Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Putování tam i zpět za oslavou nového roku v Bořeticích – rok 2018.

Když jsme si už předem pořídili 4 dny spojené s oslavou konce roku 2018 a oslavou nového roku 2019, rozhodovali jsme mezi cestováním vlakem z Olomouce do Zaječí a pak Bořetic a mezi tím vzít auto a v čase čekání na večerní zábavu taky něco v okolí poznat i když ten zimní a sychravý čas bývá k ničemu. No rádi poznáváme a tak vyhrálo to naše malé velké auto osobní značky TWINGO. Cestu jsme volili po neplacených komunikacích, ale taky co nejkratší. Tak se stalo, že dne 30.12.2018 byla neděle a dalo se předpokládat, že se nám konečně podaří nahlédnout do kostela v obci Žarošice. No a tak se stalo, že byla právě mše svatá a my nahlédli do vyzdobeného interiéru poutního kostela. Objevili jsme i zázemí pro poutníky se zajímavou historií spojenou s královnou Fritigil. No zase víme něco nového a
zajímavého.

DSC_5325_84128 poutní kostel v Zárošicích DSC_5313_84116 interiér kostela v Žarošicích

DSC_5316_84119 křížová cesta u kostela v Zárošicích DSC_5323_84126 vyobrazená historie poutního místa

Ze Zarošic jsem pak byli za krátký čas v Bořeticích a být při porcování prasátka.
Pak jsem zajeli do Zaječí k vlaku, kterým dojeli naši přátelé z Olomouce.
No a než dojeli, my zajeli ke kamennému kostelu nad obcí Zaječí, doufajíce, že nahlédneme do jeho interiéru, což se nepodařilo. Takže někdy příště.

DSC_5375_84178 kostel v Zaječí DSC_5379_84182 kostel v Zaječí

O tom jak se nám oslava nového roku vydařila jsme zapsal do vzpomínky na pobyt v Bořeticích.
Pak se už jen jelo domů. Přátele jsme vyložili na nádraží v Zaječí a vydali se za poznáním neznámého. Projeli jsme Hustopeče, pak Kurdějov a směřovali jsme na Klobouky u Brna. Najednou jsme vjeli do obce Diváky. Hned jsme objevili zářící stavbu zámečku a tak jsme museli zastavit a jít se podívat na to, komu to patří či k čemu to slouží.
Ale žádné označení, jen ve znaku Český lev nad vstupní bránou. Ale co jsme uviděli na zdi domu obecní knihovny, tak to bylo milé překvapení. Je tu k vidění pamětní deska k památce bratří Mrštíků, kteří byli občany této obce.

DSC_6017_84513 zámek v obci Diváky DSC_6015_84511 památná deska bratří Mrštíků v Divákách

Když jsem hledal nějakou informaci o zámku, našel jsem jméno majitelky až v katastrální mapě obce. Podle webových stránek obce ji prodal krajský úřad do osobního vlastnictví. Něco se dá najít na webu www.zamekdivaky.cz .
A jelo se dál, bylo zimno a větrno. Naším cílem byly vinné sklepy v Mutěnicích. A stálo nám to za to. Já tady nikdy nebyl a od doby, kdy tu naposledy byla manželka se toho hodně změnilo. Projít se tyto vinné sklepy, to je pastva pro oči. Ještě lepší by to bylo v době burčáku či mladého vína. Naše návštěva byla jen procházkou uličkami kolem vinných sklepů. Jak to vypadá uvnitř některých najdete, když si do vyhledávače zadáte vinné sklepy Mutěnice. jestli tento odkaz je funkční uvidíte sami.
www.obrazky.cz/?q=vinné%20sklepy%20mutěnice&fulltext&mm=2#utm_content=obrazky&utm_term=vinné%20sklepy%20mutěnice&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz

V každém případě nám procházka stála za to i když bylo pěkně hnusně, sychravo a foukal studený vítr. Ale mám splněn cíl, a to splněn hned druhý den v roce 2019.

DSC_6054_84550 Mutěnice - na obhlídce vinných sklepů DSC_6061_84557 Mutěnice - na obhlídce vinných sklepů

No a pak manželka chtěl jet přes Koryčany a Střílky. No a tak se stalo, že si ona splnila sen a zastavili jsme nad obcí Střílky o Národní kulturní památky evropského významu na hřbitově ve Střílkách.

DSC_6073_84569 na prohlídce hřbitova ve Střílkách DSC_6085_84580 na prohlídce hřbitova ve Střílkách

DSC_6090_84585 na prohlídce hřbitova ve Střílkách DSC_6092_84587 na prohlídce hřbitova ve Střílkách

Tady nás zastihly proměny počasí od modré oblohy po chumelenici. i přes to jsme pak dorazili až do té naší Olomouce bez problémů na silnicích.
A jak se říká co na Nový rok, to po celý rok, a tak doufáme, že těch výletů v roce 2019 bude dostatek a jeden lepší jak druhý.

Tady je několik snímků pořízených při cestě do Bořetic a pak z putování po vinných sklepech v Mutěnicích a ze hřbitova ve Střílkách u Kroměříže :

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.