Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Cesta do míst, kde bývaly německé vesnice, kde je „Díra u Hanušovic“.

Jako důchodce nemusím plánovat výlety na soboty a neděle. Vyrážím tehdy, kdy má být krásné počasí. A tak se stalo, že jsem hned po ránu uháněl na elektrokole na nádraží k vlaku jedoucímu z Brna na Jeseníky. Zjišťuji, že vlak má vagon pro úschovu zásilek během přepravy v jeho přední části za úplatu a tento vagon jede přímo a jen do Šumperka a pak v zadní části dva vagony pro volnou přepravu kol, co pojedou přes Ostružnou až do Jeseníku.
A tak teprve za jízdy vznikl plán výletu. Jedu na režijku, co by režista a tak si to můžu dovolit.
Vystoupil jsem v Hanušovicích. Důvodem bylo to, že jsem viděl fotky z místa, kde dříve stála obec Prameny a která se nachází už jen pod pojmenováním někde mezi obcí Hynčice nad Moravou a Kopřivnou, ale musí se jet po hodně špatné silničce která vede jen mezi pastvinami a ze které je pak odbočení po modré značce na místo označené Prameny.

dsc_1655_39867 dostal jsem se do Hynčice nad Moravou dsc_1665_39877 hřbitůvek kam už nevede řádná cesta pohled který mě donutil se tam dojít podívat

Ale i Hynčicích se objeví místo zapomenutého hřbitova, kde už není přístupové cesty, jen kolem posečená pastvina s krásnými koníky a hřebeček je rád, že se u něj taky někdo zastaví a pokecá s ním.

dsc_1662_39874 musí se mi taky předvést, kdy zase někdo dojde ? dsc_1659_39871 pohled do Hynčice

Na hřbitově samotném jsem pak zjistil, že se tu ještě v roce 1996 někdo uložil k věčnému odpočinutí. Na jiných hrobech je vidět, že se tu o to někdo i postará. jen jména na náhrobcích jsou většinou Německá. Že tu je zapomenutý kraj, prostě díra u Hanušovic jsem se mohl přesvědčit i já, protože k místu zvanému Prameny nevede žádná směrovka, žádná značka a tak když jsem se zeptal místní mladé ženy, kudy že vede cestička tak mi sdělila, že o tom jménu ví, ale kde to je to neví. A tak jsem je po té asi nejhlavnější místní cestě co mohla někdy být i silnicí pořád do vrchu, jen tím směrem co mi dával cit a vědomí, že to tímhle směrem asi může být. Odměnou mi pak byly krásné výhledy po okolí.
Vlastní odbočení nebylo vyznačené a tak jsem dojel krásnou krajinou a za modré oblohy nade mnou až nad obec Kopřivná, kde jsem zjistil, že se do místa pojmenovaného Prameny dostanu po 2,5 km. A protože to je kraj kde jedete jen nahoru a dolů a zase nahoru a dolů, tak to dalo zabrat, ale ektro kolo ukázalo své výhody a cestou do kopce bylo vždy hodně nápomocné.

dsc_1681_39893 a už mohu tušit, že tu dříve někdo žil dsc_1682_39894 a že tu měl i hřbitov a jen ta lípa tu po něm zůstala

Místo zvané Prameny už má jen dvě stavení v nichž někdo žije jako chalupář, protože to je skutečně hodně zapomenuté místo. Ale někdo se tu o historii postaral a tak se opravila zeď místního hřbitova kde jen uprostřed stojí bílý křížek a u vstupu bez branky vyrostla mohutná lípa, která pamatuje historii této obce. A kousek od hřbitova pak je památka na kostelík.

dsc_1689_39899 základy bývalého kostelíka v obci Prameny, dnes jen zmínka na modré turistické značce dsc_1693_39903 přes symbolický oltář pohled na konec života

Zůstaly tady jen základy kostelíku a to jen jeho obvod a uprostřed této plochy je cihelná dlažba a symbolické kameny v místě oltáře. Jen dřevěný kříž vás na toto zapomenuté místo upozorní.
A tak jsem našel zapomenutou obec, jednu z dalších v tomto drsném, ale krásném kraji.
Pak už jsem jel zase do Kopřivné a odtud po nové silnici se silnějším provozem mezi Hanušovicemi a Šumperkem až do tohoto okresního města.

dsc_1695_39905 pohled na obec Kopřivná dsc_1698_39908 zajímavá stavba pro sušení hadic v obci Bratrušov

Tady mě překvapil ruch na hlavní třídě, hodně vyložených květin před obchůdky a pak super dobrá pravá jahodová zmrzlina. Oběd jsem dal pod stanem rozloženým na hlavní pěší zóně u městského divadla.

dsc_1706_39916 život města Šumperka dsc_1708_39918 v tomto horku to je symbolická fontána

Po dobrém zážitku, kdy papáte dobré menu a kolem prochází město nastal čas k tomu abych popojel. A dostal jsem dobrý typ na novou cyklostezku do Zábřehu přes Dolní Studénky, Sudkov pod obec Lesnice a pak na Zábřeh.

dsc_1714_39921 na cyklostezce do Zábřeha dsc_1716_39923 na cyklostezce do Zábřeha

Náročné putování do kopců si vzalo hodně energie z baterie a tak jsem po 42 km dojel k nádraží jen s tou svou energii na hodně nevhodném převodu. Ale nečekal jsme dlouho a mohl jsme nastoupit do stejného vlaku co jel ráno na Jeseníky a ten mě dovezl do Olomouce. Byl konec dne a měl jsem za sebou krásný výlet a dobrý pocit, že jsem zase pro své tělo něco dobrého vykonal.

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.