Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Dovolená v Chorvatském Drveniku v roce 2006 – vzpomínky.

Blíží se nám letos konečně zima, je 29. listopad roku 2012. Takže co v tom nečase dělat než si nad fotkami zavzpomínat na čas letní dovolené někde v Chorvatsku na Makarské rivieře. Byli jsme tam v rámci podnikové dovolené a bylo to fajn, zejména ty teplé večery s humorem kolegů a u soudku s čepovaným českým pivem a místním vínem. Pak koupání a lenošení u moře, které bylo jen přes místní silnici, ale pozor ne každý den, to by při naší povaze nemohlo dlouho vydržet, takže je tu několik typů, které byly v době naší dovolené realizovány.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA rozhlédnutí než se vyrazí na druhou stranu OLYMPUS DIGITAL CAMERA sledování západu slunce je vždy krásný okamžik

Jeden den byl s naloděním na trajekt, hned v nedalekém přístavu v Drveniku a jelo se na protější ostrov, kde jsme se toulali uličkami, mlsali místní zmrzlinu a koupali se v nádherném čistém moři. Ostrov se jmenoval Hvar a městečko kam jsme zavítali se jmenovalo Sučuraj

OLYMPUS DIGITAL CAMERA jsme v Sučuraji na Hvaru OLYMPUS DIGITAL CAMERA ochutnávka místní doroučké zmrzliny po dni s koupáním a opalováním

Pak přišlo také na celodenní výlet do Mostaru, kde už byl válkou zničený most zcela rekonstruován a kde se dala dýchat romantika zcela jiného světa v Bosně Hercegovině, ale také jsme plně vnímali válkou zničené domy, hřbitov plný muslimských hrobů a tu atmosféru, kdy na ulici je v provozu kavárna a hned vedle vybombardovaný dům, nebo procházíte kolem obchodního domu o který, po jeho bombardování, nikdo nemá zájem a pak domy které už prorůstají nalétavými dřevinami, nebo projíždíte kolem sadu meruněk, kde jsou jen pahýly ohořelých kmenů a mezi nimi ruiny rodinného domku. Jsou to smíšené pocity, které je potřebné také zažít a mít z toho svou životní zkušenost.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA most v Mostaru v plné kráse po dokončené obnově OLYMPUS DIGITAL CAMERA jo bylo to tu zajímavé

Cestou zpět jsme pak navštívili místo, kde se zjevila panenka Maria v Medjugore a lze tady sledovat jak na náboženském pomatení či víře, se dá vydělat nevkusnými stavbami obrovského množství hotelů a restaurací, které občas na poutní dny musí pojmout obrovské davy lidí.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA poutní kostel v Medjugore OLYMPUS DIGITAL CAMERA Medjugore a památka na zjevení pany Marie

Ale i tady to bylo zase něco nového a zajímavého, co patří mezi určité zajímavosti. Na závěr výletu došlo na koupání v tůních pod Kravickými vodopády. Ještě že jsme se nejdříve šli vykoupat a osvěžit se.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA u Kravických vodopádů OLYMPUS DIGITAL CAMERA u Kravických vodopádů

Protože když jsme se pak šli podívat na to, odkud ta voda padá a vytváří na pohled malebné vodopády, tak už bych se asi z takovou chutí v té hnusotě asi nekoupal. Na větvích stromů totiž byli zachycené hodně viditelné odpadky.
Celkový dojem z výletu nám už dnes připomíná jen krásný skleněný obrázek historického mostu v Mostaru.
A byl tu další den, kdy nebylo zrovna vlídné počasí a my už byli naprogramovaní k výletu na Bačinské jezera. Na autobus lidí tady čekalo pár člunů s rákosovým přístřeškem, který měl pouze vytvářet stín.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA jsme nad Bačinskými jezery OLYMPUS DIGITAL CAMERA tohle byl tedy zážitek u sousední loďky

Ale jakmile čluny vyrazili na skupinu Bačinských jezer, přišel takový slejvák, že i lodivodi začali mít obavy abychom se nepotopily a rychle se vrátili na břeh. Náhradní programem pak bylo vydatné koštování místní travice a když někdo z našich lidí vytáhl butylku slivovice bylo veselí na vrcholu a taky přestal ten ohromný slejvák. Byl to romantický výlet a v našich myšlenkách hned byl plán zajet si tady ještě jednou místní autobusovou dopravou a taky se tak stalo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA prostě je to tu pěkné a tady jsme se i konečně vykoupali OLYMPUS DIGITAL CAMERA prostě romantické místo viděné ze břehu

Kromě obcházení jezer jsme se pak vydali i na pobřeží, kam voda z jezer odtéká. Došli jsme podél řeky až do města Ploče, což bylo město, odkud jsme kdysi dávno po ukončení Jugoslávské války jeli na poloostrov do Trpanje.
Pak už jsme měli jen možnost vydat se do hor za našim pobytovým místem a podívat se na tu nádheru makarské riviery tak trochu jako z letadla. Konec dovolené byl hodně chladný. Ale je na co vzpomínat.

Na této fotoglerii vzpomínám na vlastní pobyt v Drveniku na Makarské Rivieře kde jsme podnikly i výlet na ostrov Hvar do městečka Sučuraj, zajeli jsme si autobusem k Bačinským jezerům a prošli se do hor nad Drvenikem.

V této fotogalerii je vzpomínka na celodenní výlet do Mostaru v Bosně Hercegovině a pak zpět přes Medjugore a Kravická jezera, ale také dopolení výlet na projíˇždku po Bačinských jezerech.

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.