Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Poznáváme krajinu v údolí říčky Desné a jejího okolí.

Nemůžeme v letošním roce vyjet do světa na více dní, tak proto se soustředím na místa, kam stihneme dojet během dne, protože jen tak posedávat doma, to je hrozná nuda. A vzhledem k tomu, že jsem režista a jízda vlakem je téměř zdarma, našel jsem si lokalitu, která má krásné vlakové spojení mezi Olomoucí a Šumperkem. A když k tomu přidáte úžasné cyklostezky kolem říčky Desné a poklidnou silniční dopravu směrem k Červenohorskému sedlu, kde je v letošním roce zastaven provoz pro veškerou silniční dopravu, je to ideální lokalita pro poznání této krásné krajiny v podhůří Hrubého Jeseníku.
Rádi se sem vracíme a zjišťujeme jak rychlé proměny tato lokalita zaznamenává.
Poprvé jsme si tuto skutečnost uvědomili v okamžiku, kdy jsme navštívili park v okolí zámku v Loučné nad Desnou.

dsc_0407_27095 zámecký park v Loučné nad Desnou dsc_4869_43284 hromada uklizena v červnu 2015

Na tomto webu jsem našel jeho historii www.loucna-nad-desnou.cz/o/zamek-loucna-nad-desnou a v této vzpomínce z roku 2014 jsem zaznamenal první naše setkání s tímto místem. ( www.cestotipy.cz/2014/relaxacni-pobyt-v-obci-branna-v-kvetnu-2014/ ) . Dokonce jsem se o tento vývoj začal zajímat i trochu jinak a mám dobrý pocit, že jsem snad i napomohl odstranit skládku stavebního odpadu před zámkem.
Objevili jsme úžasné místo pro zážitkovou večeři a hned ji taky zdokonalili, že jsme si našli krásný den, kdy jsme tady byli na oběd a hned i na večeři. A dali si vždy něco z pochoutek místní rybářské kuchyně a to přímo pochoutkového pstruha, pokaždé s jinou úpravou a chutí. Ale vždy v krásném prostředí a s milou a rychlou obsluhou.

dsc_5178_43270 v rybářské baště nad Sobotínem - pstruh s nivou a žampiony dsc_5170_43263 pozor na peněženku, drahé a dobré a dá se platit i kartou

A ještě jsme si z tohoto místa za Sobotínem, při odbočce na Hraběšice odvezli i nějakou místní sýrovou specialitu z kozího i ovčího mléka.
Ale zapisuji si tuto vzpomínku také proto, že jsme rozšířili tento den okruh poznávání a dopoledne jsme si užili pohodového koupání na přehradě Krásné při silnici mezi Vikýřovicemi a Hraběšicemi. Musím konstatovat, že tady se určitě ještě i vrátíme, abychom zde nocovali v Campu. Budete-li si chtít ověřit, co se tady dá užít, tak stačí nahlédnout na web www.nakrasnem.cz/index.php?page=gallery&gal=Autokemping .
Koupání ten den bylo báječné už jen proto, že na hladině bylo možné vidět jen naše hlavy, které poznali, že voda je teplá a krásně vyhřátá a nefoukalo v ní tak jako na prosluněném travnatém břehu.

dsc_5108_43201 hodně pěkně opravené zázemí kempu dsc_5109_43202 no to je krásný výhled

Vlastní stavba zázemí Campu je nově rekonstruovaná a je znát výraznou změnu k lepšímu. Doba minulá je patrná jen od silnice, jinak je to tu prostě parádní a klidné prostředí, alespoň ten den naší návštěvy v pátek 21.srpna 2015.
Po dopoledním koupání jsme popojeli do Rybářské bašty nad Sobotínem. A byli jsme tady podruhé. Na to první seznámení vzpomínám v záznamu www.cestotipy.cz/2015/nezvykly-den-a-nezvykle-zazitky-v-udoli-kolem-ricky-desna/ .
Odpoledne jsme pak jeli otestovat, jak se nám bude líbit v termálních vodách již otevřeného termálního areálu ve Velkých Losinách. Tady je znát, že to někdo konečně vzal do pevných otěží a od května 2015 se tady maká a je znát výrazná změna.

dsc_5148_43241 a tak to už je v poloprovozu v srpnu 2015 dsc_5155_43248 a pohledy na vnitřní bazény, voda teplá až 36 st.C

Uvnitř areálu je už zkušební provoz, a že se maká, jsme mohli sledovat přímo z teplé vody, kdy se postavila nová ocelová nosná konstrukce pro venkovní tobogan. Už věřím, že zimní provoz bude prováděn v plném rozsahu, snad jen okolní zeleň se tu objeví až na jaře roku 2016.
No a jestli mohu doporučit, pak sledujte jak se změní provoz na zámku v Sobotíně. Tady je o tom jakési povídání. ( www.sumperk.cz/dr-cs/987-zamek-sobotin.html )

dsc_3756_41912 zámek v Sobotíně opravují, ale brzy tu bude wellnes hotel dsc_5182_43274 když slunce zapadá

No a když si naplánujete dovolenou v této krásné přírodě, pak vězte, že je tady mnoho věcí, které stojí za to navštívit. Vše najdete na tomto webu www.iclosiny.cz/velke-losiny-a-okoli/turisticke-informace-leto .

dsc_3777_41933 historická papírna ve Velkých Losinách dsc_3829_41985 a to je zámek ve Velkých Losinách

dsc_4896_43309 to je u fitnnes centra kousek od zámku ve Velkých Losinách dsc_3788_41944 nově upravené náměstíčko před lázněmi ve Velkých Losinách

No a tady jsou časosběrné snímky z této krásné lokality v podhůří Hrubého Jeseníku :

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.