Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Lázně Jeseníky – jaro 2017

Podívali jsme se už pokolikáté do lázní Jeseník.

Byla sobota, předpovídalo se krásné jarní počasí na den kdy už bylo 4.3.2017. Takže následovalo jednoduché plánování pro majitele jízdenky FIP a v 7.56 hodin se vyjelo z Olomouce rychlíkem z Brna do Jeseníku. V 10.28 u krásně opraveného vlakového nádraží jsme nastoupili do místního autobusu a za 9 Kč nás odvezl až k hlavní lázeňské budově Priessnitz.
Podrobnosti o lázních, co vše lze tady uvidět a čeho si volně užít najdete na této webové stránce : www.jesenik.org
Ale my to dopředu neudělali a šli jsme se podívat, jestli nám v této hlavní budově mohou dát oběd, jak to už jednou tady provozovali. Ale probíhá tu rekonstrukce restauračního provozu, tak jsme se šli podívat na Lázeňskou promenádu.

DSC_7170_64139 jako nová budova lázní Priessnitz DSC_7174_64143 nové parkové úpravy jsou hotové

No a zjistili jsme, že rekonstrukce všeho v této lokalitě lázní je ukončena a dokonce je v provozu překrásná kavárna Wiener Kaffeehaus na jejím začátku. Cesty v aleji jsou vyasfaltované a sluneční paprsky ukázali jak je to tu na procházky příjemné. A slunce jen hřálo, takže po té zimě to byl balzám na tělo i na duši.

DSC_7184_64153 nová to krása lázní DSC_7250_64219 lázeňská promenáda

Pak už jen jsem šli do balneoparku přes nově upravené dětské hřiště. V březnu ještě nebyla voda v potůčku ani na sprchách a tak to co jsme si vyzkoušel na podzim roku 2014 bylo jen k podívání takže jezírka bez vody, ale i tak se dá poznat, jak je to tu parádní. Můžete nahlédnout do mých vzpomínek na této adres :naposledy v Jeseníkách

Hned na začátky trasy kolem historických pramenů jsme objevili nově zrekonstruovaný Slovanský pramen, kousek za ním se pak buduje „hejkalův domeček“ u areálu „Háje vily Ozdravy“, prostě dětské hřiště z bludištěm. Takže zase bude příště co vidět.

DSC_7190_64159 u opraveného Slovanského pramene DSC_7192_64161 u Rumunského pramene

Pak už jen okružní cesta bez mapy za prameny jako je Rumunský pramen, Vilémův a Smrkový pramen, Jitření pramen, který má být mírně radioaktivní a pak jsme se podívali do vrchní partie Jižních svahů, kde se už někdo vyvaloval na sluníčku v „kraťasech“.

DSC_7224_64193 jižní svah DSC_7255_64224 poslední pohled na jižní svah

No a sluníčko hřálo a bylo vidět až na Pradět s bílou čepičkou. No prostě výlet se podařil až na malé vyjímky. Na jídlo jsme museli na „Hrad“, což je restaurace pod konečnou autobusu. V sobotu a právě toho 4.3. byla zavřena vyhlídka v hlavní budově. Takže ty krásné výhledy jsme měli jen z nově upraveného parku. Už se těšíme na další návštěvu, kdy pokvetou rododendrony a bude slunečné počasí. No a v 16.13 jel autobus na vlakové nádraží a odtud v 16.54 pak vlak co nás zavezl zase do té naší Olomouce.
No a na cestu jsme se vybavili novinami co měli na recepci v hlavní lázeňské budově.
V novinách Lázeňské prameny jsme objevili skvělý typ pro budoucí výlet do Stříbrné Hory v Polsku.
Jede se z Jeseníku asi 80 km směrem na Žulovou a přes Javorník do Pazcówa. Odtud směrem na Zabkowice Slaskie a nakonec přes Stoszowice a Budzowa a jste v obci Strebrna Gora. Tady pak pěší výšlap k pevnosti nad obcí, kde je úžasně zachovalá pevnost „donjon“ – to je odborně řečeno fort poslední obrany. Lze si vše prohlédnout i uvnitř.

Tady jsou fotky z té sobotní procházky kolem lázeňských pramenů :

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.