Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Norsko 2012 – Jednodenní výlet na ostrov Runde

Cesta do Norska v červnu roku 2012 – jedeme na ptačí ostrov Runde.

Ráno je pošmourno, ale neprší. Podle webové stránky o počasí v Norsku www.YR.no bude pršet, bude větrno, ale v lokalitě ostrova jen zataženo. Na ostrov Runde se dá dojet různou silnicí, ale cestovka naplánovala tu nejkrásnější a nejzajímavější, kterou ujezdí i jiné výpravy.
Po ránu jsme to poznali na vlastní kůži. Protože při snídani se na hladině fjordu Geirangerfjorde objevil plovoucí „panelák“ a do přístavu najela spousta autobusů. Toho dne jsem se ale vypravili na opačnou stranu kolem fjordu Norangsfjorde, který začíná vesnicí Oye. Pak jsme přepluli fjord Storfjorden kdy si řidič autobusu poprvé mohl představit jak řídí trajekt, protože byl donucen najet až na úplný okraj trajektu a přes palubní desku už jen viděl vlny na mořské hladině. Jen otáčení volantem a brzdění neovlivnil.

DSC_0670_11522 malý panelák se spoustou turistů DSC_0700_11537 tento řidič autobusu poprvé řídí neřídí dopravní prostředek na hladině mořské svým volantem a svou vůlí

Cesta pokračovala po silnici číslo 651, pak se odbočilo na novou trasuj silnic číslo 653 a novým podmořským tunelem jsme podjeli v hloubce 100 m na druhou stranu fjordu Vartdalstfjorden. Pak jsme přejeli přes dva vysoké a úzké mosty přes dva ostrovy Hareid a Gurskoy a Egesbones a ještě Renoy a pak ještě přes poslední most dlouhý 428 m a byli jsme na ostrově Runde. Ale byli jsme také na konci naší cesty i cesty skutečné, protože dál už silnice ani nevede.

DSC_0719_11543 jeden z mostů, který mezi ostrovy přejíždíme DSC_0722_11545 fotopauza u mostu mezi ostrovem Gurskoy a Egessbones

Před námi byl celodenní pochod, asi 3 hodiny putování kolem ostrova, kde hnízdí velké davy ptáků. Jeden z nich je symbolem ostrova a je to papuchalka.

DSC_0738_11554 pro tohohlr ptáčka viděti jsem vyhledal tuto dovolenou v Norsku IMG_1379_crop tak tento záběr se podařil kolegini ze zájezdu a ne mě osobně, fotečka je tedy půjčená ale musíte uznat, že ta papuchalka je krásný ptáček

Bohužel já osobně ji nespatřil, protože jsme si cestu pokrátil a na útesech, kolem kterých jsme putoval pak tento krásný pták nehnízdil. Takže bohužel, budu jeho podobu prezentovat jen na reklamním štítě a dostal jsme na památku od jedné z cestujících fotečku, kterou se ji toho ptáka podařilo zachytit.
Ale mám nádherné vzpomínky. Vedoucí výpravy nám před cestou sdělil tot : „V roce 2009 tady pršelo vodorovně a to dvakrát za den. Došli jsme, ale celý promoklí, pláštěnky byl k ničemu. S vámi a za takového počasí tady ještě z naší cestovky nikdy nešel“. Ano na ostrově to skutečně pořádně fučelo. Jen místním ovečkám to vůbec nevadilo a vůbec netrpěli závratí a nám prostě už třetí den dovolené v Norsku nezapršelo.

DSC_0742_11558 zanecháváme za sebou autobus na parkovišti DSC_0799_11591 Ovečky horalky, ty si vyšlápnou až na samý konec

DSC_0832_11609 nebo snad ne DSC_0855_11627 a tady už jsme na hodně příkrém sestupu

Z výletu se ve zdraví všichni posadili do autobusu a jelo se zpět do Hellesyltu. V údolí kolem fjordu Noransgefjorde se udělala dvakrát fotopauza protože to, co jsme viděli, se muselo nafotit. Toto údolí, kde postavili hotel už na počátku 19 století bydleli i hlavy pomazané.

DSC_0688_11529 při čekání na trajekt u obce Lekrieset při Norangsfjordu DSC_0919_11671 no není to pohádkové místo ?

DSC_0909_11664 stojí tu hotel, kde bydlela tehdejší nejvyšší vrstva až po samotné královské rodiny DSC_0942_11684 a pak zase ty chaloupky trollů, nebo pastevců ?

Ten den se najelo pouhých 228 km. Ale už se dostavila i únava. Šlo se tedy po večeři jen na malou procházku a pak už jen velmi rychle spát, i když zase to sluníčko někde tam za mraky pořád stálo na obzoru.

Takže chcete vidět víc ? Pak si můžete prohlédnout následující fotogalerie, jak to vypadá na ostrově Runde a co všechno můžete cestou tam i zpět zhlédnout.

Výlet po ostrově Runde

Cestou zpět do Hellesyltu

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.