Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

05_EXPO 2020 tři dny našeho pobytu, které jsme věnovali prohlídce světové výstavy EXPO 2020.

Předem chci uvést informaci, že ze zpráv o EXPU 2020 jsme věděli, že celý areál se nachází na ploše asi 4 km x 4 km. Bylo tedy jasné, že za jeden den se to nedá v žádném případě stihnout. Když jsme byli osloveni cestovní kanceláří SnailTravel, že lze navštívit EXPO 2020 i zdarma, pokud je nám více jak 60 let, začal jsem plánovat návštěvu Dubaje spojenou s touto akcí.
Cestovka tentokrát zcela zklamala, ale dotáhl jsem to s nimi na objednání letu a hotelu s polopenzí a to jen proto, že jsem celou akci studoval a plánoval a prohlížel jsem i různé reportáže o Dubaji. Dospěl jsem také k závěru, že už se na tuhle cestovku obracet nebudu, protože její spolehlivost už pro mě neplatí. Nemají v Dubaji českého delegáta a dostali mě do trapné situace s ubytováním na hotelu. Původně nabízeli hotel jen se snídaní a na můj požadavek s polopenzí dlouho nereagovali. Dokonce i cena letenky byla původně nižší, než kterou jsem po průtazích jejich cestovky platil. Na dotazy odpovídali až po mých urgencích a vymlouvali se na covidovou situaci. Ohledně situace s covidem to bylo ještě složitější a časově velmi dramatické. Až v závěru to vyřizoval někdo jiný a naštěstí to celé vyšlo. Ale to podstatné poznávání Dubaje jsem si zajistil u zcela jiné a velmi spolehlivé cestovní kanceláře o čemž píši v úvodní vzpomínce na první dny pobytu v Dubaji.

Všechny články o pobytu v Dubaji budu nejdříve komentovat, potom přidám jen několik fotek a veškerou váhu dám do připojeného fotoalba. Protože Dubaj je něco zcela vyjímečného a to EXPO 2020 nelze nijak detailně a popisně odvyprávět. To je totiž souhrn prožitků a postřehů.

20211129_100159_107271 na přístupové cestě od metra 20211129_101819_107278 v hlavním stanu, kde se koná vše významné daného dne

Takže nyní jen k tomu EXPU 2020. Letíte-li se společností Emirates je vstup zajištěn pro seniory nad 60 let bezplatně. Jiným se zajistí za úplatu touto leteckou společností.
Vytištěnou vstupenku jsem ukázal při vstupu do areálu expa. Byla pořízena na místě má fotka do databáze, aby při dalším vstupu nemohl do areálu někdo jiný. Musel jsem předložit QR kód, že jsem naočkován a mohl jsme vstoupit. Byl jsme nasměrován k prohlídce zavazadel. No a pak už jsem mohl vstoupit kamkoliv, někde bez fronty na prohlídku, jindy se fronta tvořila proto, že byl v pavilonu dané země krátký prezentační filmový program.
My do areálu vstoupili dvakrát na celý den. Jednou pak v den státního svátku a to až v podvečer.
Poprvé, to byl zrovna německý den, a bylo 29.listopadu. Tento den byl spojený s velkolepou slávou a pochodem vojáků v historických a mě dosud neznámých červenobílých krojích. Ten den jsme potkali i další dvě pochodující vojenské složky. Hned první den jsme navštívili mezi jinými i ten Český pavilon. Zcela náhodou šel na TV 2, den před našim odletem pořad o české expozici na EXPU 2020.
(https://www.ceskatelevize.cz/porady/14088225831-ceske-expo-v-dubaji/221562263220001/ ) . Do pavilonu jsem tedy vstupoval s jasnou představou a s hrdostí, ale bylo to velké zklamání. Když nás oslovila anglicky průvodkyně, musel jsme ji oslovit i já, ale Česky. Musel jsem ji toto mé zklamání sdělit, ale zmohla se jen na to, že o tom bude informovat vedení pavilonu. Oč pak horší to bylo, když jsme navštívili pavilon Slovenský, který měl nesrovnatelně kvalitnější prezentaci toho co Slováci umí.

20211129_102413_107285 pavilon arabských emirátů 20211129_104723_107308 vodní svět - Water Fuature - každých 15 minut pak velké vodopády

Tak tedy mé výtky k obsahu. Naši lidé vymysleli něco jako zázrak pro pouštní země, ale vizualizace tohoto zázraku formou filmu žádná, i když výše zmíněný pořad to uměl a ukázal. Je to funkční a vodu ze vzduchu to už vyrábí v poloprovozu. Jen to umět prodat. Možná to někdo v pavilonu objevil, ale nám to doporučeno a ukázáno nebylo. Informace o tom, že změť trubek má svůj význam asi zná jen autor díla, to že je to symbol mraku, ze kterého se dá získat voda tak drahá a vzácná na poušti, informace v pavilonu žádná. O tom, že jde o umělecké dílo svou velikostí významné, nikde nic. Popisky jen drobným písmem, filmový dokument žádný. Zmínka o tom, že masivní skleněné sochy umí jen ruky českého skláře, nejsou nikde prezentovány. Dokonce jsou sochy vystaveny na podstavci, kdy jsem musel kleknout, abych je dokázal nafotit. To proto, že jsou umístěny v uzavřených válcích, kde perlí voda a při hladině je toho perlení tolik, že obsah tak krásný, nenafotíte v plné kráse z výšky, a se zhora, ale musíte pokleknout. Opět popiska až u země a malá a nečitelná, černé písmo na stříbrném podkladu.

20211129_142209_107408 expozice Českého pavilonu 20211129_142333_107410 expozice Českého pavilonu

Další tři krásné díla mistrů sklářů byla obsypána odpadky, což vypadalo, jako neuklizený prostor. Teprve z výkladu „dozorkyně“ jsme byli poučeni, že jde o symboliku, protože tato díla po případném jejich zakoupení budou z 15 % financovat vyklizení moří od odpadků v nich.
A co to stojí ptám se já. No na to by jste asi neměl. Když slyším 5 až 8 milionů, tak to bych nejen že neměl, ale ani nedal, protože tahle prezentace by mě nikdy neoslovila. Byla tu možnost perspektivních brýlí, ale co se v nich dá uvidět nevíme, protože jsme nepostřehli, že by je někdo po použití desinfikoval, když tu je ta hrozba nákazy covidem.
No prostě odcházel jsem z patra plný studu za to, jak to bylo prezentováno. Na přízemí je taky samozřejmě Česká restaurace. Na první pohled česká pivnice.
Protože první, co jsme viděli byla cenovka za půl litru plzně 99 AED. Po zhlédnutí pořadu, jaké se tu vaří jídlo, pak je šokem, když tohle umělecké jídlo se podává v takovém prostředí „hospody“. Sám kuchař musí být zhnusen, když tohle musí podstoupit. A zase jsem pak srovnal s prostředím ve slovenském pavilonu. Pánové tam nahoře : STYĎTE SE !
Copak nemůžeme filmovým zpracováním také ukázat, kde se ta sklářská díla tvoří, jak je to naše Česko také nádherné ? Když to umí ve Slovenském pavilonu, když to umí i v jiných pavilonech a „vaří téměř z ničeho“ proč tohle bylo vypouštěno do světa, kdo je za tohle zodpovědný ?
No ještě jsem si doma po návratu prohlížel prezentace o českém pavilonu a byla tam prý i prezentace českých lázní. Tak možná ano, já tam viděl jen dvě vypnuté televize, ale ne to, jak to mají ve Slovenském pavilonu, obrovské plátna, téměř na celou stěnu a běží to ve smyčce celý den. Po rozhovoru s průvodkyněmi jsem se také dozvěděl, že v Dubaji žije kolem 3500 Čechů a mají krajanský spolek a měli své připomínky, ale nikdo je neakceptoval. Co s tím nyní udělá nový ministr zahraničí ?
Tak tohle jsem musel dát ze sebe ven, než se pustím do vzpomínky na prohlídku celého prostoru EXPA 2020.
Dny návštěvy, pokud náhodou půjdete vybírejte podle muslimských zvyků. Nikdy nechoďte v pátek. To je muslimská neděle a muslim vzorně vystojí každou frontu. Fronty se tvoří proto, že nemusí jít o skvělou expozici ale je vše podáváno ve filmovém podání a tedy po vpouštěných skupinách. Ale nevím kde se to dá předem zjistit, jsou pavilony, kde samotná expozice je „BOMBA“. Prostě to se musí vidět. Jsou tam filmy, kdy na konci tleská celý sál s nadšením, které taková prezentace vyvolá.
Pak jsou v areálu expa místa, která vás osloví, kde se dá spočnout, nebo kde je interaktivní každý z návštěvníků, tedy prostor nazvaný Terra The sustability pavilon, nebo je tam něco nad čím se málem zastaví dech, jako třeba prostor s vodopády nazvaný Woter future.
Takže taky musíte mít malá štěstíčka, aby jste byl u něčeho, co vyvolá bouři nadšení. Například jste ve velkém prostoru a před sebou vidíte davy lidí, každý má spuštěný mobil k natáčení. Pak uvidíte bílý klavír u něj sedí dívčina a hraje prostou melodickou skladbu a najednou stoupá tón a stoupá klavír i s pianistkou. A dlouhá bílá róba je stále až k zemi. To stojíte v pavilonu Mission possible – The Opportunity Pavilon. Nebo jste vpuštěni do pavilonu, kde vidíte jen dveře do nějakého válce. Čekáte a čekáte, pak se dveře otevřou a jste vyzváni vstoupit. Dveře se zavřou, je naprostá tma. Najednou za vámi běží stádo koní a je rachot a vy vnímáte jak stoupáte a stoupáte. Plošina s asi 50 lidmi se zastaví, dveře se otevřou a vy jste na vrcholu obrovského sálu a v něm spirálovitá cesta dolů a uprostřed jako živé tři sochy mudrců, obrovské, ale obrovské a najednou tu máte prezentaci o vývoji dopravy od dávné minulosti do současnosti. Tak to byl popis pavilonu Alif – The Mobility Pavilon.
No prostě to je to, co se musí vidět a co jsem se snažil i podchytit svým amatérským natáčením, protože jak jinak to zachytit pro své vzpomínky.
Pavilon DP WORD je pavilonem pro hromadnou dopravu. Tady vidíte to co se děje nyní v kontejnerové dopravě a jak bude doprava vypadat v budoucnosti v roce 2070. No prostě je toho hodně k vidění. Ve skromném Slovenském pavilonu vystavují auto na vodík, které už je funkční, je tam i auto – letadlo, které už se i prodává. Na stěně pak promítají krásy Slovenska, které musíte vidět. K expozicím jsou tu velké čitelné vysvětlivky co to umí a kdy to bude na trhu.
Byly tu však i pavilony, které byly krásné z vnější strany jako architektonický prvek či dokonce skvost. Tam jsem potom jen fotil abych uchoval vzpomínku.
Takže dva dny plné krásných zážitků a vjemů.
Ale jeden den jsme neplánovali a byl tu z ničeho nic. Zprávu poslala paní průvodkyně. Zítra 2.prosince je tady státní svátek, Spojené Arabské Emiráty slaví 50 let od svého založení a vstup na EXPO 2020 bude pro každého zdarma. Tak oni za 50 let něco zbudovali a mají tedy co oslavovat. Spojili se v jednotnou spolupracující zemi a mají vše co mohlo být stvořeno to co je nej. Jejich sjednotitel věděl jak na to. Zbudoval přátelství na míru a spolupráci. Zajistil vzdělání a vybudoval infrastrukturu silnic a v Dubaji veřejné dopravy. Jeho syn pak pokračuje a buduje tyto rekordní zázraky. Vše co může ještě být největší.
No a tak jsme ten den vyjeli metrem na EXPO 2020 po 15:30 hodině s tím, že si užijeme večerní prohlídky. Už jsme to nemohli změnit. Poznáme jak to tam bude vypadat, když je něco zdarma pro všechny kdo se podílí na budování této země.
No a poznali jsme to hned při nástupu do soupravy. Nebylo potřeba se něčeho držet, dav držel semknutě až na konečnou. Každý měl ale roušku, každý se slušně choval a nebyl opitý. Všichni ve svátečním. Byli tu snad všechny národnosti z Asie.
Po vystoupení ze soupravy šel dav od zábradlí k zábradlí. Všude ochranka s označením security, policie co řídila davy tam a zpět, vojáci, co hlídaly tyto davy. Před vstupem zácpa, dokonalá zácpa, kdyby se mělo něco stát, bylo by ušlapáno na sta lidí. My se svými bílými obličeji a starými vráskami získali porozumění u vojenské hlídky, ta nás pustila volným volňoučkým prostorem a dala nám do ruky „volňáska“. Pak kontrola zavazadel a to dokázali udělat tomu obrovskému davu. Až potom se dalo nadechnout. Bylo jen trochu více prostoru. No a pak prohlídka. Vstoupit do pavilonu ten den pro nás nebylo možné vůbec nikdy, ale oni uměly stát a stát u každého pavilonu. Pak jsme se dostali k obleženým trávnikovým plochám, kde se odpočívalo a sledovalo co se dělo na obloze. Letadla pouštěla čmoudíky ve státních barvách. Všude randál z hudby té jejich plné stonů a pískotu a k tomu ten randál stihaček na nebi. My jen sledovali to co už nikdy asi neuvidíme.

20211202_154206_107986 20211202_170554_108016

Poprosil jsem dodatečně naši průvodkyni po telefonu, aby dala vědět, pokud se dozví v místním tisku kolik těch volňásků byl rozdáno. Můj odhad je takových 5 milionů minimálně, to je tak číslo, které tam bylo v ten stejný čas jako jsme byli my. Vydrželi jsme to hemžení do 19:00 hodin. No odhodlali jsme se dostat na metro a do hotelu. Opět to byl zážitek nad zážitky. Na peronu, kam jsme se „probojovali“ byl dav čekajících. Když se otevřely dveře, trvalo to snad jen 2 vteřiny a dav byl v soupravě.

20211202_120826_107982 20211202_195008_108048

Naštěstí nás neušlapali. Vystoupili jsme z plné soupravy. Cestou byly zastávky, kde se to otevřelo, ale nebylo místečka kam přistoupit. No jsme v cíli, Je tu těch 700 m na hotel, večeře už nebyla, protože jsme to stihli vyměnit za oběd. Na jídlo nebylo po tomhle zážitku ani pomyšlení.
Takže nyní už jen prohlížení fotek pořízených ve dnech pohody a klidu a v podvečer státního svátku. Můžete srovnávat.
Toto se opakovalo i ten den 4.prosince, kdy jsme výstaviště navštívili po třetí. Proti 2.12. tu téměř nikdo nebyl, fronty jen tak na 10 minut maximálně. Užívali jsme si to, posedávali a popíjeli až nás nožičky boleli. Navštívili jsme pavilony USA, Ruska, Švýcarska, Arabských emirátů a jiné. Museli jsme vyhledat pavilon Slovenský aby bylo co srovnávat.

I jako Češi se skláníme a konstatujeme, že to měli skvěle upravené a delegátka, tak to byla radost pohovořit. Čišela z nich radost ze života, že jim pavilon chválíme, no prostě ve srovnání jen nebe a dudy, jak se někde říká. Dostat se na metro nebyl žádný problém, seděli jsme pohodlně až na naši zastávku. Soupravy tady jezdí bez strojvedoucího, jsou čisté a pohodlné.

Tady pak přišla další a naše poslední zkušenost. Zašel jsem k okýnku pokladny s obsluhou. Sdělil, že končíme náš pobyt a že něco zůstalo na kartě penízků. Vyplnil jsem a podepsal lísteček, že mám jméno, jsem z Česka a podepsal tu malinkou listinu a paní předala penízky v hotovosti. S touhle vratkou a tím co jsme neutratili během pobytu, jsme zašli do ještě otevřeného supermarketu a vše utratili. Nebylo toho moc, ale člověka to potěší, protože tady u nás by penízky byly k ničemu.
Mohu ještě doporučit podívat se na webové stránky www.youtoobe.com s vyhledáním krátkých filmů o českém pavilonu a můžete si tak spojit mé poznání s jinými.

Dávám k dispozici jen několik z nich, je jich tu k dispozici více, udělejte si svůj názor.

První den při otevření pavilonu

https://www.youtube.com/watch?v=8AxxSxYr7cQ

Jídlo na EXPU 2020

https://www.youtube.com/watch?v=6IapQrFdDXQ
Prohlídka pavilonu v jiné dny, kdy tam byl někdo jiný
https://www.youtube.com/watch?v=YI8-3YWEzB4

Naposledy jsem svým vzpomínáním přiměl jednoho čtenáře k tomu, že mi poslal odkaz na tento web :
https://www.youtube.com/embed/lUCNInpXYJM

Některé pavilony jsem nenavštívil, ale našel jsem tento odkaz :
https://www.youtube.com/watch?v=rBwi0Sm7QwY

No a já nyní mohu konstatovat, že vše co v tomto filmu je zmíněno, jsme viděl a slyšel, až na to, že jsem málo z toho mohl pořídit, popít či vyzkoušet. A na tom EXPU 2020 jsem byl a viděl ty futuristické stavby a nápady na něm prezentované. Moje kapesné bylo totiž jen na úrovni toho, který na bohatství těch 15 % rodáků dělá. Ale stálo mi to za to, takový výlet uskutečnit.

Dál už jen nabídka fotek, pořízených při prohlídce areálu EXPO 2020 :

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.