Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Ostrov Madeira

Něco o Madeiře.

Kdo chce vidět ostrov Madeira, zalistuje v katalozích cestovních kanceláří a zjistí, že je nabízen pobyt s možností celoročního koupání, se stálým a krásným počasím, ale spatří vysokou cenu a už má o čem přemýšlet.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Pohled na koupaliště v oceánu                                                              SNC14519 Jsme v komplexu hotelu Savoy se 4 *

Ale když si zadá ve vyhledávačích heslo Madeira, pak si zjistí hodně zajímavých článků o tom, že se to dá realizovat i jinak a zjistí si i mnoho dalších informací, které cestovní kanceláře neposkytují.

Dal jsem se tou druhou cestou, hledaje výhodnější a levnější možnosti, jak poznat tento ostrov, který jsem měl možnost poprvé spatřit v televizních pořadech, a pak z fotek pořízených a uveřejněných na webových stránkách zaměřených na ostrov Madeira. Zde přednostně doporučuji www.zzz.cz .

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Pohled na Funchal ze zahrady Jardim Botanico

A to je nyní i předmětem mých informací na této webové stránce www.cestotipy.cz.

Madeira je ostrov, který má nádhernou přírodu, krásné pohoří,

SNC15039 jen se kocháte

ale koupání v moři a tady jen vlastně v oceánu, je značně složité, ale když víte kde se dá realizovat, tak je to koupání velmi zajímavé. A dovíte se také o místech, kde je to podle mých osobních poznání nejlepší.

Co se týče přírody, tak určitě ji lze vidět bez velké námahy a na jednom místě. To se vám podaří při návštěvě dvou zahrad, kde se sice platí vstupné, ale v obou případech to mohu doporučit. Ale je zde spousta parků městských, ale i při hotelech, jako je například hotel Rieds.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Jsme v zahradě Jardim Botanico                                                              OLYMPUS DIGITAL CAMERA A tady jsou asijské zahrady, které byly pořizovány na Portugalských koloniích

Pak se dozvíte, že na ostrově jsou levády, čili cestičky, které kopírují vrstevnice a po nichž se dá procházet a tak bez velké námahy se lze po ostrově projít a z výšek pozorovat to, co je pod vámi. 

SNC14849 Tak takhle vypadá leváda, pěšinka a kanál s vodou

To celoroční koupání je skutečně možné, ale v případě, že zakoupíte pobyt v hotelovém komplexu, který má k dispozici sadu bazénu a relaxačních zón, a to jak jistě tušíte, něco bude stát. Ale ta myšlenka, že za hodně peněz pojedu tam, kde se budu koupat v bazéně, který mám i ve vlastním městě, mě jaksi nesedí.

souhrn mapka, která ukazuje místa ke koupání v oceánu

A tak se mohu podělit a dát typ na hotelový komplex v obci Garajau asi 5 km či 7 km od Funchalu, které bylo i dostupné pravidelným autobusovým spojem.

S pravidelným jízdním řádem, řádně vyvěšeným na autobusové zastávce. Ale spoléhat se na tomto ostrově jen na ježdění autobusem je zase málo operativní, zejména, když chcete být nezávislý na čase návratů či odjezdů. Ale na druhou stranu pro ty co milují pěší tůry, je to dle informací mých známých zařízeno tak, že po ránu vyjíždí spoje do výchozích bodů levád a po těch se dá přesunout vlastní silou na opačné konce cest a odtud se zase navečer vrátit do Funchalu. Já sám to nehledal a nevyzkoušel, tak to nemohu ani komentovat. Být na ostrově jen jeden týden je mrhání penězi, protože cesta na místo pobytu přeci jen něco stojí, takže čím delší pobyt, tím je to lepší.

A tak ty dobré typy, které jsem získal při prvním pobytu v roce 2005 a následně je doplnil v roce 2008, kdy jsem opakoval pobyt právě ve stejném hotelu v Garajau- v hotelovém komplexu Don Pedro, mohu touto cestou právě předat. A proč právě zde?

OLYMPUS DIGITAL CAMERA pohled do zahrady hotelu                                                              SNC14530 mohli by jste sjet i lanovkou, kterou tu zbudovali z peněz EU, ale nejezdila

Protože je to levnější hotel, má k dispozici, když se to řádně objedná i pokoje s kuchyňkou.

SNC14447 interiér pokoje, kde je i kuchyňka zabudovaná ve skříni

Není to kuchyně, ale ve vestavěné skříni je elektrický dvouplotýnkový vařič, je zde nejnutnější nádobí, takže se dá připravit  večerní strava. Naproti hotelu, hned přes cestu se dá nakoupit. Jsou zde také bufetové možnosti, či si lze koupit něco jako polotovar a doma to jen ohřát, a nebo pojíst to hned na místě s přirážkou za obsluhu. Dále je zde možnost v okolí obejít více půjčoven aut.Auto se dá v okolních ulicích i zaparkovat. No a v neposlední řadě v ceně pobytu je snídaně, která je stále pestrá a bohatá, takže po ránu je čas na rozjímání kam vyrazit. A to je na tomto ostrově hodně důležité, protože se musí sledovat zprávy o počasí, když je na jednom konci škaredě, na opačném je krásně, když je u moře deštivo, pak ve výšce nad 1000 metrů už praží slunce.

A to jsou hodně velké priority, když už jednou máte záporné zkušenosti z jiných dovolených. Hotel se dá objednat i po internetu a denní pobyt je i za 490 Kč na noc a osobu. Má své bazény a na závěrečné osvěžení po celodenním putování a poznávání ostrova to bohatě stačí.

No a jak se výhodně na ostrov dopravit ?

SNC14378 letadlo portugalské letecké společnosti

 Zjistil jsem, že se dá zajistit spoj Praha – Lisabon a odtud pak místní leteckou linkou Lisabon – Madeira což je spoj, pro Portugalce, který nahradil lodní dopravu a tak cena za let vychází na 80 až 90 eura. SNC14440 a první pohledy na madeiru a výběžek Sao Lourenco

Půjčení vozidla je při dlouhodobém pronájmu 10 dní a více tak za 24 eura na den. Musím ale upozornit na jeden fakt, nepůjčujte tam, kde po vás chtějí finanční garanci. Jsou i půjčovny, které ji nechtějí. Na ostrově je hodně nástrah, kdy můžete vůz poškrábat a pak o garanci určitě přijdete, tak jak se to stalo mě, když při odevzdávání vozu se objevil nový škrábanec, který jsem získal od někoho na parkovišti před supermarketem.

No vím i jak se z toho dostat přes pojišťovací událost, ale to není potřeba nyní ventilovat.

A nyní doporučení co určitě musíte za 14 dní pobytu vidět.

Město Funchal, jeho historickou část a zejména pak navštívit městskou tržnici, kde se velmi rychle seznámíte s místními cenami a různorodými plody ostrova. Na konci staré uličky se spoustou večerních restaurací nabízejících menu za rozumnou cenu a je možné se seznámit s pobytem na městském koupališti osazeném na břehu oceánu, kde máte možnost si bezpečně vyzkoušet, jak se do jeho vln ponořit.

SNC14471 Před městskou tržnicí                                                              SNC14464 Záběry pořízené na tržnici ve Funchalu

SNC14468 Záběry pořízené na tržnici ve Funchalu                                                              SNC14457 Záběry pořízené na tržnici ve Funchalu - největší pochoutka, kterou je potřebné ochutnat

Pak se projít do lokality s hotelovými komplexy a ty si na drzo projít, jako ubytovaný host. Stojí za to hotel Savoy, a zejména hotel Rieds, který je hotelem pro krále a významné osobnosti, a je to první hotelový komplex s parkem, který provozoval pan Rieds už koncem 18 století, takže i rakouská kněžna Sisi v něm něco utratila ze své apanáže. No a kolem jsou i městské parky. Určitě pak musíte zavítat do vinných sklepů, kde si na památku a utvrzení vzpomínek zakoupíte rudé portské víno, které se zde vyrábí, skladuje a prodává a nabízí se exkurze a ochutnávky a co je zajímavé, že nevcházíte do sklepa, ale vše je na povrchu či na patře. Hledejte sklepy pod názvem The Old Blandy Wine Shop, nebude to složité, je to na přechodu mezi starou a novou zástavbou města a na rušné ulici v blízkosti městského parku a velké kruhové křižovatky.

SNC14487 expozice a prodejna portského vína                                                              SNC14485 No a můžete ochutnat vína značky Blendys

No pak je Funchal výchozím místem pro návštěvu kopce la Monte, kde stojí kostel v němž je pochován rakouský císař,  který se zde měl léčit na souchotiny, ale stačil zde ukončit jen svůj život ve 33 letech. No a když máte nadbytek 10 eur, pak si můžete nechat podráždit nervy jízdou na saních po místní prudké asfaltce.

SNC14549 a zájemců pod kostelem na La Monte je hodně    Pod kostelem je dostatek těchto saní a dostatek průvodců s gumovou pneumatikovou podrážkou, kteří vás jen přibrzďují, aby jste nejeli příliš rychle a drželi se na cestě. Je u toho hodně ječení a tedy asi dobrý adrenalin. U tohoto kostela zasvěceného panence Marii , Portugalci ji vedou pod názvem „Nossa Sehnora do Monte“, je také konečná lanovky a také vstup do zahrady, ve které jsou upraveny zahrady, tak jak se to sluší a vypadá v bývalých portugalských koloniích, je zde i muzeum minerálů a kamenných výtvorů z dřívějších afrických kolonií.

SNC14562 Na vstupu do zahrad                                                              OLYMPUS DIGITAL CAMERA v centrální části zahrady

Jsou to zahrady, kde by jste nějaké to euro měli nechat, stojí to za to a je zde krásný výhled na město pod vámi. Mohu doporučit i půldenní výlet do zahrady Jardim Botanico, kde zhlédnete botanicky uspořádané rostliny a v okrasných záhonech a upravených tvarech, ale i ptactvo a zvířenu z okolních ostrovů.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Jsme v zahradě Jardim Botanico                                                              OLYMPUS DIGITAL CAMERA Jsme v zahradě Jardim Botanico

Určitě zde uvidíte pořádně velké želvy. Nejezděte lanovkou, pokud máte těch eur málo, lanovkou to stálo 15 eur a tutéž službu vám zajistí za 1,50 Eura městská doprava, která jede dlouho, ale za to si to pořádně užijete. No jak na to, to je další můj typ.

Pro přemisťování ve městě je dobrá informace, že se vyplatí za 0,50 Eura zakoupit kartu na městskou dopravu a do ní si zakoupit takových 10 cest. V městské dopravě se označují jízdenky, nebo se vsune ona kartička, z níž se pak odečte příslušná jízda. A když dojdou předplacené jízdy a dá se na kartičku dokoupit další. A tak, když se ocitnete někde na konečné, je to hodně výhodné a hlavně rozumné, revizorů je zde dostatečné množství. No když odkudkoliv dojede autobusem na konečnou do Funchalu, tak to bude autobusové nádraží. Zde se poptáte a najdete prodejnu či už i automat na zakoupení jízdenek, či jejich dokoupení na už vlastněnou kartičku. Neznám jiné místo, kde se to dá realizovat. Takže to první co musíte vykonat je jít si koupit tuto kartičku a pár jízdenek do ní a máte klid na další putování po městě.

Zmínil jsem levády, takže ta první, kterou by jste měli projít a která vám pak dá i ucelený nadhled na město Funchal, je průmyslová leváda nad městem, která má výchozí bod právě u konečné lanovky. Tato průmyslová leváda je totiž i zdrojem energie z malé vodní elektrárny, vine se nad městem a dá se projít bez nároků na horskou obuv. Doporučuji mít sebou malou baterku, protože je zde místo, které navazuje i na další levády a v tomto spojení je tunel do kterého je jiná leváda vysekána a stojí za to zde s baterkou nahlédnout. Jde o levádu Dos Tornos. Na konci této levády pak můžete nasednout na autobus a sjet do města. Levady, na které se jezdí v rámci placeného celodenního výletu je 25 Fontanes a Rabacal.

SNC14843 a první stín na pěšince levády                                                              SNC14850 Tak takhle vypadá leváda, pěšinka a kanál s vodou

SNC14880 vodopády Rabacal                                                              SNC14882 vodopády Rabacal

A co na závěr k Funchalu, snad jen to, že foťák či kameru budete pořád potřebovat, že kostely bývají přes poledne zavřené a že město s okolím si řádně prozkoumáte tak za 3 až 4 dny. A kdo to bude chtít udělat pořádně tak i za více dní. A jeden večer si nenechte ujít posezení v nějaké té hospůdce, kde vám nabízí chutné a místní menu.

Ostrov není velký a má na délku 57 km a na šířku v nejužším místě 22 km. Zapůjčeným autem jsem jej dokázal v jedné polovině objet za den v poklidu, takže na jeho objetí dva dny určitě.

Ostrov má mnoho krásných míst, které by měli být cílem celodenní výpravy. Co mohu tedy doporučit, je vidět a projít si jeho dlouhý výběžek, který bude vidět při přistávání na ostrov. Je to Ponta de Sao Lourenco. Na místo se dopravíte přes města Santa Cruz, Machico a Canical. Při cestě by jste se měli zastavit u letiště, které je postaveno na mostě a tak přistávání letadel je velmi zajímavé. Pozorovat přístávání letadel na městském koupališti v Santa Cruz, když se budete vracet z tohoto výletu pak určitě stojí za to. Ale také by jste se měli cestou tam zastavit na Pico do Facho, což je místo nad městem Machico, odkud lze pozorovat město a jeho okolí, ale i přistávání letadel. Je to město, do jehož míst poprvé vstoupili tři námořní kapitáni z Portugalska, dobyvatelé ostrova, kteří v roce 1419 založili toto město.

SNC14780 a ještě krásnější pohled na útesy a oceán                                                              SNC14793 a ještě krásnější pohled na útesy a oceán

SNC14440 a první pohledy na madeiru a výběžek Sao Lourenco                                                              SNC14746 a pohled na Machico z Pico Facho s letištěm

 Cestou je pak dobré se zastavit ve městě Canical,  které bylo v minulosti přístavem lovců velryb a dále je zde po cestě zajímavé místo s jedinou písečnou pláží na ostrově, ke které ale musíte sestoupit od silnice z výšky kolem 300 m. Na konečné si zaparkujete mezi dalšími auty, které dovezli turisty na tento cíl výletu. A jdete pěšky velmi krásnou krajinou s pozůstatky sopečné proměny ostrova na tomto výběžku Sao Lorenco. Pěší tůra je tak 3, ale i 4 hodiny, záleží na tom, jak daleko hodláte dojít a věřte, že to pořád bude stát za to. Je to na dobrou obuv, ale stále po upravených cestách sem tam zajištěných řetězovým zábradlím. Pod vámi hluboké útesy spadající do oceánu, výhledy na barevné skály s černou a červenou horninou. Po výletě je zde k dostání i nanuk v pojízdné prodejně. Ale víc už nic. Tento denní výlet se dá zakončit na koupališti v Santa Cruz, kde takových 20 m nad vámi spatříte břicho mohutných letounů, které dosednou na přistání těsně nad vámi a přitom to letadlo málem neslyšíte. 

Další přírodní podívanou vám nabídne výlet k nejvyšší hoře tohoto ostrova Pico de Ruivo 1862 m n.m. Objevili jsme dva možné přístupy. Jeden, kdy jedete po silnici až na vrchol cesty do výšky 1818 m n.m. nazvaný Pico de Areiro. Odtud se to dá pak udělat po horské pěšince, ale pozor, to už je dosti náročné a kdo má závratě , tak ať to nezkouší, je tam místy řetězová cesta s kolmými srázy. Ale malá procházka s úžasnými výhledy postačí a je bezpečná.

SNC15068 to je tak na hodně dlouhé pozorování                                                              SNC14957 a pak se šlape a šlape a klem to kvete a jsou nádherné výhledy

Pak se musíte vrátit toutéž cestou k autu. Jen malé upozornění, snídani co nejdříve, a pak fofrem na vrchol. Po 9 hodině se na kopce ženou mraky z údolí a je snížená viditelnost. Kdo si přivstane více uvidí, pak je odměněn tím, jak může pozorovat změny, kdy se přes vrcholky valí mraky.

Druhá cesta je méně náročná a na vrchol se dostanete po pěší tůře, která bude trvat asi tak 2,5 hodiny. Vyjede autem do místa nazvaného Achada do Teixier ve výšce 1592 m n.m, kde se dá zaparkovat a vydat se na krásnou tůru až na vrchol nejvyšší hory.

SNC14976 a jsme na vrcholu obklopeni mraky, protože je kolem 11 hodiny                                                              SNC14962 v pozadí chata, kde se dá před konečným výstupem odpočinout a dát čaj či kafé

 A zase doporučuji být na místě hodně brzy, protože pak procházíte oblačnou mlhou, je to romantické, ale nevidíte to v plné své kráse. Ale stojí to za to. Při návratu pak doporučuji objíždět ostrov po jeho severní straně ve směru přes obec Sao Vincente, kde lze navštívit cestou ještě hodně zajímavých míst. A co je k doporučení na prvním místě, jet po staré, nyní jednosměrné silnici, která vede po pobřeží a protahuje se původními ručně kopanými tunely. Před Sao Vincente pak   je jedno místo k zastavení s pohledy na skalní útesy nazývané okna. Cesta napříč ostrovem mezi Sao Vincente a Ribeira Brava je už po nové silnici, kterou zvládnete velmi rychle, ale doporučuji to vzít jednou, protože tudy asi pojedete opakovaně vícekrát, i po staré cestě, která vás povede původními vavřínovými lesy. A vězte že vavřínová větvička se používá i na úpravu vyhlášeného masového špízu.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA mraky se valí přes průsmyk                                                              SNC15155 první výhledy, když se přejde nad údolí

Když se vám podaří navštívit nejvyšší pohoří, pak lze doporučit výlet, který vás zavede na místo, ze kterého nejvyšší vrcholky spatříte najednou a to z místa nazvaného Balcoes, což je přístupné po kratší levádě od místa, kde se dá zaparkovat, a které je hojně navštěvované zájezdovými autobusy a je to Ribeiro Frio, kde se v umělých nádržích pěstují pstruzi a z nich se pak podávají v místních restauracích upravené pochoutky. Ale i zde doporučuji být brzy po ránu, kdy stráně pod těmito vrcholky ještě nejsou zahalené v mlze.

SNC15154 jsem na místě odkud lze od spodu vidět nejvyšší hory na ostrově t.zv.balkon                                                              SNC15144 No a je konec levády a jste na balkoně

SNC15138 Výhledy jsou skutečně pěkné, ale musíte tu být po ránu                                                              SNC15145 Výhledy jsou skutečně pěkné, ale musíte tu být po ránu

Třikrát opakované doporučení vám určitě nesplní zakoupené zájezdy, které vyjíždí až po 9 hodině z hotelů ve Funchalu či odjinud, a tak zapůjčené auto má své velké výhody, protože vyjet můžete jak je vám libo a stihnete vidět tu krásu dřív než začnou na vrcholky putovat mraky. Další výhodou zapůjčeného auta pak je i pozdní návrat, když můžete pozorovat západ slunce. Vězte, že tak něco krásného uvidíte v místě nazvaném Paul de Serra, což je rozsáhlá pláň ve výšce kolem 1400 m n.m. Nemusíte tam jet jen kvůli tomuto zážitku, protože přes den můžete absolvovat tůru po levádě do místa zvaného Rabacal a  pak ke 25 studánkám, nazvané 25 Fontes.

SNC14827 a jsme na planinách Paul da Serra asi tak 1500 m n.m.                                                              SNC14854 A to je takový vodopád při cestě

Tady poznáte nádheru levády, její význam pro rozvod vody po ostrově. Občas i klid a ticho, ale v cíli pozor, tady bude hodně rušno, protože to je cíl mnoha placených výletů. Ale ano je to možné doporučit, je tady skutečně krásná příroda. A když si to pak naplánujete tak, že na planinu se dostanete po 20 hodině vězte, že jste připraveni na jedno velké a krásné divadlo spojené se západem slunce. A nezapomeňte se občas zastavit a kouknout se zpět, protože přes údolí do kterého jste vjížděli a po jeho úbočí stoupali je vidět zase vrcholky Madeiry. A když se kolem nich valí mraky, tak je to drama, které stojí za to chvíli posečkat a kochat se.

No ještě si dovolím dát typa na výlet podél jižního pobřeží ve směru na Ribeiru Bravo, když můžete cestou stanout na útesu Gabo Girao, který je 580 m n.m. a pohled pod sebe je úchvatný.

SNC14921 pod námi políčka, kam se dostanou je lodí                                                              SNC14924 a taky vidět v perspektivě Funchal

Zajímavým místem i s koupáním je Calheta, kde byly navezeny umělé písečné pláže. Pak můžete navštívit romantickou vesnici Paul du Mar. Zajímavé by bylo projít si pěší tůrou, která sestupuje z místa zvaného Prazeres od hotelu, který dal postavit německý majitel a vyznavač pěších tůr na Madeiře. Vrchní část jsme si prošli, pak se vrátili a dojeli do vesnice, tu si prohlédli a nahlédli jsme na konec této cesty plné schodů. Ale je to krásná procházka, pokud se to spojí s malým podvůdkem, jak jsme jej realizovali my, ve spojení s autem. Dalším zajímavým typem je každé místo, které je označeno jako vyhlídka. No a v závěru pro řidiče bude malé překvapení, když se přiblíží k městu Porto Moniz. Protože okružní cesta začne v mohutných serpentinách klesat do tohoto města. Než se začne, je tu místo s vyhlídkou na město pod vámi. A proč doporučuji toto místo je to, že je zde městské koupaliště, které je spojeno s oceánem velmi atraktivním způsobem. Bazény jsou totiž umístěny mezi skály o které se tříští vlny oceánu. A když je doba přílivu, tak se ty vlny umí převalit do bazénu a ten tak naplní slanou vodou.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Takhle vypadá Porto Moniz z vršku                                                              OLYMPUS DIGITAL CAMERA na koupališti se bavíte, zejména když vás vlna srazí a odveze na opačný konec bazénu

No a atrakcí je to, že vy čekáte až na vás ta vlna vlítne a žene vás bazénem na jeho druhý konec. Je to vzrušující a pod dohledem plavčíků. Je –li odliv, tak se to neděje, takže mohu popřát štěstíčko, aby byl právě příliv. Polehává se na betonových plochách, ale můžete si zapůjčit lehátka. K dispozici jsou převlékarny, sprchy a občerstvení. Naposledy byl vstup za 1,25 eur.

Jen tak náhodou jsme se dostali jeden den na golfové hřiště u vesnice Santo de Serra. No a pobýt zde u kafíčka a koukat se upravené travnaté plochy a v dáli vidět skalnaté výběžky Ponta de Sao Lourenco, to je hodně půvabné a uklidňující. Prostě mít na Madeiře půjčené auto a jezdit podle mapy a sem tam i zabloudit, to je prostě to, co má být na pohodové dovolené.

SNC15107 posedět a odpočinout a kochat se výhledy které toto místo nabízí                                                              SNC15111 posedět a odpočinout a kochat se výhledy které toto místo nabízí

O Madeiře se dovíte skutečně hodně, takže kdo je jaksi zaměřený a silně vyhraněný najde informace i jiného druhu. Nebudu dál už nic popisovat, jen dávám k dispozici fotogalerie toho, co jsme při dvou pobytech a celkové době tří týdnů mohli na tomto ostrově vidět a mohu sdělit, že to na takové základní poznání bohatě stačilo.

Na jiných webových stránkách se dovíte, co tam lze koupit jako věc na památku, co si dát dobrého k snědku a co je tu za zajímavou architekturu. Nebudu o tom psát, to vše jsem si přečetl a snažil se to pak i uvidět a vyfotit. A kde že to Garajau je a jak to vypadá v okolí hotelu, je tam nějaké koupání.

A jak se to na tu Madeiru letí? To vše můžete zhlédnout v následující poslední galerii s komentářem k pořízeným a vybraným fotkám. Podrobně je pak dána informace i v souvisejícíh článcí, kde je možné si prohlédnout fotogalerii k danému tématu. Detail o histporii popisovaného místa naleznete určitě na webu www.wikipedia.cz, když odklepneš po pravé straně této stránky lištu s detaily k místu.

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.