Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Na velikonoce v dubnu roku 2009 jsme si udělali výlet do oblasti nám málo známé, ale co do přírodních a zvykových zážitků velmi zajímavé oblasti.
Vyrazili jsme údolím Moravské Sázavy od Zábřehu po Tatenice, pak se dali přes Letohrad na Jablonné nad Orlicí a odbočili jsme do Polska do města Klodsko, kde jsme si vychutnali atmosféru velikonoční neděle se svěcením pokrmů dle polského zvyku.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA údolí Moravské Sázavy u Tatenic SAMSUNG DIGITAL CAMERA Jablonné nad Orlicí a jabloň jako živoucí symbol města

SAMSUNG DIGITAL CAMERA hradby nad Klodskem SAMSUNG DIGITAL CAMERA v kostele ve městě Klodsko - svěcení pokrmů

Cestou zpět jsme zavítali do lázní Ladek Zdroj a vrátili jsme se Rychlebskými horami po polské straně do Králíků.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA v lázních Ladek Zdroj SAMSUNG DIGITAL CAMERA v lázních Ladek Zdroj

Tady jsme přespali na nad městem Králíky na poutním mariánském místě na Horní Hedeči.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA pod schody ke křížové cestě do Králík SAMSUNG DIGITAL CAMERA klášter na Horní Hedeči

V poutním domě jsme večeřeli i snídali a zažili jsme tak na vrcholu hory úžasný západ slunce na závěr velikonoční neděle.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA socha Franty při západu slunce SAMSUNG DIGITAL CAMERA socha Franty při západu slunce

Druhý den na velikonoční pondělí jsme se vypravili autem ve směru na Suchý vrch, odtud jsme pak jeli přes lyžařský areál Čenkovice .

SAMSUNG DIGITAL CAMERA kaple sv.Trojice, kterou zde dal postavit jeden z Lichenštajnů SAMSUNG DIGITAL CAMERA a jsme na Suchém vrchu

Za Čenkovicemi jsme ještě odbočili cestou na Mariánskou horu, to je vyvýšené místo poblíž Horní Čermné, kde se nachází v malebném přírodním prostředí překrásná křížová cesta a malebný kostelík s interiérovou kapličkou.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA v kostelíku na Mariánské hoře nad Horní Čermnou SAMSUNG DIGITAL CAMERA křížová cesta při kostelíku na Mariánské hoře

No a odtud už jen zastavení ve Štítech, kde jsme mohli být obslouženi samotným olympijským vítězem Aleškem Valentou v jeho výcvikovém skokanském areálu.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA areál pro skokany ve Štítech SAMSUNG DIGITAL CAMERA a zde je při obsluze Aleš Valenta, maminka mu říkala Alešku

Prostě z této výpravy mohu doporučit pobýt na poutním domě na Horní Hedeči v době, kdy lze spatřit nádherný západ slunce. Vyjít si také na blízkou, skoro novou rozhlednu a projet místní asfaltkou až na Severomoravskou chatu odkud se pak dá projet kolem kaple sv.Trojice, kterou zde nechal postavit jeden z hrabat Lichenštainů. To vše je také jako stvořené pro zdatné cyklisty, protože tady je převážně asfaltovaná cesta, ale pro ty starší, upozorňuji to je jak do vrchu tak v prudkých sjezdech až do Červené vody. Ale dá se to mezi Králíky a Červenou vodou projít i pěšmo.

No a co jsme vše viděli je k nahlédnutí v této přiložené fotogalerii.

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.