstup. Všude kolem pohyb davů pěšky i na kolech. Staří i mladí, ale převážně maďarské národnosti. Prostě mají svátek a tak si to užívají.

DSC_2770_74787 prohlížíme okolí vodního hradu - je tu museum architektury DSC_2784_74801 prohlížíme okolí vodního hradu

Postupně jsme vše pěkné viděli a tak jsme se přesunuly až na náměstí hrdinů. Tady vstoupili do metra linky M1 a popojeli k budově státní opery. Budova obklopená mobilním plotem, ale našli jsme cestu k pokladně a tam zjistili, že prohlídky i z pěveckým doprovodem se konají ve 14, 15 a 16 hodin. A tak jsme si dali závazek, že se tedy vrátíme.
Ulice, spíše mohutná a široká třída, Andrassy utca, před operou byla uzavřena a stavěli tady podium. My popojeli metrem s tím, že vysedneme u řetězového Alžbětina mostu. Ale když se jezdí gratis, tak je asi i jedno kam se jede, a tak jsme se dostali až na druhý břeh Dunaje, kde se srocovaly davy lidí s vlajkami a transparenty. Proto jsme sjeli zase do metra a jen jedna zastávka a podjeli jsme Dunaj a vysedli na Kossut Lajos utca, přímo v místě, kde bylo vše oplocené a s kontrolními bránami. Prostor pod tribunou u parlamentu zatím poloprázdný. Ale kolem už posedávali národovci. Tady měl dospět ten dav který jsme viděli na druhém břehu.

DSC_2862_74876 no a za chvíli už promluví i Orbán DSC_2886_74900 na prohlídce v okolí Dunaje

A tak je tu operativní změna plánu a my se projdeme a podíváme cestou na Vaci utca, což je vyhlášená obchodní třída, něco jako je v Praze Pařížská ulice. Nenakupovali jsme, bylo taky všude zavřeno, ale architektura a hlavně to, že tu je vše jako nové a moderně opravené, stálo za tu procházku.
Tady už stál poblíž nábřeží velký shluk manifestujících a zrovna někdo u mikrofonu ladil dav k národní hrdosti nádherně procítěnou básní. Dav stál poblíž sochy nějakého básníka Petefyho u bílého lanového mostu Erzsebet. My se vydali na náměstí Deak Ferenc tér. Když jsme šli kolem hotelu Kempinsky, dali jsme příjemnou odbočku na WC v tomto hotelu.

DSC_2899_74912 jeden z nejkrásnějších hotelů v centru DSC_2894_74907 na prohlídce v okolí Dunaje

Bylo po 14 hodině a tak jsme se vydali zpět k opeře a v 15.00 jsme se asi 45 minut kochali krásou kolem nás, když jsme si zaplatili exkurzi s operetním zpěvem. Bohužel jeviště bylo uzavřené pro rekonstrukci a tak jsme se prošli jen předsálími a v závěru, sedě na schodech, poslechli několik melodických árií od operních pěvkyň.

DSC_2905_74918 byli jsme na placené prohlídce opery DSC_2918_74930 byli jsme na placené prohlídce opery

Podle předpovědí mělo být odpoledne ještě na obloze sluníčko a to na nás skutečně vykouklo něco po 16 hodině, když my se vydali na Budu, kde měli být ty místní atrakce. Jednu jsme zastihli jako přehlídku vojáků z I.světové války.

DSC_2986_74983 odpoledne jsme byli na Budě, kde se slaví státní svátek 15.března DSC_2988_74985 odpoledne jsme byli na Budě, kde se slaví státní svátek 15.března

Pak už jen procházka mezi jarmarečními stánky, svařené víno přišlo k duhu. Byl co vidět a co obdivovat a pozorovat. Jen tu vládla pohodová nálada, žádný ožralý. zase tu byl při cestě hotel s možností navštívit WC a taky něco cestou vidět z krásných místností hotelu.
Dali jsme si langoše velké křupavé, no prostě přesně ty Maďarské, žádná imitace. pak jen čekání až bude osvětlena Budapešť a vše kolem Rybářské bašty. Začala ale taky zima. A tak jsme to přečkali v nějaké kavárně. No a pak jsme se dočkali a fotili tu krásu kolem.

DSC_3033_75023 a nyní už čekáme na noční osvětlení po 18.hodině DSC_3038_75027 a nyní už čekáme na noční osvětlení po 18.hodině

No pak už jen cesta na hotel a honem do sauny a výřivky aby jsme se zbavili prochladlého těla.
Poslední den, den i našeho odjezdu jsme spakovali své věci do baťůžků a vyrazili do deštivého dne. Víme že ve slunci by to bylo vše krásnější, ale i tak to stálo za tu prohlídku. První náš cíl bylo najít v centru města národní banku, kde by se dali vyměnit prošlé bankovky. Měl jsme je v hodnotě 5000 a 2000 forintů. Doma by směnili ale s velkou srážkou.
Banku jsme našli cestou od zastávky metra M2 na Kossuth Lajos tér, ale bylo v pátek zavřeno. zavřeno bylo cestou vše kde se nenabízelo jídlo. Prostě nebyl už státní svátek, ale všichni měli volno. Viděli jsme toho hodně, potkali jsme se i s panem Reganem či jinými sochami. Došli jsme až k řetězovému Alžbětinu mostu.

DSC_3092_75077 no a po tomto mostě přejdeme na druhou stranu DSC_3104_75088 no a po tomto mostě přejdeme na druhou stranu

Ten jsme prošli až na druhý břeh, tady zase hotel na příjemnou přestávku, posedět zajít na WC a oschnout. Hned u hotelu je i zastávka lanovky na Budu. No ale my jeli tramvají linky číslo 47 až na Gellert tér k hotelu a lázním.

DSC_3136_75118 podíváme se do objektu lázní Gellert DSC_3160_75140 podíváme se do objektu lázní Gellert

V lázních jsme to jen okoukli, dali svačinku, oschli a pak se jelo novou linkou metra M4 na druhý břeh k hlavní městské tržnici. Tady, protože pršelo davy a davy lidí, hlavně ty italské grupy studentů, kterým se nechtělo chodit po ulicích v dešti.

DSC_3210_75188 prohlédneme si městskou tržnici DSC_3203_75181 prohlédneme si městskou tržnici

Ale atmosféra jak má být na městské tržnici. No a byl tu konec našeho poznávání Budapešti. Už jen na železniční stanci Nyuogaty Polyaudvar a zase mezinárodním expresem Metropolitan až do Břeclavi a pak rychlíkem do Olomouce.

Tady je pár fotek pořízených při poznávání Budapešti – den třetí :

Tady je pár fotek pořízených při poznávání Budapešti – den čtvrtý :

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.