Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

09 – Překrásné město Toledo

09 – Toledo

Před odjezdem směr Toledo jsme si já osobně musel dát ranní rozcvičku, protože až po výjezdu autobuse na hlavní ulici za hotelem, jsem si vzpomněl, že jsme ve skříni nechal svou bundu. Takže jsem se po 5 minutách vrátil, ale byl jsme tak schvácen, že si ostatní mysleli že pro mě pojede doktor. Bunda byla a mohlo se vyjet. Cesta byla dlouhá a proto se muselo zase brzy po ráno nakládat, snídat a odjet.
Když jsem dojeli do Toleda projeli jsme kolem plného parkoviště autobusů a jelo se na vyhlídku, tedy na druhou stranu řeky Tajo, odkud je Toledo překrásné město na kopci.

dsc_3941_51911 zastavení na vyhlídce na Toledo dsc_3942_51912 zastavení na vyhlídce na Toledo

V danou chvíli nádherně fotogenické. Jen ty davy z dalších autobusů. Po nafocení té nádhery nás autobus odvezl k parkovišti a odtud se jelo po eskalátorech do města na jedno z náměstí. i pro průvodkyni malé překvapení. Prostě zase něco nového a zcela perfektního. S malými přestupy z eskalátoru na jiný eskalátor dojedete skutečně až na vrchol a tak si ušetříte své už opuchlé nožičky z tak dlouhého putování.
Pak se šlo a šlo a mezi tím výklad o daném místě a jeho historii až jsme dospěli ke katedrále. je to pětilodní chrám s úžasnými detaily pro focení.

dsc_3989_51955 ulice Toleda dsc_3962_51929 Toledo roku 2016

Z katedrály jsme přešli ke kostelu jednoho obrazu. kdybych si tady nepořídil hned po vstupu foto, byl bych zklamán. Za 2.50 eur je tady skutečně k vidění jen jeden obraz od el Greka. Na něj se ale chodí dívat davy lidí a průvodci jsou ochotni pro své klienty i fyzicky soupeřit o pozice. Já vyfotil a pak hned na to slyšel no foto, no foto. Já na to jen sory, ale mám foto. No a pak tento obraz vidíte na plakátech, je i v Pradu. tak nevím proč ten rozruch. Postupně jsme se dopracovali až do židovského města a tady nás čekal další architentonický poklad – Bílá synagoga.

dsc_4120_52084 v bílé synagoze dsc_4122_52086 v bílé synagoze

Ano je to poklad a bylo co vidět a co obdivovat. pak se dostáváme ven za hradby města a obcházíme je, až se dopracujeme k parkovišti, nasedáme a znaveni padáme do sedadel. Byl to skutečně nevšední zážitek.

A co se lze o Toledu dozvědět na wikipedii ?
Toledo je město v Kastilii ve středním Španělsku, 70 km jihozápadně od Madridu. Leží na skalním útesu vysoko nad záhybem řeky Tajo a je hlavním (nikoli však největším) městem Kastilie-La Mancha a provincie Toledo. V současnosti zde žije přes 83 000 obyvatel. Město s bohatou historií je sídlem univerzity a arcibiskupství a staré město je na seznamu kulturního dědictví UNESCO.
Na území současného města byla objevena řada keltoiberských hradů a zbytky městských hradeb. Roku 192 př. n. l. dobyli území Římané a založili zde městoToletum, které díky těžbě železné rudy rostlo a bohatlo. Z bohatých vil a akvaduktu se zachovaly jen vykopávky. Koncem 5. století dobyli Toledo Vizigóti a v letech 531 až 711 bylo hlavním městem Vizigótské říše a sídlem arcibiskupa. O významu města svědčí, že v letech 400-702 se zde konalo 19 církevních koncilů, koncilu v roce 633 předsedal Isidor ze Sevilly. Roku 712 dobyli město Maurové a v období Córdobského chalifátu město jako Tulatula opět prosperovalo. Roku 1085 je dobyl Alfons VI. Kastilský a město se stalo residencí králů Kastilie až do roku 1561, kdy král Filip II. Španělský přesídlil do Madridu.
Od římských dob se v Toledu těžila železná ruda a vyráběly kvalitní zbraně. Výroba toledských mečů dosáhla vrcholu v maurském období a v pozdním středověku. Od raného středověku se zde stýkaly různé kultury i jazyky, mísily se tu prvky křesťanské, židovské a arabské kultury a od 12. století se stalo střediskem překládání arabských a antických autorů do latiny (Gerard z Cremony a další). V letech 1577-1614 zde žil a pracoval malíř El Greco, koncem 16. století však město ztrácelo na významu a upadalo.
Za španělské občanské války se město stalo dějištěm prudkých bojů mezi republikány a frankisty. Frankističtí povstalci se nakonec uzavřeli v Alcázaru, kde se sedmdesát dnů bránili až do příchodu jednotek generála Franca.
O Toledu se často tvrdí, že je nejcharakterističtější ukázkou španělské kultury. Mezi nejvýznamnější památky patří:
Středověký hrad San Servando, založený v 8. století jako klášter benediktinů, od 13. století hrad Templářů, který dnes slouží jako hostel. Viděli jsme jej z vyhlídky.
Na úpatí hradu stojí římský most Puente de Alcantára, na západní straně středověký Puente de San Martin. ten jsem přecházeli, když jsme tu byli kdysi dříve.
Toledská katedrála P. Marie, pětilodní bazilika bez příčné lodi se dvěma věžemi, dvojitým ochozem, systémem kaplí a velkým rajským dvorem je 120 m dlouhá a 59 m široká. Patří mezi nejcennější památky španělské gotiky, ovlivněné mudéjarskými vlivy. Byla založena roku 1226 a charakteristické západní průčelí bylo dokončeno po roce 1500. Vyřezávaný a zlacený hlavní oltář, který zabírá celou šířku hlavní lodi a výšku až k patkám klenby, je z roku 1504. Měli jsme placenou prohlídku s výkladem.

dsc_4032_51998 a pak jen obdivujeme krásu této katedrály dsc_4037_52003 a pak jen obdivujeme krásu této katedrály

Dvě dobře zachované středověké synagogy po vyhnání Židů v roce 1492 sloužily jako kostely. Viděli jsme tu bílou synagogu.
Renesanční pevnost Alcázar se čtyřmi věžemi v rozích. Tu lze vidět z vyhlídky po pravé straně města.
Mešita, později kostel El Cristo de la Luz, postavený koncem 12. století slouží dnes jako muzeum.
Dvě městské brány stojí v jeho sousedství: Puerta Vieja de Bisagra z 8. století a mohutná Puerta Nueva z roku 1550.
V kostele svatého Tomáše se středověkou věží visí El Grecův obraz „Pohřeb hraběte z Orgazy“. Na zhlédnutí čekají davy lidí.
Dům El Greca, malíře z 16. století. Bohužel, jeden obraz jsme viděli, ale dům nikoliv.

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.