Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Zimní obhlídka krajiny kolem Velkých Losin.

Zimní obhlídka krajiny kolem Velkých Losin.

Rok 2016 nezačal moc dobře. Pořád zataženo a potřebné sluníčko nikde, sníh v Olomouci napadl jen jakoby pocukroval bábovku. A tak když 21.ledna 2016 ve zprávách o počasí byla předpověď počasí o tom, že bude po tak dlouhé době jen slunečno, bylo rozhodnuto a jelo se v pátek 22.ledna do Velkých Losin do termálního bazénu. Možná bude pěkně, možná se tam zase něco vylepšilo a hlavně asi tam nebude plno.

dsc_8785_46850 na cestě do Velkých Losin - pořízeno za Vikýřovicemi dsc_8788_46853 na cestě do Velkých Losin - pořízeno za Vikýřovicemi

Odhad byl přesný a k tomu ještě překvapení. Na bazénu mají termíny pro hlavní sezonu a mimosezonu. To pro nás znamenalo, že v mimosezoně je vstupné na 3 hodiny jen za 220 Kč pro důchodce. Kdo chce znát jiné ceny pak to je vše na webu http://www.termaly-losiny.cz/ .
No a tak jsme s radostí vstupovali do areálu, zcela znalí toho jak to tady chodí. Ale musím dát informaci, že když jsme procházeli od zaparkovaného auta, měli jsme smíšené pocity. Parkoviště bylo plné jako vždy, kdy tady jsme. Nad námi modrá obloha zalitá sluncem a okolní kopečky už cestou dělali při pohledu na ně jen radost. Tak to jsme tedy vyhmátli.

dsc_8807_46872 před areálem termálů ve Velkých Losinách dsc_8808_46873 před areálem termálů ve Velkých Losinách

To je ta malá radost přestárlých, když mohou vyrazit, když to stojí za to a nemusí nic plánovat daleko dopředu. Prostě má být pěkně a jede se.
A to se nám taky už stalo v létě dvakrát, můžete si to ověřit na webu
z období června roku 2015

a opakovaně ze srpna 2015
http://www.cestotipy.cz/2015/poznavame-krajinu-v-udoli-ricky-desne-a-jejiho-okoli/

Na bazéně se to neviditelně vylepšilo, protože na vstupech do jednotlivých bazénu jsou malé informační tabulky, jak je tady teplá voda a jak je hluboký bazén. No a tak už víme, že jeden nejmenší bazén je nejteplejší a má teplotu až 36 st.C. Do něj natéká voda přímo z pramene a je tedy nejvíce léčivá a určitě platí pro ni, že sirnaté vody umožní stříbrným šperkům zčernat.

dsc_8812_46877 prosluněné interiéry ve Velkých Losinách dsc_8815_46880 prosluněné interiéry ve Velkých Losinách

Všechny ostatní bazény mají také léčivou vodu, ale ta protože cirkulací vychladne, je ohřívána a myslíme si, že je i mírně naředěná.
Ale když sedíte v bublající vodě a z venku to vše je prozářeno slunce, a je tady hodně volno, tak to je požitek. No a úplnou novinkou je to, že před halou je už vše hotové, jen napustit vodu do venkovního bazénu.

dsc_8819_46884 pohled přes sklo od jídelny dsc_8825_46890 nedokončené je pod sněhem

A protože bylo vše přikryto vrstvou čerstvě napadaného sněhu, tak o to větším požitkem bylo i to, že už se může proplout do venkovního sedacího bazénu a tam maximálně ponořeny pod hladinou teplé vody, sledujete jak pára udělala krásné promrzlé tvary vysazených thují kolem bazénku a vytvořila také korálky na lankovém oplocení. A dokonce jsem si to mohl jít rychle vyfotit, jen tak v plavkách, při venkovní teplotě -10 st.C, když jsem pronikl nezamknutým vstupem od jídelny. Jen tady mě totiž zamrzelo, že mají nějaké to papání pro důchodce trochu dražší, ale proč ne, už je taková doba a za prožitky se musí platit.
No a když bylo tak krásně, jeli jsme se po ukončení koupele podívat k zámku do Loučné nad Desnou. Jednak proto, že je kolem zámku krásný park a v tom krásném počasí to může být pěkné. A bylo, to se musí nechat.

dsc_8805_46870 v zámeckém parku v Loučné nad Desnou dsc_8798_46863 nové rozárium jako kulturní dům v Loučné nad Desnou

Lze to jen doporučit, protože litinové sochy na bílém pozadí to jen tak někde neuvidíte. Ale taky jsem si ověřil, že naši novináři mohou být úplatní a jeden z nich, co dopisuje do Olomouckého deníku, úplatný skutečně je. Na mé letní výtky mě dokonce sám po telefonu ovlivňoval a snažil se mi vysvětlit, že na zámku už bude na silvestra zahájen provoz, ale jaksi mu asi lhal i majitel zámku a tedy budoucího hotelu, který se skrývá po pěti firmami, které v Olomouci mezi sebou vzájemně podnikají. Pane redaktore, když by jste toto náhodou zase četl a ověřoval si, kdo že si to vlastně dovolil poodhalit čachry se státními příspěvky, zamyslete se nad sebou, jestli je dobré sloužit takovýmto „taky podnikatelům“, nebo snad jen „podnikavcům“ .
No a jaký byl závěr dne ? Pozdní oběd jsme si naplánovali na rybářské Baště za Sobotínem, ale „sliny na vestě“ , při představě křupavého pstruha a výborně upravených hranolků, jak jsem si na nich pochutnávali v létě, bylo nutné jen utřít a tak jsem se vrátili do motorestu Permoník, který tu stojí už od roku 1970 a který byl v roce 2012 zcela zrenovován a kde jsme si také měli na čem pochutnat.

dsc_8833_46898 motorest Permoník v Sobotíně dsc_8830_46895 v motorestu permoník v Sobotíně

A když jsme nastupovali do auta, bylo kolem 16 hodiny, tak se začal zpoza kopce na oblohu hrnout mohutný měsíc. No a když se vyhoupl na noční pouť, ještě jsme si mohli udělat radost pohledem na červenající, předtím krásně pocukrované kopce a mohli jsme pozorovat, jak se měnila barva okolí a jak ten kulatý měsíček v úplňku převzal vládu nad krásně prožitým dnem.

dsc_8839_46904 nádhera kterou se s námi loučí kraj a tento krásně prožitý den

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.