Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Výprava do okolí Ivančic u Brna – květen 2016.

Výprava do okolí Ivančic u Brna – květen 2016.

Zase po dlouhé době bylo pěkné počasí. A bylo inzerováno mnoho akcí a jedna z nich nás zlákala a my se na ni zajeli podívat. Ne že by právě tato akce měla své priority, ale v kraji kolem Invančic u Brna jsme ještě nebyli a tak jsme se jeli do Ivančici dne 21.května podívat.
No prostě v Ivančicích se narodil herec Menšík a malíř Mucha a tu sobotu a neděli tam pořádají festival chřestu.
Naše výprava „autíčkem“ ale byla také za poznáním více krásných míst v okolí.
Cestou jsme se zastavili na mohyle míru nad obcí Prace.

dsc_5498_53369 pomník padlým u bitvy tří císařů dsc_5495_53366 u mohyly v lesním stínu

Následovali davy lidí a ucpané náměstí v Ivančicích, a proto nás mile překvapil hotel na náměstí, kde jsme si pochutnali na dvou chřestových specialitách a samozřejmě na chřestové polévce. Pak už jen prohlídka musea, kde se vzpomíná na slavné rodáky Muchu a Menšíka.

dsc_5523_53392 slavnosti chřestu v Ivančicích dsc_5521_53390 museum A.Muchy v Ivančicích

Protože jsme měli sebou kola, zajeli jsme si do Dolních Kaunic. Cestou podjeli Ivančický viadukt a pak si prošli zbytky kláštera Rosa coeli

dsc_5574_53443 Dolní Kaunice - Rosa coeli - klášter dsc_5585_53454 zámek Dolní Kaunice

(www.wikipedia.org/wiki/Kl%C3%A1%C5%A1ter_Rosa_coeli ) a vyjeli k zámku nad městečkem, kde jsme se jen koukli na okolí pod zámkem, protože na zámku byla soukromá akce rodu Zoubků.

dsc_5607_53476 zámek Oslavany dsc_5616_53485 rozhledna Babylon u Mohelna

Následoval návrat do Ivančic a pak už zase jízda s „autíčkem“ krajem, se zastavením v Oslavanech s nahlédnutím do nádvoří zámku v Oslavanech a s výjezdem ke kostelíku nad městem. No a pak dál směrem na Mohelno a k rozhledně Babylon. Noc jsme si užili v campu Wilsonka u Dalešické přehrady ( www.wilsonka.cz ) s krásným podvečerem a krásným ránem, kdy jsme se před odjezdem zašli podívat z Wilsonovi skály na tu krásu kolem.

dsc_5619_53488 v campu Wilsonka u Dalešické přehrady dsc_5653_53522 výhled z Wilsonovi skály

Potom neplánované zastavení u mostu přes přehradu a návštěva info centra n jaderné elektrárně Dukovany, kde i v neděli nepřetržitě od 8.00 do 16.00 vám poví vše o provozu této elektrárny. Po technickém výkladu u modelů a zhlédnutí zajímavých filmů jsme zajeli na Mohelno podívat se na stepní krajinu.

dsc_5669_53538 v informačním centru jaderné elektrárny Dukovany dsc_5685_53554 na hadcové stepi Mohelno

Byl krásný a horký den, na stepi pořádně foukalo a nám vyhládlo. Takže jsme se občerstvili v místní hospůdce a dali si zase nějakou tu pochoutku s chřestem. No a nedělní pohoda se přehoupla přes dobu pozdního poledne a my si našli na mapě místo, kde by bylo dobré se podívat a projet si alespoň kousek údolí na kole. Takže zastavení v Senoradech a po červené do údolí řeky Oslavy.

dsc_5723_53592 kolem řeky Oslavy u Senorad dsc_5728_53597 kolem řeky Oslavy u Senorad

No a to jsme se ocitli v překrásném prostředí mezi vysokými skalami, v údolí zalitém sluníčkem a s bzučícími včelkami a zurčící řekou, či snad jen říčkou. Objevili jsem krásné místo na mapě a budeme jen vzpomínat a přirovnávat s tím co jsme viděli a co by jsme takhle krásného ještě chtěli uvidět. cesta domů vedla zase přes Oslavany, kde jsme našli odbočení na Zbýšov a tak hned taky zabočili k místu, kde byl dříve uhelný důl a zůstali po něm těžní věž, kde areál dolu někdo nápaditý přeměnil na zábavní centrum Permoník.

dsc_5739_53608 Oslavany důlní šachta nyní Permoník centrum dsc_5752_53620 důl ve Zbýšově - těžní ocelová věž

Lanové centrum a zábava pro malé a dospívající a možnost i výhledu do okolní krajiny s těžní věže s poznáním historie těžby uhlí v Oslavanech. Ve Zbýšově jsme se podívali na starou ocelovou těžní věž. No a pak průjezd Brnem přes nový universitní kampus a hned k tomu nápad, podívat se sem jen tak na obhlídku moderní architektury. No a pak už jen návrat domů a protože se zasekl zámek od zadních dveří u „autíčka“ přemýšlení o tom jak to opravit.

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.