Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Masopustní veselí ve Štramberku – 3.února 2018

Masopustní veselí ve Štramberku – 3.února 2018

V televizi běží pořad „Na vlastní oči“, nejčerstvěji pořad „Na vlastní nohy“ a tak jsme si se ženou řekli, že si zajedeme na vlastní uši. Ano do Štramberka, které jsou městečkem, kde v každém druhém krámku koupíte pečené uši. Prostě místní specialitu.
Ale nejeli jsme jen za touto specialitou, ta se stala až druhým cílem našeho putování. Prostě se to stalo tak, že leden byl dlouhý a my se ještě v tomto novém roce nikam nepodívali a tak jsme se rozhodli, že když je to sobota po svátku hromnic, že by mohl být někde oslavován v lidovém a bohatém stylu Masopust. Zadali jsme heslo do vyhledávače a vypadlo nám několik míst, kde se to bude v tuto sobotu slavit. Vynechali jsme Rožnov – dřevěné městečko, protože tam bude narváno, a protože jsme ještě nebyli ve Štramberku, tak bylo rozhodnuto. Oslava byla podle webových stránek města Štramberka naplánována na 14.00 hodin, takže na webu www.IDOS.cz jsme vyhledali vlakové spojení a už pak jen stačilo nastoupit do vlaku. Jezdíme většinou autem, takže najít dobrý spoj z Olomouce na Ostravu je neuvěřitelný výkon, protože na to páni železničáři a krajská vedení jaksi pozapomněli, že hodně lidí cestuje přímo z Olomouce do Lipníka nad Bečvou a Hranic a tak musíte hledat po etapách, tedy nejdříve spoj do Přerova a pak teprve do Hranic a na Ostravu. No ale něco jelo a pak ve Studénce už byl motoráček plný, zejména když se to stalo plánovanou akcí nějaké skupiny aktivních důchodců.
Přijeli jsme ve 13.37 a šlo se od nádraží pěkně do kopce. A co hůř muselo se přes koleje po nadchodu, kde na Vás vykukuje cedule „Vstup na vlastní nebezpečí, lávka se v zimě neudržuje“.

DSC_1979_74297 DSC_1919_74238

Tož nevím jak to ti místní v zimě, když nasněží dělají. Ale mělo to jednu výhodu, hned jsme věděli jak se jde na náměstí ve Štramberku, kde byla masopustní oslava nahlášena. Cestou se vytvořil zástup, který pak zhoustl, když se šlo kolem městského centrálního parkoviště a v cíli, na krásně opraveném náměstí už postávaly davy lidí. Na každém kousku nabídka Štramberských uší a vlastní masky nikde a to až do 15.00 hodin.

DSC_1931_74250 DSC_1937_74256

Až potom se v dáli na cestě po které jsme přišli od nádraží objevil dav, ale on se zastavil o hasičské zbrojnice. Na vlak co nás zase doveze do Olomouce už moc času na přesun nezbývalo a tak jsme šli slavnostnímu průvodu naproti. Vše pěkné z náměstí a ty krásné domky a dřevěné chaloupky po cestě byli nafoceny a tak jsme tomu oslavujícímu davu šli prostě naproti.

DSC_1945_74264 DSC_1958_74277

DSC_1947_74266 DSC_1957_74276

A bylo co slyšet a co vidět. Jen toho medvěda co se v průvodu vodívá, jsme neviděli, ale basa zvučně i s bubnem hrála a maškary krásné a i krásné písničky zpívali. No proč se to vždycky zastavilo nám bylo hned zřejmé u zastavení před místním stylovým krámkem. Prostě ty masopustní masky si vykoledují nějaké to zahřívání do žaludku a tak se musí připíjet na zdraví a úspěchy v daném krámku a třeba asi i méně požárů na hasičské zbrojnici.

DSC_1963_74281 DSC_1964_74282

DSC_1968_74286 DSC_1974_74292

A tak jsme i viděli a slyšeli, jen tu oslavu na náměstí už jsme nemohli prožít, protože na vlak jsme došli přesně na čas. Ještě jsem si vyfotil hororový záběr osvětlovací lampy na místním nádraží, protože tento záběr mě připomněl, že ve Štramberku je museum Zdeňka Buriana, co maloval brontosaury a byl i jedním stěžejním bodem také ve filmu Pelíšky. Prostě tohle byla lampa zapomnění, kde se asi rodí i předpotopní pavouci a obsluha nádraží k tomuto místu asi chová zvláštní úctu. Jestli je to pochvala nebo kritika to ponechávám na těch, co stojí v zimě před zavřenou čekárnou a na těch, co nemohou najít ceduli s odjezdy vlaků, a nebo na těch co ji jako takovou malou ceduličku objevili a zapomněli doma brejle. Ale pak už jsme odfrčeli zase do Olomouce a zbyla jen tato vzpomínka a několik pěkných fotek, ale i typ na to, kam příště na Masopustní oslavu zajet.
Možná, že se objeví i nějaká ta jiná fotka na městském webu : www.stramberk.cz/redakce/index.php?xuser=&lanG=cs&slozka=69502&clanek=189338

Přes tuto zprávu jsme si ten výlet do Štramberku vybral :
www.kalendarakci.atlasceska.cz/strambersky-masopust-stramberk-22939/

Tady je pár fotek pořízených ve Štramberku :

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.