Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Tentokrát to není o typování místa, ale typ na počasí, typ na to jak uniknout inverzi a vyrazit si na hory. Z Olomouce do Beskyd to je jen něco přes hodinku. A tak po pořadu Panoráma na CT 2 nebylo co řešit a kolem desáté jsme stáli na parkovišti na Pustevnách. Je to nadmořská výška, kde se právě mlely mraky stoupající mlhy. Ale byl tu čistý a krásně vlhký vzduch a atmosféra naprostého klidu dělala taky své.

DSC_0272_5480 Chata maruška na Pustevnách                      DSC_0277_5485 Vyhlídka nad Pustednami cestou na Radhošť

Ale taky bylo znát, že podzim přechází do zimy a zmrzlá mlha na jehličkách keřů a stromů, ale i na podrostu borůvčí dělala atmosféru, kterou jsem dosud neviděl. Takže cíl pod chatou Libuše, kde bylo ve čtvrtek otevřeno, byl určen. Ale tady nebylo hostů, protože ještě nebyl čas oběda, a to bylo taky něco zcela mimořádného, zejména když to tu znáte z časů lednových oslav sněhových soch, nebo ze zimní či letní sezóny.

Vyrazili jsme na Radhošť, kde jsme si plánovali dobrý oběd. A udělali jsme dobře, protože teprve na této hřebenové cestě jsme se dostali nad místní mlhu a zjistili jsme, že inverze se nekoná, ale že to je zase něco zcela nového, dosud nepoznaného. Byly tu totiž mraky nad námi ale i pod námi, jen to slunce svítilo jinde než jsme se právě nacházeli. Kolem nás mráz, ale místy i výrazně teplý, stoupající vzduch.

DSC_0281_5489 nad Frenštátem inverze není, ale je vidět jak stoupá teplý vzduch                    DSC_0283_5491 kouzlo mrazu

Z hřebene jsme se kochali tou přírodou kolem. A také jsme se rozhodli cestou z oběda na turistické  chatě na Radhošti, /výborná kyselica a plněné bramborové knedlíky uzeným masem se zelím), že se ještě zajedem podívat na Soláň, který se nám z tohoto hřebene jevil jako kopec zcela ponořený do inverzních mraků.

DSC_0296_5504 jen ta inverze je někde jinde, ale je to i tak pěkné                       DSC_0320_5528 ještě poslední podívaná

Jen se sjede na Prostřední Bečvu a pak se vyjede na Soláň, a to k chatě Čarták, kde bylo zřízeno překrásné informační centrum na Soláni. Zde klid a překrásná příroda upravená mrazem. Však posuďte sami, co takový mráz umí udělat.

DSC_0326_5534 těm ženám asi mráz nevadí                          DSC_0330_5538 radost z té nádhery je určitě na místě 

DSC_0332_5540 to je prostě paráda

Takže někdy není potřeba plánovat, ale je potřeba mít čas důchodců a vůli konat nerozváženě. Sednout do dopravního prostředku a vyrazit. Vřele doporučuji. A nyní se jen koukněte do fotogalerie, snad Vás to povzbudí a rozhodnete se taky tak neuváženě, ale určitě dobře.

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.