Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Jarní výlet na hrad Hukvaldy.

Jarní výlet na hrad Hukvaldy.

Bylo to na jaře roku 2003, kdy jsem s přáteli z Kanady zajel do Hukvald, abychom navštívili Štramberk a dům Leoše Janáčky, kde se na něj vždy v dobrém vzpomíná. Ale tehdy bylo pošmourné, až škaredé počasí a tak jsme pouze vnikli do musea a přítel, tehdy ještě zpěvák v kanadském sboru v Ottawě si koupil na památku CD a i noty s hudbou Leoše Janáčka.
Něco z těchto vzpomínek je na www.cestotipy.cz/2015/vzpominky-na-rok-2003/nggallery/page/4

No a když máme nyní tak krásně prosluněné a teplé velikonoční svátky, bez velkého plánování jsme vyjeli do Hukvald s tím, že tentokrát musíme vystoupit až na hrad.
Cestou jsme viděli siluetu hradu Helfštýn, pak hrad nad Starým Jičínem. Projeli jsme Jičínem do Kopřivnice a odbočili na Mišín do Hukvald. Všechny tyto hrady jsme už navštívil a já se o nich zmínil v těchto cestovních vzpomínkách.
Když jsem dojeli do Hukvald, měli jsme pocit, že se tu bude konat nějaká kulturní akce. Na parkovišti jsme vyškemrali poslední volné místečko pro naše malé autíčko. Na ulici k oboře a hradu na jejím vrcholu šli davy mladých turistů s velkými skupinami malých dítek.

_DSC8267_85949 jiné světlo na cestu k oboře _DSC8180_85863 malebné domečky při cestě k Janáčkovu domu

Vstoupili jsme do obory a po asfaltové cestě jsem začali stoupat až k hradu. Cestou jsme si šáhli pro štěstí na lišku Bystroušku jako snad každý, kdo kolem prochází.

_DSC8183_85865 poslední osvěžení, lístky na hrad se kupují až u hradu _DSC8189_85871 u sovy lišky Bystroušky

Pak jsem obdivovali krásné kořeny mohutných buků lesních, které tady byly vysazeny po roce 1730 na tehdy holé pláni.

_DSC8195_85877 pak objevíte při cestě nádherné kořeny _DSC8196_85878 pak objevíte při cestě nádherné kořeny

No a pak tu byl už náš cíl – hrad Hukvaldy. Ten tu byl založen už v roce 1240.

_DSC8211_85893 a jde se na prohlídku hradu, největšího na Moravě _DSC8213_85895 na hradě jsou malebná zákoutí

Jeho význam pak končí po ukončení válek v 18 století. Na hradě jsme prošmejdili vše co se dalo, dokonce jsme se mohli volně připojit k výkladu historie a vrcholem pak bylo vystoupat na nejvyšší bod hradu, který tvoří kovová konstrukce vestavěná do obvodových zdí hradní věže.

_DSC8255_85937 jako z letadla _DSC8252_85934 krása a účelnost bez komentáře

Na nádvoří hodně lidí, ale naštěstí to tvořilo dobrou atmosféru a pohodu pro každého. My jsem si to náležitě vychutnali při grilované klobásce.
Cestou zpět to bylo už jen 0.5 km příkře z kopce.

Na parkovišti stále plno a stále tam byla cedule oznamující že parkoviště je obsazeno.
Vyjeli jsme ještě k domu Leoše Janáčka a pak směr Kozlovice a Frenštát pod Radhoštěm.

_DSC8270_85952 takhle to vypadá u Janáčkova domu _DSC8271_85953 takhle to vypadá u Janáčkova domu

No bylo to jen proto, že bylo potřeba zavzpomínat na mládí, kdy kousek od skokanských můstků, na kterých skákal Jiří Raška byl na tehdejší dobu přepychový hotel Vlčina. Nevěděli jsme přesně jak se k němu dostat. Když se manželka zeptala kolemjdoucí postarší ženy, tak nám tu cestu krásně popsala. No a nakonec jsme se dozvěděli, že na tom hotelu 20 let pracovala, ale že dnes je mrtvé místo. Hotel jsme našli a skutečně jde o mrtvé místo. V dobách komunismu to bylo ale místo, které jim dělalo velké problémy, protože tu byla postavena u koliby Javorina Lurdská kaple a k ní chodila procesí věřících. Dnes jsou koliba i kaple uzavřeny. Ale na vycházky sem chodí pořád velké skupiny lidí.

_DSC8278_85959 bývala to chlouba města a nyní pomalu chátrající ruina _DSC8301_85982 u koliby, která je už také mimo provoz

Na vrcholu cesty je lyžařský areál Horečky a taky zajímavá novodobá kaplička u které jsme byli ve chvíli, kdy skončil svatební obřad a davy mladých už ladili žaludky na svatební hostinu.

_DSC8291_85972 místo k těmto událostem zcela připravené _DSC8289_85970 místo k těmto událostem zcela připravené

Z vrcholové cesty se dalo sestoupit k lyžařskému můstku, ale výšlap na něj byl uzavřen a tak jsme to jen z dálky evidovali.
Když jsem tuto rekreační lokalitu opouštěli, nedalo mi to a musel jsem pořídit nějaký ten snímek vilek, které tu stojí při břízkové aleji. Najednou jsme tady byli jako někde v Rakousku či Švýcarsku.

_DSC8308_85989 jako ve Švýcarsku _DSC8309_85990 jako ve Švýcarsku

No a tak nám ten pohodový výlet skončil a když jsem u domu pře´četl stav tachometru dal ten celodenní výlet 196 km. Ale stálo nám to za to.

Další fotky z výletu na hrad Hukvaldy jsou tady :

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.