Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Kosíř a sv.Hostýn první výlety roku 2015 leden.

Kosíř a sv.Hostýn leden 2015

Máme tu první dny nového roku 2015 a je potřebné být stále aktivní a někam si zajet, zajít a podívat se kolem sobe co je nového a tuto zvídavost si ponechávat ve stálé pohotovosti.
No a protože bylo pěkné počasí ohlášené na neděli 4.ledna vyrazili jsme po 10 hodině z Olomouce na Velký Kosíř. Už jednou jsem o tomto vrcholu Hané psal ve spojení s Čechami pod Kosířem a Museem kočárů tamtéž. Povídání a foto najdete na těchto odkazech www.cestotipy.cz/2014/vystup-na-kosir-25-ledna-v-roce-2014/

a na www.cestotipy.cz/2011/museum-kocaru-v-cechach-pod-kosirem/

A protože cestu do vrchu z této strany tedy známe, tentokrát jsme to vzali od obce Slatinky. A bylo to dobré rozhodnutí. Malebná vesnička pod kopcem, skoro jako na konci světa, kde sluncem ozářené místo kam až se dá autem dojít a pak mírné stoupání pohodlnou cestou téměř až k vrcholu. není to značeno turistickou značkou, ale šipky se objevily vždy v prvou chvíli.

dsc_8159_33796 na konci obce Slatinky dsc_8164_33801 první zahlédnutí rozhledny

V zimě je výstup na věž uzavřen, ale prožili jsme krásné proměny počasí. Cestou slunce ozařující lesní cestu, na vrcholu pak malá vánice, která se během pár minut proměnila v modrou oblohu s krásnými mraky a připravila zajímavé proměny světla v této lokalitě.

dsc_8185_33822 a jdeme zase dolů do Slatinek dsc_8188_33825 krásné světlo v lesním porostu

A pak cesta zpět do Slatinek, objevení krásného stavení v lomu nad obcí, rozhled po té rovné Hané a pak jízda na oběd do Prostějova.

dsc_8193_33830 náměstí v Prostějově dsc_8198_33835 vstupní portál do musea

Tady v restauraci Jadranclub mají ještě i po roce tu samou pochoutku upravenou po Chorvatském způsobu, prostředí je stále příjemné a při listování v katalozích cestovky Jadrantour doprovázené krásnou lahodnou hudbou z Jadranu, jako by jsme přeletěli na pobřeží a objevili se už u teplého moře. Můžete se mrknout na webové stránky www.jadranclub.cz Po dobrém jídle následovala návštěva Městského musea Prostějov, kde právě běžela výstava obrazů Emila Filly. No a pak procházka pod radnicí co slavila v roce 2014 svých 100 let a konec pěkného výletu, prvního v roce 2015.

V úterý 7.ledna nás volala povinnost do Bystřice pod Hostýnem. Po ránu zataženo, ale jak jsme se blížili Bystřici pod Hostýnem, bylo vidět, že počasí nám bude přát tak jak nám přálo v minulých letech. Hned jsme zastavili u zámku, kde sídlí městská policie a kde lze vyzvednout povolenku k výjezdu na sv. Hostýn.

dsc_8201_33771 zámek v Bystřici pod Hostýnem dsc_8203_33773 a vystupujeme na parkovišti pod kostelem na sv.Hostýně

Nebyl to žádný problém, obdržel jsem papírek s povolením na daný den, který je platný jen ten den a pak jsem ho mohl jen vyhodit. Proces bezplatný a rychlý. A tak jsme jeli až na parkoviště pod kostelem. Když jsem vystoupili, nedalo se dělat nic jiného než fotit tu krásu kolem. zase něco jiného, zase to je o náhodě a světle, které je v každém okamžiku jiné.

dsc_8214_33784 a jsme u kostela na sv.Hostýně dsc_8222_33792 pohled na louku s křížovou cestou

I v ten všední den se tu dá pobýt v restauraci s místními lidovkami jako jsou halušky s brynzou a dobrá kyselice. Po jídle se ještě projít k rozhledně, kde to pořádně fučelo a přituhlo. No a byl konec výletu. Byl to prostě krásný den, kdy jsme také něco dobrého vykonali pro naše zejména letní bydlení. No a protože to vše jako celek stálo za to, mohu jen doporučit k návštěvě, zejména když bude pěkné počasí. Jak to tady bylo o vánočních svátcích najdete na tomto odkazu : www.cestotipy.cz/2014/mezi-svatky-na-sv-hostyne-rok-2014/
nebo na webu www.cestotipy.cz/2012/vzpominka-na-sv-hostyn-kdy-se-zde-slavilo-velke-vyroci/
ale také na tomto odkazu : www.cestotipy.cz/2012/navsteva-trojaku-a-sv-hostyna/

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.