Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Na cyklostezce kolem rožnovské Bečvy – srpen 2016.

Tak se podařilo realizovat nápad podívat se do Rožnova pod Radhoštěm a pak se projet kolem Bečvy do Valašského Meziříčí a ještě i o kousek dál. Jak jinak než se na místo výjezdu přesunout vlakem. On totiž nově jezdí přímý spoj z Kroměříže přes Bystřici pod Hostýnem až na konečnou do Rožnova pod Radhoštěm. Vyjeli jsme v 8.35 z Bystřice pod Hostýnem, aby jsme se tam někdy odpoledne zase vrátili. Ve Valašském Meziříčí se nemusí přestupovat, ale vlaky na sebe z různých směrů čekají a tak jsme čekali na zpožděný osobní vlak od Hranic na Moravě. ČD se předvedla ve svém normálním podání. No oželeli jsme jen 20 minut co měl vlak své zpoždění a z nádraží v Rožnově jsme se hned vydali na centrální náměstí, kde se stále tvoří fronta u stánku s výbornou zmrzlinou. Asi je to ta nejlepší, co lze v Česku ochutnat, pěkně vláčná, smetanová s mnoha příchutěmi. Vychutnáváte ji na lavičkách pod už hodně vzrostlými stromy v parčíku na náměstí v Rožnově.

dsc_9934_57299 na náměstí v Rožnově pod Radhoštěm dsc_9936_57301 v parku v Rožnově

Kolem je to už jako v Rakousku, všechny fasády v novém a čistém provedení. No prostě jako bych vyjel do zahraničí. Protože jsme věděli o tom, že kousek za Rožnovem mají také menší golfové hřiště dali jsme si takový malý cíl, a to že se tam nejdříve podíváme, a pak se teprve vydáme po toku řeky Bečvy.
No a tak jsme projeli kolem dřevěné vesnice, kde přesunuly vchod a nainstalovaly zde nový turniket a umístili ho poblíž parkoviště. No prostě změny k lepšímu. Skansen jsme vynechali a dojeli na cyklostezku, co nás vedla na Horní Bečvu. Po přejezdu lávky nad řekou Bečvou jsme se najednou ocitli za plotem areálu koupaliště, kde bylo tak akorát lidí a jevilo se to jako pěkné místo k relaxaci po cyklo výletě.

dsc_9938_57303 koupaliště v Rožnově dsc_9940_57305 na golfovém hřišti za Rožnovem

A nebylo to daleko a byli jsme u golfového hřiště. Slunce pálilo a tak místní „darmošlapové“ na golfovém hřišti předváděli své vybavení od vozíčků na hole až po velké deštníky, aby je uchránili od slunečního paprsku. A tak jsme jen projeli krásným zeleným prostředím, pokochali se rybníčkem s vodotryskem a pokritizovali nedávné výroky o tom, jak tento sport se stává lidovým pro široké masy. No raději dost kritiky „darmošlapů“ mají zde jen členský poplatek za 5.000 Kč, takže „děcka z chudších rodin“ si to určitě mohou dovolit taky. Na vlastní trénink či dokonce i hru jim rodiče určitě nějak našetří.

dsc_9943_57308 na golfovém hřišti za Rožnovem dsc_9941_57306 na golfovém hřišti za Rožnovem

No a pak už jsme jen jeli po rovném povrchu po cyklostezce stále kolem řeky Rožnovské Bečvy podél jejího toku. V tom horku, co ten den bylo, tu byl svěží chladný a vlhký vzduch a co chvíli jsme zastavovali u nějakého splavu. Jen to koupání se nejevilo jako vhodné, protože na dně řeky bylo vidět, že by to potřebovalo nějak uvolnit od nevzhledného sedimentu. Něco se s tím dělá, protože čas od času tu jsou naházeny velké kameny, přes které voda protéká a jaksi se čeří a snad i prokysličí a tím i čistí. Ale pak zase zůstane stát před jezem, zpomalí se proud a tvoří se ty nevzhledné sedimenty.

dsc_9946_57311 jezy a příroda kolem řeky Bečvy dsc_9945_57310 jezy a příroda kolem řeky Bečvy

Cestou jsou místa s občerstvením. Ale pozor jeli jsme v neděli a těch cyklistů bylo víc než hodně. Jsou mezi nimi „závodníci“ co nevnímají okolní krásy přírody a jen jim dělá radost, když zase někoho předjedou, aniž by o sobě dali zazvoněním vědět. No prostě arogantní cyklisté – závodníci. No pak tu jsou rodinné výpravy, ti pak jedou na celou šíři chodníku a je neštěstí je potkat v nepřehledném místě, to jeden křičí na své dítko „doleva“ a druhý „doprava“ a dítko upadne těsně před vámi. Jak to dopadne když jede ten závodník si ani nechci představit. Takže pohoda tu na této cyklostezce asi bude jen v týdnu, kdy se tu vyrojí důchodci.
No šťastně jsme dojeli na soutok Vsetínské a Rožnovské Bečvy.

dsc_9951_57316 ve Valašském Meziříčí dsc_9952_57317 soutok Vsetínské a Rožnovské Bečvy

Bylo to jednoduché a rychlé a nám sil neubylo, máme přeci elektro kolo, a tak bylo i dost energie, a proto jsme nejeli na vlakové nádraží ve Valašském Meziříčí, ale rozhodli jsme se jet až kam nám síly budou stačit.
No a tak jsme projeli obcí Poličnou, kde mají pro místní i jeden chodník označený jako cyklostezka. Ta ale na konci hodně dlouhé obce skončila a museli jsme jet po normální silně provozované silnici. Povrch nový asfalt, ale nahoru a dolů, lesem a volnou přírodou, ale ta auta tu jedou jedno za druhým. A tak jsme si dali cíl a rozhodli se neriskovat střet s auty a začali jsme v obci Branky hledat vlakové nádraží.

dsc_9953_57318 železniční stanice Branky dsc_9955_57320 stylové řešení pro Náčelníka stanice

To se podle zákona schválnosti nacházelo na začátku obce a my to zjistili až na jejím konci. Když jsme se vraceli projel vlak na Valašské Meziříčí a tak když jsme dojeli na stanici, měli jsme spousty času na to pozorovat podmínky pro pracovníky na železnici. Tady byla obsluha „aktivní“, všude byli v oknech muškáty a bylo tu čisto. Bývalý náčelník stanice měl smysl pro humor a tak tu po něm zůstala jen cedule nad posezením ve stínu králičárny. Taková krásná atmosféra doby, kdy vlak ještě byl významným dopravním prostředkem. Vlaky tu projedou dnes tak jednou za hodinu tam a pak i zpět, a představte si celou tu dobu čekání tu byla za zavřenými dveřmi skrytá paní výpravčí s červenou čepicí, aby před příjezdem vlaku jen vylezla s tou červenou čepicí na hlavě a dala tak asi na vědomí, že tu je zastávka na znamení a kdyby nás pan strojvedoucí náhodou neviděl s těmi našimi koly, aby úředně zastavil na znamení. A tak končí náš neplánovaný výlet a já už vím jak to chodí na zastávce s označením „zastávka na znamení“. Dříve jsem to věděl jen ze strany vlaku, kde je tlačítko, které když stisknete, tak vám to hlásí, že následující zastávka je na znamení, a když to stisknete, tak to hlásí, že zastavíme. No a tak mám odhalené řešení i z té pozice nastupujícího. Nebojte se, mají tam vždy schovaného placeného človíčka. Ale asi musí mít pevné nervy, musí umět číst, háčkovat a plést svetry, protože musí vydržet, za peníze ve formě pravidelné mzdy, tu strašnou nudu ve své pracovní směně.

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.