Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Vzpomínky na termální lázně v Maďarsku.

V době minulé, kdy jsme ještě jezdili vlakem či autem značky Twingo, tak jsme navštívili termální lázně v Maďarsku, kde jsme se tehdy poprvé setkali s tím, co to je pobýt v teplé léčivé vodě a této zálibě jsme tak propadli, že už si neumíme představit rok, kdybychom do některých z nich necestovali.
Takže mé vzpomínky jsou daleké a jen si pamatuji, že do lázní Hajdusoboszlo jsme tehdy jeli přímým vlakem, který jezdil mezi Bohumínem a Debrecínem.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA mrazivé ráno v Debrecenu OLYMPUS DIGITAL CAMERA mrazivé ráno v Debrecenu

OLYMPUS DIGITAL CAMERA už se všichni zahřívají na bazénech v Hajdúszoboszló OLYMPUS DIGITAL CAMERA už se všichni zahřívají na bazénech v Hajdúszoboszló

Takže velmi pohodlné cestování v nočním vlaku tam a ráno už jsme se mohli procházet po ulicích v Maďarském Debercenu. Pak jsme přejeli osobním vlakem jen jednu zastávku do Hajdusobozslo, vyhledali podnájem u postarších lidí a pamatuji si jen, že to bylo v malém zahradním domečku, kde jsme si mohli jen ohřát ke snídani čaj či kafé. Na večeři jsme byli v hospůdce a do ouška nám tehdy hrála cimbálovka.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA večerní procházka po lázních v Hajdúszoboszló OLYMPUS DIGITAL CAMERA večerní procházka po lázních v Hajdúszoboszló

V lázních jsme pobyli jen dva dny, každý den na jiném místě. Ten první den si pamatuji, že jsme si poseděli v bazénu a hned vedle nás stáli kotlíky s voňavými guláši a stačilo se jen osušit a jít si pochutnat na tom prvém Maďarském gulášku. Problém byl jen v tom, vybrat si ten nejlepší. Večer pak přišlo na procházku po lázních, to je nahlížení do hotelových recepcí, zázemí hotelů s bazény a krásným posezením.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA nelze si jen tak vybrat z nabídky chutí a vůní gulášů OLYMPUS DIGITAL CAMERA hnědé léčivé vody v termále v Hajdúszoboszló

Druhý den jsme si to zamířili do menších lázní, které jsme si při noční procházce vytipovali. A určitě se nám to tehdy líbilo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA druhý den pobytu a jsme v druhém velkém areálu, který je i jinak vybaven OLYMPUS DIGITAL CAMERA druhý den pobytu a jsme v druhém velkém areálu, který je i jinak vybaven

V podvečer jsme nasedli na vlak a ráno jsme byli zase doma na Moravě.
Co dodat závěrem ? Vzpomínám proto, abych dal možnost doplnit si pro Vás, náhodné čtenáře informace o termálních lázních v Maďarsku. Tak se koukněte, jak to v tom Hajdusobozslo vypadá a snad se tam někdy taky vydáte.

A byl to zase jiný rok, zase podzimní čas, protože ten efekt termálních lázní je prostě mnohem větší, než v nich pobývat v teplém a slunečném létě. Mnohem krásnější to je, když kolem vás stoupá pára, vy sedíte v teplé vodičce, co vám léčí klouby a páteř a venku málem padá snížek.
Takže tentokrát to bude vzpomínka na Zalakaros.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA zde jsou vždy krásné procházky OLYMPUS DIGITAL CAMERA parková úprava v okolí lázní Zalakaros

Byli jsme tam už vícekrát. Tehdy jsme jeli vlakem a pamatuji si jen to, že se vystoupilo v Zalakomárom a pak se šlo a šlo hodně dlouho, nic žádný autobus nejel. Ale doputovali jsme až před lázeňský areál, kde byli turistické informace, tam jsme se poptali a byl nám dán kontakt na privátní ubytování a jeho majitel si nás přijel vyzvednout, abychom nemuseli dlouho bloudit.
Pobyt v těchto lázních byl pro nás zážitkem. Už jen proto, že když ukončíte válení se v teplých vodách a už vám stačí to množství vodního masírování a dovádění v proudící vodě na kolotoči, tak se máte kam jít projít, kde si pomlsat na dobrých zákuscích a výtečné zmrzlině.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA pohled na venkovní bazény OLYMPUS DIGITAL CAMERA samostatné bazény s léčivou horkou vodou, jen k posezení

Můžete se brouzdat mezi vinicemi po okolních kopcích, takže když jsem se tam ještě párkrát vypravili, tak vždy v době vinobraní, kdy se dalo sem tam něco zobnout. A může jen oznámit, že za tu dobu se tam dějí velké proměny. Stále se to mění k lepšímu.
A co nás jednou pořádně dostalo, byla tehdy už jízda autem značky Twingo, kdy jsme se v listopadu vraceli přes Keszthely u Balatonu a napadl sníh a na silnic bylo pořádně kluzko.
Ale krása Balatonu, kdy jsme vše kolem pod sněhem měla tehdy svůj půvab a jsem rád, že jsme se touto krásou tehdy mohli pokochat.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA zimní nálada při zámku v Keszthely OLYMPUS DIGITAL CAMERA zímní nálada kolem Balatonu

A nebyly to jen známé lázně jako Sarvar, Heviz či Buk Furdo, ale náhodně jsme zavítali i to lázní, tehdy téměř nových prostor v Kehydekustány. Taková malá vesnice a ty lázně stojí jen tak v poli daleko od okolních vesnic. Známí si nemohou vynachválit týdenní pobyt v místním hotelovém komplexu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA pohled na hotelové ubytování z opačné strany od venkovních bazénů OLYMPUS DIGITAL CAMERA pohled na venkovní bazény k plavání i posezení

Tyto lázně mají svou specialitu a tou je jak bazén se slanou vodou, která imituje prostředí mrtvého moře, ale je zde i bazén, kde vám teče sylný proud za krk s vodou, která má 36 st.C. Ale je zde v tomto bazénu i místo, kde je taková prohlubeň, hluboká tak 2.00 m a do ní vklouznete, zavěsíte se v podpaží a jen tak na stojáka visíte a na záda a na to zavěšené tělo si necháváte tryskat vodu ze stěny za vámi. Je to božský zážitek a když se tam chystáme, už předem se těším na tuto proceduru.

No a aby těch vzpomínek nebylo málo, tak je tu jedna poslední, to když jsme se vraceli autem z toho Kehydekustány či Šarvaru, tak se dá zajet Maďarskem kolem Balatonu do města Papa, kde je jen takový malý lázeňský areál, kde je jak bazén s minerální vyhřívanou vodou, tak také sedací a masážní bazény s termální léčivou vodou.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA opět ve vnitřní relaxační hale OLYMPUS DIGITAL CAMERA venkovní posezení s hydromasáží

To jen sděluji proto, že když už do tohoto Maďarska by jste vyrazili, tak se dá poznávat pořád něco nového a to vždy spojit s požitkářským pobytem v termálních lázních.

Takže nahlédněte na fotky pořízené v minulosti v lázních Hajduszoboszlo u Debrecenu

Ale taky na to jak to vypadalo v lázních Kehidakustány, kam se dostanete po objetí Balatonu přes Kesztely a Heviz.

No a taky se můžete pokochat záběry pořízenými v lázních Zalakaros, které jsou směrem na jih až za Balatonem

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.