Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Abych se mohl držet zásady sdělovat jakési typy na cesty a výlety, tak když jsem nyní již po několikáté navštívil termální lázně Buk Furdo, rozhodl jsem se provézt srovnání mezi jarním a podzimním pobytem. A dovoluji si tak učinit i proto, že tyto lázně letos slaví své 50 výročí založení. V roce 1962 se totiž náhodou při hledání zdrojů nafty vykopal vydatný vrt s termální vodou a tak v této rovině, na úpatí Alp, vznikl výnosný a léčivě účinný lázeňský areál.

  OLYMPUS DIGITAL CAMERA konec října 2003                                OLYMPUS DIGITAL CAMERA konec října 2003 bazén s možností úplavání vnitřní číst

OLYMPUS DIGITAL CAMERA konec října 2003 vnitřní bazény s léčivými účinky, teplota vody 34 až 36 st.C                                  DSC_0341_7268 březen 2011 bazény s horkou termální vodou až 38 st.C a chladící bazén

 Vždy tu bylo něco nového. Původní areál lázní se zvětšil o venkovní kryté bazény s masážními tryskami. Pak se objevila i krytá hala s radovánkami po celý rok. Pak byl areál doplněn o odpočinkové patrové haly, takže lze vyhovět stále většímu počtu lidí tak, aby si mohli odložit a po pobytu v teplé vodě relaxovat na lehátkách. Od července roku 2011 se zde začal nabízet i saunový svět. Jde o areál vybavený několika typy saun s relaxačními bazény a chladícími bazény, s nádherným zázemím pro odpočinek.

  DSC_0338_7265 březen 2011 ve vyhřívané odpočívárně                         DSC_0503_7208 březen 2012 v zážitkovém bazénu ve 21 hodin

 Takže jsme si to letos vyzkoušeli a můžeme plně doporučit v kombinaci se zážitkovými bazény a saunovým světem s odpoledním vstupem po 15.00 hodině s tím, že pak lze zde pobýt až do 22.00 hodin a skutečně si to v poklidu užít.

Ale mám zde i malé upozornění na to, že v saunovém světě musíte chodit jak Vás pánbíček stvořil a ne jinak. Obdržíte osušku a plavky se musí odložit. Toto nařízení jsme byli nuceni po výzvě uposlechnout a nešlo jinak.

 Co ale také nemohu vynechat, je zážitek s maďarskou kuchyní. Letos jsme si to užili v myslivecké restauraci nedaleko termal campu. Hrála zde živá hudba s líbivými melodiemi, jídlo bylo vynikající a masivní. Víno i když jen sudové, tak skvělé. Ale můžete si zde dát i vína speciální a když jsme nakoukl do vinného lístku, tak i za cenu 20.000 forintů.

  DSC_0513_7236 březen 2012 na večeři v blízké myslivecké restauraci                                  DSC_0521_7212 březen 2012 večerní osvětlení myslivecké restaurace

 Určitě tedy mohu doporučit pobyt v týdnu, už v pátek se objevují nové výpravy autobusových zájezdů a sobota to je nejhorší, protože přijedou i Maďaři a Slováci.  

Určitě se nám líbilo v termal campu, protože si zde zaplatíte rozumnou cenu, je zde skvělé zázemí a v ceně je i volný vstup do lázní. Zázemí je čisté a v březnu je tam na moderních sociálkách pěkně teploučko, místa na cempování jsou zaplněna jen tak 20 vozy s celkového počtu 166 míst s přípojkou na elektriku.

Budete-li chtít znát ceny, jiné a podrobnější zajímavosti, pak nakoukněte na webové stránky www.bukfurdo.hu. No a na závěr ještě informace o tom, že z Olomouce po dálnici i přes Slovensko to je přes Mosonmagyarovar, Csornou ve směru na Szombathely po silnicích číslo  86 celkem 331 km a trvá to kolem 4 hodin.  Pojedete-li přes Kapuvár pak to je téměř to samé, ale projedete se lesní krajinou. A jen tak na okraj, tentokráte, a bylo to 4.března odpoledne za slunečného odpoledne, jsme při projíždění lesem museli zpomalit, protože před námi přes silnici se hnalo stádo srn i s jeleny a to tak mohutné, že jsme takového něco viděli poprvé v životě. A pak jsme opakovaně na jiném místě na lesní mýtině zahlédli další mnohohlavé stádo. A byl to nádherný zážitek který bych přál snad i každému, kdo se do těchto míst vypraví. Přeji jen příjemné zážitky z pobytu v lázních Buk Furdo.

A protože dávám typy i na to jak zacházet s neznámou situací, pak mám zde nějakou tu zajímavou informaci navíc. Pokud se zde vypravíte poprvé, vězte, že zde na recepci před vstupem a placením máte k dispozici letáky i v českém jazyce. Můžete si vybrat a zvážit své možnosti časové i finanční. Pokud si vyberete tu vám nejvíce vyhovující, pak po zaplacení získáte na ruku čipové hodiny čí papírovou pásku s čárovým kódem. S ní pak procházíte mezi turnikety. Máte-li předplaceno, tak Vás turniket propustí, jinak se nerozsvítí zelená a neprojdete. Kolik to stojí, najdete v letáku či na webových stránkách lázní. Co v letáku nenajdete je, že pobyt v saunovém světě má své úskalí. Před nahotou se tady neschováte, takže pozor na omezující podmínky vaší připravenosti na tento případně přikoupený zážitek. Ale když se na to budete cítit, pak plně postačí odpolední vstup po 15.00 hodině. Nejlépe až po 18.00, kdy se zavírá lázeňský areál, autobusové zájezdy odjíždějí a tady můžete zažít klid, pohodu a odrazy zapadajícího slunce v prosklených místnostech pro odpočinek po saunovém nahřívání. Fotky z tohoto prostředí nepořídíte a jak to tam vypadá dohledáte zase na uvedeném webu. Od Slováků ale víme, že tady to je hodně levnější než v termálech na Slovensku. A mohu potvrdit i to, že je to výhodnější než na našich aquparcích, kde je jen ohřívaná voda a nikoliv léčivé vody jako tady. No a pak mohu doporučit, kouknout se i další články o Maďarsku, protože tam zjistíte, že cestou můžete navštívit i nějakou tu památku či zajímavost. Na závěr jen dodám, tady se vyplatí zajet na delší pobyt, to není na jízdu tam a hned zpět. Na to je pak nejlepší zajet jen do Mosonmagyarovar či v letní sezoně i do Lipotu, které jsou hned u slovenských hranic.

No a pokud si můžete dovolit pobyt na hotelu a s hotelovým luxusem, pak se koukněte na nabídky uvedené na webu www.hotelrepcegold.hunguesthotels.com. Je to zajímavé a lze jen dopručit.

DSC_0523_7214 březen 2012 krásný hotel Repce                                  DSC_0524_7215 březen 2012 novější vstup do lázní

Tak a tady je vzpomínková fotodokumentace s tím, že první snímky jsou už z roku 2003 a poslední z letošního března

 

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.