Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Výlet do Boskovic a na zámek v Lysicích – červen 2014.

V neděli 1.června bylo pěkné počasí na výlet a tak jsme vyrazili směr Boskovice přes Drahanskou vysočinu a nejvýše položenou obec Protivanov na Boskovice. Naše první zastavení bylo zdůvodněno vzpomínkami na naše mládí u rybníka Suchý kousek od Žďárné. jaksi se to tu vylepšilo. V campu stojí nové sociální zařízení občerstvovacích stánků je víc než tomu bylo dříve, a koupání už prý tu taky v květnu bylo. Mohu i doporučit na příjemné trávení několik pěkných dnů u vody s kolem na výlety po krásném okolí. Na webu http://www.camp.cz/cs/kempy-cr/suchy/detail/491-camping se o tomto místě dovíte mnohem víc.

dsc_0852_27499 Rybník Suchý v obci Suchý u Žďárné dsc_0853_27500 v okolí rybníka Suchý je pěkný camp

A jelo se do Boskovic. tady jsme měl v plánu vyšlápnout na hrad a podívat se na zámek a do židovské čtvrti. Už jsme tu jednou byli a byli jsme zvědavi jak se to tu změnilo. A mohu konstatovat, že změnilo a to hodně k lepšímu. Hrad i zámek je ve vlastnictví původních majitelů, a žije to tu jako za starých časů. Do hradu ani do zámku jsme nevstupovali, ale můžete se podívat na web a tam si udělat představu o tom co vše můžete vidět.

dsc_0878_27525 na hrdě Boskovice dsc_0881_27527 letecký snímek s informační tabule u hradu

Na webu http://www.zamekboskovice.cz/ je toho dost k naplánování výletu.

dsc_0890_27536 zámecká zahrada v Boskovicích dsc_0887_27533 v prostorách zámku Boskovice

V židovské čtvrti už je jen málo domečků bez opravy a tak to tu je hodně pěkné a přívětivé.

dsc_0875_27522 Buchlovice - židovská čtvrt se stále vylepšuje dsc_0864_27511 Buchlovice - židovská čtvrt se stále vylepšuje

V neděli od 13.00 byla otevřena i zcela rekonstruovaná synagoga a tak jsme jen zírali na to krásu, která se tu skrývala pod přemalbou v době války ale i za totalitního režimu.

dsc_0906_27551 a tady je krásně opravená židovská synagoga v Boskovicích dsc_0914_27559 tak vypadá opravený areál hřbitova za 1,1 mil Kč dva roky po té

K prohlídce patří i nahlédnutí do Mikvy, to je do místa, kde se prováděla očista ducha i těla ponořením do pramenité vody. A tahle studna měla stálou teplotu 12 st.C. a bylo to pro nás více než zajímavé zjištění. Mohu jen doporučit.
Na webu http://cs.wikipedia.org/wiki/Židovské_město_v_Boskovicích si to vše můžete i nastudovat a pak také i někdy projít.
Jen nás zarazil současný stav židovského hřbitova. Zjistili jsme, že v roce 2012 to tu rekonstruovali za pěkný peníz, ale stav který jsme spatřili je hanbou města. Jinak zastavení na židovském hřbitově je pro nás vždy hodně dojímavým zážitkem.
Z Boskovic jsme se přesunuli do Lysici. měl jsme doporučení od člověka, který tu žije abych tento zámek navštívil v době kdy kvetou růže. A doporučení se zakládá na pravdě. Samotná prohlídka zámku nás příjemně překvapila.

dsc_0927_27572 celkový pohled na zámek Lysice dsc_0940_27585 parková úprava zámku Lysice a sloupová promenáda

Čas 45 minut spojený s čekáním na rezervovanou prohlídku zámeckých komnat jsme strávili prohlídkou zámecké zahrady. Je to místo, které jinde v Česku nenajdete, protože krytou kolonádu napojenou na zámecké komnaty mají jen v Itálii. Podle výkladu se tady na ní učili dítka rodu Dubských jezdit na kole. A mohli se procházet na zdravém vzduchu i když venku pršelo. No a pak ta vůně růží na nejvyšší terase zámeckého parku, ta taky stála za to.

dsc_0954_27604 a jsme na třetí terase zámku, která je nejpěknější když kvetou růže dsc_0956_27606 a jsme na třetí terase zámku, která je nejpěknější když kvetou růže

V zámku samotném jsme nesměl fotit, ale na webu http://www.zameklysice.cz se dovíte vše potřebné a ve fotogalerii lze zjisti co vše můžete také spatřit. Na závěr jen konstatuji, že není potřeba jezdit po světě, i tady na Moravě máme spousty krásných a námi nepoznaných míst.

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.