Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Obvykle pro obyčejné občany bývá jednou za rok, na májové svátky, otevřen vojenský prostor Libavá. Letos, to je v roce 2012, se tak stalo už 28.dubna v sobotu, kdy meteorologové předpověděli až letní počasí a měli i pravdu. Takže na poslední chvíli jsem se rozhodl podívat se tam, kde jsem ještě jako záložní voják, poprvé držel v ruce samopal a do terče se trefil až velicí důstojník ostrou tužkou, abych měl alespoň nějakou tu trefu.

DSC_1001_8540 a jste na bílém kameni, který se kvůli pověsti bíllou barvou stále natírá DSC_0005_8548 všichni koukají, je to nové neznámé, ale krásné místo s výhledem

Takže tajemství pro mě bylo odhaleno a já spatřil neznámou krajinu a měl jsem možnost poznat, jak nám přátelská vojska po roce 1968 upravila kulturní památku ve Staré vodě, či jak vojenská morálka ničila ve prospěch českého národa vše, co se zničit dalo.

DSC_0096_8639 a tady je ten kontrast doby, kdy vnější vzhled financovali ti co byli vyhnáni DSC_0106_8649 ale taky pořádně zničené našimi "ochránci" po roce 1968
DSC_0150_8693 a co to je za nádheru to povstání z popela DSC_0112_8655 dá se tu učit azbuka, co to bylo za zběř ?

Za Olomoucí směrem na Hranice jsou Oderské vrchy, kde i pramení řeka Odra. A toto rozsáhlé území bylo otevřeno pro turisticky založenou veřejnost a zejména pak pro svět rozvíjející se cykloturistické obce.

DSC_0023_8566 pak se dostanete k hromádce zcela umělé a vidíte to co důstojníci před vámi DSC_0050_8593 a pak je tu vzpomínka na to že tu obec fakt byla

Ale nikomu se nic asi nestalo, protože vojenská policie si dávala pozor, pořadatelé připravili spousty soudků piva či limonád a na vojenské střelnici, kde tehdejší mocipáni a současní placení důstojníci velí ostrým střelbám, se proměnilo v bufet s výbornou krmí z čehož jsem ochutnal Libavský guláš, který přišel náramně k duhu.

DSC_0063_8606 staří psi to vyjeli a mají právem pohárky piva DSC_0051_8594 a jede se na místa, kde dříve stávali důstojníci Waršavské smlouvy a dnes důstojníci z NATO

Takže, jak se bude blížit někdy příště májová doba, kdo nebyl, může zavětřit a na webových stránkách www.akcebilykamen.cz prohlédnout, co ho čeká, jak to kdo pojal svým fotoaparátem a co se třeba povídá v pověstech o Bílém kameni, a co se v této oblasti dělo za nacistů, za Čepičky a za sovětské pomoci.
Když je pěkně, za tu námahu to stojí. Jedete za poznáním neznámého kraje, pokud nejste zbytečně placenými vojáky, kteří tady zbytečně cvičí ostré střelby a jak nás ubránit v době evropského míru.
Tak jestli Vás to bude zajímat, nahlédněte do přiložené fotogalerie, jak jsem vnímal tuto krajinu a historii já, bývalý voják z donucení, a to i ve vyspělém věku jako záložní důstojník.

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.