Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Den desátý – jen tak na okolo Maspalomas po silnicích GC 503 a GC 504.

Je 4.února, máme poslední den zapůjčené auto a ještě někam si musíme tedy zajet. Vše zajímavého z přírodních úkazů ostrova jsme viděli, všechnu doporučenou architekturu jsme už viděli snad taky, okolo lokality, kde bydlíme ale neznáme nic. A měli jsme štěstí, že jsme si to takto navolili, i nadále pro nás platí nic neodkládat na jindy, když se to má udělat hned. Totiž tento den jsme si přivstali, že pojedeme před snídaní nafotit místní duny v Maspalomas při východu slunce. Ale východ v daném čase jako by nebyl. Na obloze něco co z naší zeměpisné polohy neznáme. Totiž vypadá to jako mlha a není to mlha. Navečer, když to takhle vypadá celý den, už ale víme co to asi je. Poznáme to podle toho, že vše je pokryto písečným prachem. Zřejmě vítr nad Afrikou zvedl písečný mrak a ten doletěl až nad Gran Canarii.
Takže fotili jsme duny za zcela zvláštního osvětlení vycházejícím sluncem, „nesluním“.

DSC_0445_16379 Gran Canaria - Maspalomas - písečné duny při východu slunce DSC_0461_16389 Gran Canaria - Maspalomas - písečné duny při východu slunce

No a pak jsme jeli, jen tak na okolo, silnicí GS 503, která se vrací pod číslem GS 504. Hned na jejím začátku pak je odbočka do parku Palmitos, kam jsme samozřejmě také odbočili a jeli až ke vstupní bráně.

DSC_0477_16398 Gran Canaria - vstup do zooparku Palmitos DSC_0479_16400 Gran Canaria - vstup do zooparku Palmitos

Nafotili krásnou a bohatou, uměle vysazenou zeleň, pozorovali davy návštěvníků, ale pro vysokou cenu, ale taky proto, že už cvičené delfíny a papoušky známe a podobná show viděli, vrátili jsme se s malou foto zastávkou u atraktivního baru ve stylu Amerického západu.

DSC_0488_16406 Gran Canaria - lokalita Maspalomas - cestou zpět k silnici GC 503 DSC_0491_16408 Gran Canaria - lokalita Maspalomas - cestou zpět k silnici GC 503

No a pak se to stalo. Najeli jsme na tu silničku „okolo“, ale ta jela stále výš a výš, až jsme snad z výšky 200 m viděli bazény s delfíny, pěkně z hora a celý park a jeho zeleň také. Nádherné výhledy a kolem na vrcholcích nádherné vily či až sídla s výhledy, které ten den jaksi byly zakryty onou mlhou s písečného prachu.

DSC_0507_16421 Gran Canaria - lokalita Maspalomas - stoupáme po okružní silnici GC 503 a máme letecké pohledy do zooparku Palmitos DSC_0508_16422 Gran Canaria - lokalita Maspalomas - stoupáme po okružní silnici GC 503 a máme letecké pohledy do zooparku Palmitos

Ale na konci silnice, kde se obrací zpět, se sjelo zase do údolí a tam byla nádherná přehrada a krajina kolem byla plná zeleně.

DSC_0519_16430 Gran Canaria - lokalita Maspalomas - blížíme se k vesnici Ayagaures, kde jsou ty přehradní hráze DSC_0527_16438 Gran Canaria - lokalita Maspalomas - jsme ve vesnici Ayagaures - pohled na vodní hladinu

A tak se stalo, že můžeme tento výlet „okolo“ taky jen doporučit. Bylo po poledni a tak jsme sjeli až do luxusní části Maspalomas, kde jsou obrovské hotely, stejné jako někde v Americe, či Jižní Africe.

DSC_0541_16451 Gran Canaria - Maspalomas - hotel řady Lopesan - ne kostel DSC_0543_16452 Gran Canaria - Maspalomas - hotel řady Lopesan - ne kostel -tady je recepční hala

První co jsme po zaparkování museli jít nafotit byl kostel. Ale až jsme byli před ním, viděli jsme, že u kostela sedí na lavečkách turisté s kufry a bylo tady naše pořádné překvapení . Místo kostela to byl super moderní hotel. Prostory jakoby kostela, sloužili coby recepční hala, jídelna a tak podobně. Pod kostelem pak prostory vymezené patrovými domky v moderním stylu, coby hotelová ubytování a uprostřed toho zeleň a bazény ke koupání. V katalogu Canaria Travel je veden pod jménem Lopesan Villa de Conde resort.

Tento hotel jsme s úctou obešli a sestoupili na promenádu kolem pobřeží. Ze spodní části tohoto hotelu byl placený vstup do wellnes bazénů.

DSC_0554_16463 Gran Canaria - Maspalomas pohledy na bazény hotelu Lopesan DSC_0558_16467 Gran Canaria - Maspalomas pohledy na bazény hotelu Lopesan - na vstupu do jeho wellnes centra

Pak jsme šli po promenádě plné korzujících či odpočívajících lidí až jsme dospěli k místu plném hospůdek a obchodů se značkovým zbožím a uviděli zadní stranu hotelu ve stylu Amerika. Na bočním schodišti do restaurace jsme spatřili, že tam je obrovský bazén, který končí výhledem na promenádu a oceán. To musíme vidět i z opačné strany. Jeden vstup od promenády byl dobře hlídaný. Ale když jsme to dlouze obešli k hlavnímu vstupu, tak nebyl pro nás problém projít a fotit vše co jsme spatřili a stálo to za to. Když jsme nabyli dojmu, že tu je baťůžkářů a potrhlých Angličanů a Američanů více, už jsme leželi převlečení do plavek na lehátkách a dali si rekreační plavání v bazénu s vyhřívanou vodou na 24 st.C..

DSC_0586_16488 Gran Canaria - Maspalomas jsme na obhlídce hotelu Lopesan s casinem DSC_0588_16490 Gran Canaria - Maspalomas jsme na obhlídce hotelu Lopesan s casinem

Když už oni odcházeli na večeři, my se také dali na další obhlídku. Opouštíme tedy hotel Lopesan costa Meloneras. Kdo chce nahlédnout jak to tu vypadá je to na webu www.lopesan.com.
Nasměrovali jsme si to do hotelu naproti, co měl svou architekturou nádech Afriky. A byl to hotel nad hotely se jménem Baobab.

DSC_0600_16497 Gran Canaria - Maspalomas jsme na obhlídce hotelu Lopesan Baobab DSC_0608_16505 Gran Canaria - Maspalomas jsme na obhlídce hotelu Lopesan Baobab

Až na to kýčovité podání v africkém stylu, kdy narazíte na téměř živou maketu žirafy, krokodýla, či slona, či hejno ptáků plameňáků, tak tohle jste určitě asi ještě neviděli.

DSC_0614_16511 Gran Canaria - Maspalomas jsme na obhlídce hotelu Lopesan Baobab DSC_0603_16500 Gran Canaria - Maspalomas jsme na obhlídce hotelu Lopesan Baobab

Architektonicky jinak do každého detailu něco úžasného, ale ten průvan, v hotelových obr halách, nám vadil. Pomineme-li, že občas zaryčí nějaký ten živočich, papoušek a podobně, abychom si mysleli, že jsme fakt v Africe, tak zaplavat si v místních bazénech by asi byla paráda. Ale i tak tady bylo plno i když to bylo na pět hvězdiček.
Nasedli jsme do auta, které nám nikdo nevybrakoval i když stálo uprostřed neobdělaného stavebního pozemku, kousek od nepoužívaného divadla.
A jeli jsme do té prosté, nám přirozené lokality, plné bungalovů za plotem, plné patrových apartmánů, obchůdků a supermarketů se zábavním parkem a podobně, až jsme blouděním spletitými uličkami Playa Ingles dorazili na hotel.
Po večeři jsme ještě zajeli na obhlídku do st.Augustinu, což je na opačném konci Maspalomas a zhlédli, jak se žije po večeři v hotelu nám už známého Gloria Palace, ale i v hotelu IFA interclub atlantic.
No vrátili jsme na sedm dní zapůjčené auto a můžeme i konstatovat, že za těch sedm dnů jsme najezdili po celém ostrově 1100 km. Spotřebovali jsme celkem 101,64 litrů benzinu, který tady stojí 1,095 EUR / litr. Za benzin se zaplatilo 113,34 Eur. Spotřeba kvůli špatnému peugeotu byla v průměru 9,24 litrů na 100 km. Zapůjčení vozidla stálo na sedm dní 210 eur. Když se vezme, že jeden výlet na osobu tady stojí kolem 45 eur, pak půjčení vozidla má svůj význam, zejména když chcete hodně vidět, ale hlavně zastavit tam, kde to je s nejpěknějším výhledem a samozřejmě pak i foto záběrem. Ježdění na 7 dnů nás tedy pro dvě osoby vyšlo na 333,34 EUR, to je na den 47,62 Eur a na osobu tak 23,81 Eur.
Nyní budeme jen dva dny polehávat a vyčkávat až padne písečný prach a zase se rozjasní. Je teplo, ale není to to pravé, co bylo celou tu dobu našeho ježdění po ostrově. Prostě té=měř jako obvykle měli jsme na počasí asi pořádnou kliku. Ten písečný smog opadl až když jsme 7.2.2013 přelétali na ostrov Lanzarote.
A co doporučit těm, co by tam taky chtěli zajet ? Kupte si knížečku vydavatelství Marco Polo pro ostrov Gran Canaria. Je tam totiž i silniční mapa s číslováním silnic, takže se nedá bloudit. Chceteli povídání o ostrově, pak jsem si pořídil knížečku Kanárské ostrovy, nakladatelství Ikar. Téměř každé místo o kterém se tady píše, jsme zhlédli a nechali se vést doporučeními. Tato knížečka je i o ostrově Lanzarote, kde nám zpočátku byla jedinou dostupnou inerční službou, kterou jsme pak doplnili mapami, které rozdávají při zapůjčení auta. Už to ale nebyli automapy.

Prosím zde jsou k nahlédnutí pořízené fotky tak jak jsme trávili den na svých výpravách, texty pod nimi pak i částečně doplní naše zážitky, abychom na ně časem nezapomněli.

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.