Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Krása barvících se lesů cestou do Lednice přes Janův hrad – říjen 2015.

I přes všechny table si musím vyrazit do přírody. A protože okolí Lednice na Jižní Moravě je pro ty co jezdí vlakem na „režijku“ je jen náročné na čas trávený ve vlaku, jel jsem toho zamlženého rána jen já sám do Břeclavi. Vlak z Olomouce musel vyjet se zpožděním, protože jak jinak. Je to ale vlak, který jsem si oblíbil, protože má nové vagony a pohodově se do něj nastupuje s kolem. Ale ta kritika služeb je nepodstatná, protože od 9 hodin až do 10.30, kdy vlak už konečně dojel až do Hodonína bylo vše v klesající ranní mlze. Teprve za Hodonínem se ukázala krásná budoucnost této říjnové soboty. Jen modrá obloha a za oknem vlaku v teple vozu to bylo zcela ideální.
Protože jsem v Břeclavi trávil své mládí na prázdninách u babičky a dědy na Tyršově ulci, která dnes už má jiné jméno a stala se hlavní rušnou silnicí, musel jsem nejprve prozkoumat ta místa, kde jsem se toulal po polích, kolem domu. No musím říci že o poli už nikdo ani neví, samá výstavba rodinných domků. Jen tu zůstal při Dyji nad jezem vodácký klub a tenis klub. Vše v novém, ale na stejném místě. tady nad jezem jsem se chodil koupat. Jen na břehu od staré Břeclavi to je původní zástavba, na tom mém vzpomínkovém místě vše jako nové. Tam kde Dyje uhýbá do odvodňovacího kanálu to takhle nikdy nevypadalo, ale tady jsem musel začít fotit, abych měl nějakou tu vzpomínku na doby minulé.

dsc_6382_45207 Břeclav - tam kde Dyje napájí protipovodňové rameno dsc_6383_45208 Břeclav - protipovodňové rameno

Tady v těchto místech můj švagr chytil i prvního velkého sumce.
Podél ramene jsem se po protipovodňovém valu dostal zpět, blíže k městu v místě, kde je dnes nový most a taky vodárna, která tu dříve nebývala. No a pak se jelo po vyasfaltované cyklostezce až k Janovu hradu. Ale ta příroda lužního lesa kolem, v této době, kdy je úplně plná paleta barev podzimu, to je nádhera. A do toho samostatné a mohutné kmeny mohutných stromů, jako sochy tady stojící.
No a pak nová lávka přes rameno Dyje, které je už součástí zámeckého areálu v Lednici.

dsc_6386_45211 nová lávka k Janovu hradu dsc_6396_45221 okolí Janova hradu

A pak jen focení té nádhery kolem romantické funkční zříceniny Janova hradu. A taky veselý hluk u vstupní brány, protože se tu sešla svatební společnost. Společnost lidí, co v dnešní době musí ukázat všem že na to mají. Chudáci přijeli na obřad do romantického hradu protáhlou černou limuzinou pro snad sto lidí, prostě auto, které patří do Las Vegas a ne sem. No to je ta dnešní doba zbohatlíků a duševních ubožáků, jinak to pojmenovat neumím.

dsc_6401_45226 patří takové auto do tohoto prostředí dsc_6404_45229 tohle fotí asi každý kdo kolem projede

A pak jsem jel lesní cestou po zelené, mezi krásnou barvící se přírodou, po rozlehlých loukách a nádhernými vysokými a krásně, podzimem zbarvenými, a obrovskými stromy – krasavci.

dsc_6407_45232 obraz, který namaloval podzim dsc_6420_45245 fotím a fotím

A pak se už jen potvrdila poslední zpráva o stavu návštěvnosti na našich hradech a zámcích, a to, že v Lednici bylo lidí za rok 2015 nejvíce v celé republice. A bylo jich hodně i tento sobotní den. Ale tu krásu stálo za to vidět a čekat na záběr, kde by nemusel nikdo zavazet. No bylo to krásné a úžasné.

dsc_6436_45263 pohlednice ze zámku v Lednici dsc_6445_45271 pohlednice ze zámku v Lednici

A co víc od poslední návštěvy v roce 2014 tu je dokončena jízdárna, tedy její rekonstrukce a i ta je dnes perlou mezi perlami. V prostorách zcela opraveného komplexu je dnes stálá výstava o parkových úpravách.

dsc_6454_45280 nově opravená konírna při zámku v Lednici dsc_6457_45283 nově opravená konírna při zámku v Lednici

A pak už bylo jen zjištění, že se dá kdekoliv pojíst, ale obsluha pomalá, ceny vysoké, lidí spousty a spousty. A tak se stalo, že jsem objevil i zadní, nový relaxační areál lázní Lednice a pak po cestě zpět na Břeclav i nivě opravenou hájenku.

dsc_6462_45287 promenáda za lázněmi v Lednici dsc_6464_45289 opravená hájenka za Lednicí

V závěru cesty se pak přede mnou objevil břeclavský zámek v krásném odpoledním slunci, ale ve stavu, kdy se domníváte, že ta vaše fotka bude poslední před jeho zřícením.

dsc_6466_45291 zámek v Břeclavi

Ještě pořád totiž je to zámek jakoby na rozpadnutí, když mu dali zabrat v totalitní minulosti naši strážci hranice od vojenské pohraniční stráže. Taky jsem si vzpomněl na to, že byly doby, kdy se nedalo k plotu kolem zámku ani přiblížit, protože vlčáci se tím štěkáním a útočením na plot cvičili v zásahu na čáře.
Promiňte, ale je to má vzpomínka na mládí, je další ze vzpomínek, které o tomto kraji na Jižní Moravě zapisuji na tento můj web vzpomínek. Ale o krásu přírody kolem jsem se rozhodl podělit.

Detaily dohledáte na těchto webech :

www.januv-hrad.cz

www.zamek-lednice.com/titulni-stranka-1/

Fotodokumentace z výletu na Janův hrad a v Lednici :

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.