Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Doprava a dopravní prostředky na ostrově Ischia.

 Ischia je jedním z ostrovů v neapolském zálivu. Dostanete se na něj pouze lodní dopravou z přístavu v Neapoli. OLYMPUS DIGITAL CAMERA cestující čekají na označený trajekt

Do Neapole se pak dá přemístit vlakem, kdy nejlepším spojením je noční vlak z Vídně, který ráno kolem 9.00 přijíždí do Říma, odkud pak jedou další rychlé spoje do Neapole. Tam se pak dá dojet kolem 14.00 hodiny.

Jínou možnost nabízí autobusvá doprava se Student Agency, která jede z Prahy přes Brno. Jede přes noc a zastavuje před vlakovým nádražím v Neapoli kolem 11.00 hodin. Kdo spěchá, pak si zajistí letecký spoj Praha – Neapol. Do přístavu se dostane taxikem, či veřejnou autobusovou dopravou. Toto spojení nemám vyzkoušené a neumím poradit. Kdo si pak není jist tím, že individuální přepravu zvládne, může využít přepravy busem s cestovní kanceláří, která má vlastní dopravu.

To co umím poradit je vlaková doprava. Takže na vlakovém nádraží se pustíte rovnou za nosem, jak vyjdete z budovy jdete pořád ve směru jízdy vlaku, on totiž každý  končí na slepé koleji. Jako na Masarykově nádraží v Praze.

Přemístíte se na chodník po levé straně od východu, jdete na první velkou křižovatku, kde se už více jak 8 let staví metro. Jdete kolem obchůdků a pouličních prodavačů z afrického kontinentu. Proplétáte se  mezi davy lidí. U té věčně rozestavěné stavby se dáte doleva, směrem k moři a tím pádem k přístavu. Nemůžete zabloudit, protože poslední dva roky je nad vjezdem do přístavu velké značení, kam co jede. V moderní odbavovací hale zakoupíte lístek na trajekt a pak jen čekáte na odjezd lodi. Nejlepší orientací je čas odjezdu, protože ten vidíte nad pokladnou, pak na lodi přistavené v doku. OLYMPUS DIGITAL CAMERA cestující čekají na označený trajekt

Můžete jet rychlou a pomalou lodí. Rychlá je ale asi o 10 euro dražší. SAMSUNG DIGITAL CAMERA další rychlá loď

Na loď před odjezdem najíždí autobusy, nákladní auta, osobní auta, motocykly a kola. A hrnou se davy lidí. Odjíždí to vždy načas. Odjezdy můžete najít na webu ………. Jezdí dvě společnosti. Většina pak má cíl Ischias Porto, jen některé jezdí do Casamicioly. Rychlé lodi pak jezdí i do Foria.

Na ostrov Ischias se dorazí asi za 1,40 hodiny. V přístavu se kolem Vás objeví spousta taxikářů. Máte-li peníze a nevíte kde Váš hotel leží, pak se první cesta s taxikem vyplatí. Jízdenka na bus stojí kolem 1,90 eura, taxikem od 5 eura podle délky dopravy a zaveze vás až na hotel. S busem to je normální, ale, když vám špatně poradí kde vystoupit, taháte se se zavazadly. Ale dnes není problém si na googlu najít kam jedete a kde asi můžete vystoupit.

Jinak po ostrově jezdí dosti často hodně autobusů. Vyplatí se koupit si celotýdenní jízdenku, která stojí 17 eur.

No a pak,  když jste na místě, tak budete mít příležitost vidět spousty druhů dopravních prostředků jako lodičky a lodě, nákladní trojkolky  taxi trojkolky, ale už i novější malé taxíky, můžete si půjčit i malá auta a motorky. OLYMPUS DIGITAL CAMERA tak to je přesun autobusem Ale doporučuji ten týdenní lístek na autobus a ten pak doporučuji nadevše, protože jízda na černo se nevyplatí. Revizoři nastupují i na odlehlých místech, nalezou všemi dveřmi najednou a jsou nekompromisní. Je pak zážitek poslouchat italštinu, to je koncert výmluv a příkazů.

Mohu doporučit jízdu lodí kolem ostrova, zejména, když je pěkné počasí. Jede se skoro celý den, je tam i přestávka v st. Angelu. Hodně se toho uvidí z pohledů, které jsou jinak nedostupné.

Když už budete jezdit busem, vyplatí se sehnat si jízdní řády. Ty autobusy jezdí křížem krážem a nevíte kdy a kde odbočí, kam až jede. Když si seženete jízdní řád dostanete i mapku kudy jezdí. Busem se dostanete na pláže, do termálních parků, do města, kolem celého ostrova pak jezdí busy s označením CD a CS. Mají interval po 15 a 30 minutách, takže si můžete na pěkných vyhlídkách vystoupit, kochat se a pak zase nastoupit. Je to možná lepší než půldenní výlet pořádaný cestovkou. Sice nemáte výklad, ale můžete se kochat po svém a jak dlouho se Vám to hodí. A poslední informace, ty autobusy jezdí i v noci, sice v delších intervalech, ale je na ně zpolehnutí.

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.