Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Koupání v lomu při obci Výkleky – léto, podzim a zima.

Bylo krásné a slunné odpoledne, sobota 7.února 2015. Takže rychle z domu, někam na výlet. A protože jsem ve skrytu duše měli oba tedy já a manželka stejný nápad ozvalo se nahlas co se tak podívat na Výkleky. A proč ne, když to tam známe jen z léta či konce léta, kdy je tady překrásné koupání a to i třeba na konci září. Je to zde jako zatopený lom na vápenec, jsou zde nasazeny sladkovodní ryby a voda je nejčistší v celém širokém okolí, které známe.
Takže je rozhodnuto a do 30 minut jsme na místě. na konci obce je ve dvou terasách parkoviště pro letní návštěvníky, přes léto placené ale za symbolickou cenu, teď v zimě nikde nikdo, až na jedno odstavené auto těch, kteří měli stejně krásný nápad jako my.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA to pak je krásné osvěžení a méně lidí dsc_8383_35403 prostě jde o nevšední zážitek

Teď v zimě si někdo dovolil zajet vozem či na motorce či čtyřkolce až k hladině vody, což dříve bylo zapovězeno a znemožněno odloženými velkými balvany na půl cesty k vodní hladině. Poslední dvě léta se něco změnilo, takže už zde v letní sezoně bývá i pojízdný bufet s rychlým občerstvením ale také davy lidí z blízkého okolí. Na položení u vody to je nic moc, ale my jsme si toto místo oblíbili na podvečerní koupání, kdy je zde pár lidí, jen se odějete do plavek a hupky do chladivé vody, ale bývá tu teplota vody i 23 st.C a ta kupodivu vydrží až do konce září a koupal jsme se i v říjnu.
Nyní v zimě při plném slunečním ozáření to je pohádkové místo, pokryté ledem a jen malý kousek se prohřívá a je vidět úžasně průzračná voda. Když jsem si dohledával odkazy na webové stránky tak jsem objevil odkazy potápěčských škol a mohu se nyní pochlubit i tím, že vím jak to vypadá pod hladinou. Takže chcete-li toto místo někdy navštívit na těchto webových stránkách už objevíte všechny detaily.
www.divecrew.cz/clanek/20-potapeni-lom-vykleky
www.pdw.cz/potapeni/mdl/info/galerie-vykleky
www.potapy.cz/vykleky.php

No a protože v zimě se u vody nedá poležet, došlo jen k načerpání pozitivní energie z té nádhery kolem a jeli jsme na hrad Helfštýn, který je nad městem Lipník nad Bečvou. Ale dojeli jsme jen na místo kde je cedule v zimě se cesta neudržuje a i to autíčko se dalo ukecat a musel jsem s ním vycouvat a jet jinam.

dsc_8401_35421 ale nedá se vyjet na hrad Helfštýn, musí se jen pěšmo dsc_8391_35411 pak je to kousek do Lipníka nad Bečvou a na židovský hřbitov

A tak jsem se vrátili do Lipníka nad Bečvou a podařilo se nám nahlédnout do zimní nálady místního židovského hřbitova a za vyzvánění zvonů se nám konečně podařilo vstoupit do kostela, který je skrytou perlou města i kraje. Ale která si vyžádá hodně peněz na rekonstrukci nádherné vnitřní výzdoby. Kostel se nachází při piaristickém klášteře kde pobýval jako žák i J.G. Mendel. Více se pak dovíte na těchto webových stránkách, kde objevíte i jiné zajímavosti námi navštíveného parku, který je jediný v zimě otevřený veřejnosti. info.mesto-lipnik.cz/cz/infocentrum/pamatky/piaristicka-kolej-a-dalsi-zajimave-stavby/

dsc_8411_35431 zámecká zahrada v Lipníku nad Bečvou dsc_8406_35426 zámecká zahrada v Lipníku nad Bečvou

Ale o městě a ohradu Helfštýn se také dovíte i v mém vzpomínkovém záznamu na webovém odkazu : www.cestotipy.cz/?p=6561
No a pak už se nám začal blížit západ slunce, tak bylo rozumné vyjet někam na kopec a sledovat krajinu v zapadajícím slunci. Místo které jsme znali, že je na kopci a že se tam dokonce v zimě dá i dobře lyžovat byla obec Uhřínov. No jedete do Loučky, pak na Podhoří a za podhořím odbočíte na ten Uhřínov a jako by jste se ocitl na horských silnicích v Alpách a třeba i na Madieře. Z dálky to je nenápadné pohoří oderských vrchů, ale jakmile dojedete do Podhoří, tak se divíte, že někde u Moravské brány jsou tak příkré silnice.
detaily na webu : www.mic.hranet.cz/cs/mesto-hranice/uhrinov.html

A stihly jsme to právě včas. Na náhorní planině je dokonce v poli dřevěný monument který pak ve spojení se zapadajícím slunce udělá krásný a nezapomenutelný dojem.

dsc_8433_35453 nad Uhřínovem, když slunce zapadá dsc_8446_35466 nad Uhřínovem, když slunce zapadá

Takže se zadařilo. Slunce pak zapadlo, ze silnice zmizely všechny auta běžkařů i sjezdovkářů, protože tady je malý asi až privátní vlek, a zase byla zima a 36 km jízdy do Olomouce.

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.