Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Vzpomínka na pozdní léto v Řecku – Vrasně z roku 2002.

Dnes přišel asi první mráz, je zamračeno a asi bude poprvé i sněžit. Je 25.listopadu a já jsem si zadal úkol popsat minulost prožitou v teple pozdního léta ve Vrasně v Řecku, nějaký ten kilometr za Soluní a za „třemi prsty“ jak se této lokalitě někdy říká. Pobývali jsme na plážích Nové Vrasny a dělali procházky do okolí jako je městečko Stavros, Stará Vresna, či placený zájezd do města Dramy a Kavali, se zastávkami v Amfipoli a v jeskyni u Alistrati. které jsme tam tehdy při našem týdenním pobytu postupně realizovali. Zpětně na to vzpomínáme v dobrém, počasí nám tehdy vyšlo až na poslední dva dny, kdy jsme poznali jak v dané lokalitě trochu víc zaprší.
Bydleli jsme na soukromí v rámci placeného zájezdu s ČD Travel. K moři jsme to měli takových 200 m. Pláže dlouhé a pozvolné.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA pláže v Nové Vrasně - Řecko OLYMPUS DIGITAL CAMERA místní pláže v Nové Vrasně při západu slunce

Hned první den u vody jsme se seznámili s modrou velkou medůzou a tak jsme pak byli hodně opatrní, aby nás nepoštípala. Ale jen tak ležet a koukat do blba a sem tam si zaplavat to by byla náramná nuda.
Tu jsme proto vyměnili za procházku podél pobřeží do městečka Stalos a vyšlápli si to až k pěkné stylové hospůdce na kopci odkud byl pěkný rozhled na zátoku s naší pláží. Jo a byli jsme tehdy i poněkud mladší a tak jsme si sebou do letadla vzali i skládací koloběžky a tak jsme vzdálenosti překovávali 3x rychleji než pěší pochůzkou.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA Stavros pod námi OLYMPUS DIGITAL CAMERA místní

Proto pro nás nebyl problém se podívat po upravené promenádě až do města Nová Vrasna.
Pak jsme si dali vycházku na celý den do Staré Vrasny, která leží asi takových 5 km od pobřeží a je to malebná a typická řecká vesnice, kde se to žilo ještě pěkně po staru a z dnešního pohledu za krásné penza místních lelkujících důchodců.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA jdeme se podívat do staré Vrasny OLYMPUS DIGITAL CAMERA jdeme se podívat do staré Vrasny

Jeden den jsme si dali říct a na radu delegátky se vypravili za poznáním historie v akropoli Amfipoli odkud byl nádherný rozhled na hladinu moře a okolí. Navštívili jsme trhy ve městě Drama a pak zajeli do města Kavala, které tak trochu dýchalo minulostí, kde se prolíná historická a milosrdná nadvláda Turků nad Řeky.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA jsme na výletě v Amfipoli OLYMPUS DIGITAL CAMERA trhy ve městě Drama

OLYMPUS DIGITAL CAMERA jsme v Kavale OLYMPUS DIGITAL CAMERA jsme v Kavale

Cestou zpět jsme zavítali do hodně zajímavých a jedinečných jeskyní u města Alistrati. Zpětně jsem si o tomto místu dohledal informace na webu pod adresou www.CK-APOLLON.cz/fakultativní-výlety . Ano, tehdy to byl hodně krásný zážitek a pamatuji si jen to, že to tam bylo všechno nově zřízené, provoz tam zahájili až v roce 1998 a pouštěli tam jen omezená množství lidí, aby se v jeskyni zachovala přirozená hladina vlhkosti. Focení uvnitř bylo bohužel přísně zakázané.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA nově upravené přístupy k jeskynnímu komplexu, který byl otevřen v roce 1998 OLYMPUS DIGITAL CAMERA přístupová cesta k jeskyni, kde se nesmělo fotit

Ten den výletu jsme také trávili jízdou po moři k ostrovu Thasos spojený s prohlídkou archeologické památky Acropolis při městě Thasos, které je hlavním městem tohoto ostrova.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA celková vyhlídka na ostrov Thasos OLYMPUS DIGITAL CAMERA místní opevnění acropoli

Pak přišly poslední dva dny pobytu, a tak jsme měli možnost poznat jak to tady dopadá, když v Řecku prší a nejsou tady žádné okapy.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA na promenádě po bouřce v Nové Vrasně OLYMPUS DIGITAL CAMERA poslední fotka z promenády v Nové Vrasně

Je to už jen vzpomínka a já měl už tehdy digitální foťák Olympus, takže tuto vzpomínku jsem mohl ještě i touto formou zpracovat. Tak se koukněte do fotoalba a třeba vám tento krátký přehled pomůže rozhodnout a letní dovolené v roce 2014 či jindy.

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.