Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

02_Dubaj poznávaný s českou průvodkyní v odpoledních hodinách

Když jsem se připravoval na pobyt v Dubaji, zcela náhodou jsem objevil webovou stránku www.pruvodkynedubaj.cz . Mohl jsem komunikovat česky a získat nejen základní a důležité informace, ale mohl jsme si ze zaslané nabídky i vybrat výlety doplněné o fotky a podrobnější informace, z nich ta nejdůležitější pro nás byla informace o ceně a jak ji je možné uhradit i předem.
A tak jsem získal i druhou webovou stránku www.sinimar.eu, kde jsem vše dojednal a z nabídky vybral a zaplatil a dokonce jsem měl i potvrzené termíny prohlídek míst, která kdybych neviděl, tak bych o Dubaji ani nemohl s nikým promluvit.
Odpadla tak starost hlídat větší obnos hotovosti, řešit problém se směnou na místní měnu. A mohl jsme se skrytě těšit na to, že v rámci naplánovaných a předem zaplacených prohlídek se jen nám dvěma bude věnovat průvodkyně znalá místních poměrů, dostaneme výklad v jazyce rodném a výklad žen, které tu žijí déle jak 9 let. A už dopředu sděluji, že jsem mohl i za jízdy filmovat a fotit, na pokyn došlo třeba ke zpomalení, bylo nám na vhodném místě zastaveno, abychom si mohli něco lépe a v klidu vyfotit. Prostě bylo to profesionální a vše v poklidu k naší velké spokojenosti.
Mohu já i manželka vřele doporučit, s takovou službou jsme se ještě nepotkali.
A protože v tomto roce je v Dubaji i EXPO 2020 a pro seniory nad 60 let byl vstup zdarma, měli jsme přes tyto služby zajištěny vstupenky a vlastní výstaviště jsme navštívili 2x přes celý den a jednou dne 2.prosince i v podvečer. To proto, že tento den byl státní svátek SAE a na výstavu mohl každý na bezplatně vydávanou vstupenku. Takže jsme neplánovaně poznali to, jak vše funguje, když se na jednom místě objeví více jak 5 milionů lidí (zatím jen můj odhad ) v jeden den. Zážitek, který si budeme asi napořád pamatovat.
Přes tyto služby jsme si objednali na 28.listopadu odpolední prohlídku trvající 4,5 hodiny s tím, že ukončíme prohlídku pod věží Burj Khalifa a na 19:00 máme zaplacen vstup a výjezd do 125 a pak 124 podlaží, s tím, že uvidíme i noční nasvětlenou zpívající fontánu.
Dopoledne jsme si užívali pobytu u hotelového bazénu abychom si odpočali a dalo se našemu poznávání Dubaje taky říkat něco jako dovolená.

20211126_072951_106897 seznámení a naším hotelem Atana 20211126_073009_106898 seznámení a naším hotelem Atana

Paní přijela přesně na čas k hotelu a my nastoupil, jako bychom se dávno znali. No Čech Čecha v Dubaji asi lehce pozná.
První zastavení bylo v Marině. Paní zaparkovala na vhodném parkovišti a šla s námi na prohlídku toho nejzajímavějšího v dané lokalitě s tím, že nás dovedla do směnárny, kde jsem mohl směnit v tom nejvhodnějším možném kurzu, což bylo za 1 EUR celkem 4,01 AED.

20211128_143532_107049 raritou je dům stočený o 90 st. 20211128_145939_107072 takže vracíme se k autu

Konec prohlídky a jelo se až na konec palmového ostrova. Tady se zaparkovalo na parkovišti k tomu účelu zřízeném a šli jsme se podívat na vyhlídku, odkud je vidět růžový luxusní hotel Atlantis. Až do hotelu se nelze dostat přímou cestou, jen přes tunel, nebo po vlnolamu, ale na to není čas, když požadujete vidět co nejvíce ikonických staveb. To se ženou bereme jako průzkumný počin a třeba někdy příště se to podaří. Na poslední umělý kus pevniny se jede tunelem a nebo oklikou po vlnolamu. Dá se tam ale dostat nadzemní tramvají, která je spravována soukromou společností a neplatí na ní jízdenka na hromadnou dopravu v Dubaji.

20211128_153639_107091 hotel Atlantis a těleso pro soukromou tramvaj 20211128_161226_107110 je to nádhera i kýč zároveň, směsice dojmů

Další zastavení bylo v nákupním centru v okolí zcela prvního známého hotelu Burj al Arab, ve tvaru plachetnice. Hotel leží opět na umělém ostrově a vjezde jen pro ubytované. Ale v blízkém okolí je výstavba obchodního centra s umělými lagunami. Z jejich břehů je možné focení zcela kýčovitých záběrů tohoto architektonického skvostu.
Jeli jsme směrem k největšímu kontejnerovému přístavu. Až tam jsme samozřejmě nedojeli, ale byli jsme upozorněni cestou na to, že zde v této lokalitě je z kontejnerů postavena celá obchodní třída.
No a pak už jsme jeli do míst odkud bylo vidět na to nej v Dubaji, a tedy na Burj Khalifu s její výškou 828 m. Než jsme tam ale dojeli, museli jsme pomalou jízdou projet kolem moderní stavby musea přírody a pak jsme také zastavili u stavby, kterou realizovala arabská architektka Zaha Hadid. U této stavba je i v interiéru to nej, co kdy bylo v architektuře realizováno.

20211128_170936_107153 poslední výkřik architektury stavba přírodního musea 20211128_171728_107182 poslední záběr musea

Už se začalo stmívat, a noc tady přichází velmi rychle. Zaparkovali jsme v podzemních garážích a šlo se k jezeru. Ještě jsme ale prošli nádvořím na jejímž konci byla skleněná křídla, kde se na vyfocení stojí přes den fronty, protože v pozadí máte onu nejvyšší stavbu světa. Na břeh umělého jezera jsme vstoupil zrovna když spustila první osvětlená fontána, což byl ve spojení s danou skladbou velký zážitek.
Pak nás paní průvodkyně zavedla ke pokladnám na vyhlídku, vysvětlila, jak to tu chodí a rozloučili jsme se s ní.
Jízda do 125 podlaží a pak už jen koukání a koukání a na rozzářenou Dubaj pod námi. Opět jsme z této výšky mohli v perspektivě vidět další osvětlenou fontánu.

20211128_173055_107204 zastavili jsme na parkovišti, abychom vyfotili to poslední v tvorbě arabské architektky Zaha Hadid. 20211128_175946_107229 nádherné pohádkové osvětlení

Asi po hodině na této vyhlídce jsme sjeli zase na 4 podlaží obchodního centra a zde podle směrovek se dali tubus nadchodů a průchodů, směrem k metru. Asi po 1,5 km jsme nastoupili do soupravy bez řidiče a ta nás odvezla na naši stanici u hotelu Atana. Odtud už jen 700 metrů a můžeme jít na večeři, pod sprchu a do postele. Vše vypadá hodně jednoduše, ale zakoupení jízdního dokladu předcházelo více informací nalezených na webu www.youtoobe.com, a pak doporučených naší průvodkyní, než se s námi rozloučila. Dovolím si to popsat.
Řekněte si o stříbrnou kartu a nechte si nahrát podle vašeho programu na celý pobyt takových 50 až 100 AED. když budete končit po poslední jízdě si řekněte na obsluhované pokladně o vrácení peněz co tam náhodou zůstanou. Můžete platit hotově i kartou. Protože jsme měl novou kartu pro tyto přímé platby použil jsme této karty. Pak už jen stačí vystát si frontu a dobře naslouchat tomu, co po vás pokladní žádá. Chce informaci co budete vyřizovat. Tedy stříbrnou kartu, nabít každou z nich na 100 AED. Pak chce vědět jméno a příjmení, stát odkud jste. Pak vám vysune přístroj do kterého vložíte tu kartu na zaplacení, napíšete po jasném pokynu svůj PIN pro danou kartu a hned na to vám podává stříbrnou kartu a vy vyndáváte z přístroje tu svou platební kartu.

20211128_191008_107249 No a to jsou snímky za sklem ze 125 podlaží. Film je ostřejší 20211128_192851_107251 pobyly jsme asi 45 minut a nic na památku si nekoupili

Pokud náhodou nedoslýcháte, přes to sklo a roušku, to tak určitě bude, pak má pokladní, alespoň ta naše, trpělivost a určitě to vydrží, kdežto vy se nesmíte ohlížet na to, že za Vámi se udělala pořádná fronta.

20211126_120723_106919 okukujeme jak to běží na pokladnách v metru 20211126_120746_106920 turnikety, které pustí jen toho kdo má kartu

Pak už jen postačí zapamatovat si, že je dobré koukat na ten rychlý dav před Vámi a sledovat co udělají a kam jdou, když také náhodou jedou tím Vaším směrem. Kartu totiž při vstupu mezi nesmlouvavé turnikety přiložíte, ono to pípne na malém displeji se ukáže kolik tem máte peněz a hnou se průsvitné kleště, tedy otevře se vstup. Když budete vycházet po skončené jízdě, zase ty samé turnikety, kde svítí zelená šipka a stejný postup. Dáváte si pozor na displej, kde se ukáže kolik penízků na kartě zůstává. Tento postup platí i při námi vyzkoušené jízdě tramvají. Prostě musíte odečíst při nástupu jízdy i po ukončení jízdy. Takže ten večer jsme si to vyzkoušeli a už můžeme i radit, máme za sebou další průlom do dubajské společnosti dělníků a cizinců, co přispívají k blahu těch, co mají státní občanství pro Emiráty. Den plný prožitků máme za sebou.

No a na konec zase těch 700 metrů na hotel, večeře, koupel a prohlídka pořízených fotek.

Dál už jen nabídka fotek, pořízených při odpoledním poznávání Dubaje s průvodkyní:

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.