Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Od řeky Moravy přes kus Slovenska, zase k řece Moravě – květen 2015.

Když jsem si splnil své přání uvidět soutok řeky Dyje a Moravy, měl jsem potřebu uvidět ještě něco dál, nebylo to v plánu, ale přišlo to jako náhlé vnuknutí. Otevřel jsem českou automapu, našel stranu 54 a objevil jsme obrázek větrného mlýna v Kuželově. Tak to musím vidět a našel jsem proto trasu svého putování.
Moravský Svatý Ján jsem cestou k trojmezí minul, a tak jsem si vyjel na vrcholek obce s kostelíkem. Odtud a tady se zrodil plán dalšího putování krajem přes Borský Svatý Jůr do Šaštína – Stráže. Nevím co mě tam přitahovalo, ale bylo to asi vnuknutí, protože když se pak přijíždí do Šaštína, začal jsem se divit. Najednou se Vám zjeví dvě cibulovité věže nad mohutnou stavbou. No když jsem pak zastavil byl jsme v šoku. ( www.bazilika.sk ) Tak velký klášter někde v Šaštíně a hned první pohled v parčíku před klášterem a vidím čerstvě pozlacenou bílou sochu pany Marie s Ježíšem v náručí.

dsc_1358_39672 tak to je kostel pany Marie Sedmibolestné v Šaštíně - Stráži dsc_1362_39676 hlavní oltář se soškou zázračné Marie Sedmibolestné

Na vratech do chrámu jsem zjistil, že se jedná o národní svatyni a v klášteře je pak gymnazium Jan Bosca řízené řádem Seleziánu dona Bosca. Byl to pro mě úžasný zážitek objevit něco tak krásného, tak udržovaného a bohatě zdobeného zlatem. Prošel jsem se kolem kláštera abych zjistil, jak je tady vše zaměřeno na sportovní výchovu. Na stánku jsem pak utratil za dárek do domácnosti, a to za čerstvou slovenskou bryndzu. A pokud chcete o tomto posvátném místě vědět více, na CT je pořad o posvátných místech a hned poznáte, že mě sem dovedlo jakési to vnuknutí. www.ceskatelevize.cz/ivysilani/1185264473-poutni-mista/305294341930013-sastin/titulky

Popojel jsem do Senice, abych zjistil, že i tady se to vše změnilo k lepšímu a poznal, že Senice je velkým a rušným a moderním městem. Ale neviděl jsem žádné poutače na nějakou tu historii a tak jsem Senicí jen projel. Zastavil jsem až u přehrady Kunov, která je kousek za městem při silnici na Vrbovce. Byli tu jen rybáři a slunce, letos tak skoupé na teplo jara se schovávalo za mraky.

dsc_1386_39698 pohled z hráze kunovské přehrady dsc_1389_39701 pohled z hráze kunovské přehrady

V obci Vrbovce bylo ticho, nikde živáčka, jen odstavený autobus na místní zastávce. Napravo od hlavní silnice věže starého a novějšího kostela. takže jsem vyjel do kopce k tomu „novějšímu“ a po vstupu do něj jsem se nestačil divit. Zcela neznámá architektura interiéru. Výzdoba ale skromná a tak usuzuji že šlo o evangelický kostel, jednoduchost a krása. No ale co mě vyvedlo z míry bylo okolí kostela s farou. Posuďte sami co si o tom myslíte, nemám k tomu komentáře.

dsc_1395_39707 interiér kostela v obci Vrbovce dsc_1407_39718 a toto je něco co neumím popsat ani zařadit, ale patří to ke kostelu

No a pak jsem projížděl malebnou krajinou směrem na Velkou nad Veličou. Za hranicemi, které už málem není ani poznat bylo odbočení na obec Kuželov s větrným mlýnem. Takže našel jsem co jsem chtěl vidět. A stálo to za to.

dsc_1425_39736 tak se koukněte na idylu kolem mlýna taky dsc_1415_39726 tak se koukněte na idylu kolem mlýna taky

Museum bylo ale přes týden zavřené a tak jsem se spokojil s tím obejít oplocení a fotit to vše krásné a malebné. www.kuzelov.cz/vetrny-mlyn A byla doba oběda, krásné počasí a já šel za svým citem.
Po sjíždění z kopce od větrného mlýna jsem zahlédl nové modré stavení a před ním černá tabule s jídelníčkem. Náhodou hned naproti bylo parkoviště před nákupním střediskem a tak jsem zastavil, abych si přečetl co nabízejí. Byla otevřená vrata do dvora a to co jsme uviděl mě lákalo k focení jako magnet.

dsc_1434_39745 a pak zastavení ve zcela nové stylové hospůdce dsc_1441_39752 a pak zastavení ve zcela nové stylové hospůdce

Posezení ve dvoře, vše jako nové a přitom půvabně staré, vše s vkusem aranžované. když mě majitel oslovil, že bych si měl dát alespoň pivko, má odpověď zněla, dám si oběd, abych si to tu vychutnal. A rozhodl jsem se správně. Interiér hospůdky jsem taky pak musel fotit a to jídlo bylo úžasné, jako od maminky.

dsc_1447_39758 a pak zastavení ve zcela nové stylové hospůdce dsc_1446_39757 a pak zastavení ve zcela nové stylové hospůdce

Po tomto krásném a neplánovaném zážitku jsem se jel podívat do Hroznové Lhoty, kde jsem na místním hřbitově zjistil, že Jožka Úprka je pochován v Kněždubu. Takže jsem našel a vkročil na Slovácký Slavín.

dsc_1454_39765 a jedu krajem Jožky Úprky do Kněždubu dsc_1462_39773 tady jsou pochování bratři Úprkové

A po cestě od Kuželova do Kněždubu se nedivím, že maloval tento krásný kraj, i já jsem musel zastavit a fotit ty krásné barevné jarní louky a kopečky kolem.
Už to pak po návštěvě hřbitova vypadalo, že to vezmu přímo do Olomouce, ale zase přišlo rozhodnutí obhlédnout si z blízka něco co kolem jen tak projíždím. Byl to kostel ve Vnorovech, a pak mě také přitahovala značka směr přístav. Kostel na vršku s dalekým výhledem a přístav, tam musím zajet.

dsc_1500_39811 ohlédnutí na přístupovou cestu k přístavu dsc_1481_39792 a jsem v přístavu Vnorovy na Baťově kanálu

A jel jsem podle malovaných značek směrovek. Čím dál víc jsem to musel vidět a pak zjistit co a jak. Jede se polní cestou kolem baťova kanálu po jedné straně a hned za valem kolem řeky Moravy. No a pak cíl ideální pro ty co rádi na kole a pak na půjčené kánoji. A pak ještě jedno zjištění, tady ten přístav a vše kolem je vedeno rukou jedné osoby, jedné kreativní a osoby, kterou jen tak nenapodobíte. Byl jsem rozhodnut si to tady zase vychutnat, protože se tu táhl ozón uzeného masíčka. Ale páni domu asi hrabali trávu někde kolem a kiosku jako z pohádky nikde nikdo, ale stačilo jen poslechnout nápisu zazvoňte a bylo. www.batuvkanal.cz/ Ale ještě jsme měl to dobré papání z Kuželova, a tak jsem se vrátil k silnici a jel dál.
A protože jsem v českém rozhlase slyšel informaci o tom, že ve Starém Městě u Uher.hradiště už je otevřen dlouho stavěný kostel a já kolem něj jezdil a divil se proč to tady někdo staví, tak jsem to musel vzít kolem a zastavit. Ale že to bude tak dominantní záležitost, to jsem netušil. Kostel je postaven na počest vzniku Velkomoravské říše a vše se tu točí kolem toho místa s hodně hlubokou historií Velkomravské říše.
Však posuďte sami a někdy se tu zastavte.

dsc_1525_39836 i ta autobusová zastávka má styl dsc_1518_39829 a na místě vykopávek je posezení a informace o vývoji Velké Moravy

Zastavil jsem pak zase až na dalším přístavu ve Spytihněvi, protože byl čas dát si odpolední kafíčko proti únavě z cesty. Tady to už znám a věděl jsem co mě krásného čeká. Nějaká ta fotka z dřívější návštěvy je na webu :
www.cestotipy.cz/2014/vyprava-na-hrad-buchlov-a-zamek-buchlovice-cerven-2014/
Opět místo, které je stále v provozu, kde je krásné posezení a mají tu i pestrou nabídku místních specialit.

dsc_1532_39843 a pak přístav ve Spytihněvi dsc_1540_39851 velké zdymadlo s elektrárnou na řece Moravě ve Spytihněvi

www.batuvkanal.info/Plavebni-komory/Spytihnev/6-f.chamber.aspx
www.pronajemhausbotu.cz/?utm_source=seznam&utm_medium=cpc&utm_campaign=sklik
Vše je tu pěkné a od poslední mé návštěvy v dobrém stavu. Přes most na jezu jsem směřoval k Napajedlům.
Ale protože jsem v rádiu slyšel povídání o místním vysílači na frekvenci dlouhých vln, a že se měl dokonce i bourat, tak jsem si to pro jistou nafotil i s panoramatem Buchlovských vrchů.

dsc_1545_39856 anténní věže vysílače dlouhých vln, už to chtěli likvidovat dsc_1546_39857 pohled od krajiny při cestě do Napajedel

V Napajedlých jsem zastavil pod radnicí, protože to je stavba, kterou je dobré si nafotit, zejména když má to správné osvětlení a i proto, že je tak moc zajímavá.

dsc_1549_39860 krásná budova radnice v Napajedlých dsc_1553_39864 a pak nový klášter

Ještě pak něco k tomu a to další si nechávám na jindy. Nyní už jen cesta do Olomouce abych ještě včas ostříkal blátivou památku na přístav ve Vnorovech. Co dodat závěrem, byl jsem zase na cestách, viděl co jsem chtěl vidět, objevil dosud neznámé a krásné, bylo konečně i pěkné počasí, i když ten první den zpočátku hodně chladné a větrné, ale pak už konečně na květen příjemné. A proč právě v této době, no proto, že komáři ještě nemají ten svůj čas a nechali mě na pokoji.

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.