Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Olomouc

Budu-li citovat z Velké cestovní knihy, pak Olomouc je jedno z největších a historicky nejvýznamnějších měst České republiky. Leží v srdci Hané na soutoku řek Moravy a Bystřičky. Historie města se píše už od roku 1020, kdy kníže Břetislav I., tu na dvou pahorcích na brodu u řeky dal vystavět hrad s kostelem a biskupstvím. V roce 1306 tu byl zavražděn poslední Přemyslovec, Václav III.V letech 1742 až 1754 se město změnilo na berokní pevnost zrušenou až v roce 1886.

A proto se můžete v následující galerii fotozáběrů procházet po historických památkách, po krásných parcích, máte kde nocovat a také si kde zasportovat. V okolí města je mnoho cyklostezek a samozřejmě i míst, která lze navštívit při nějakém tom výletu. V informačním centru pod radnicí vám je k dispozici mnoho informací a prospektů.

DSC_0399 bronzový model s historickým jádrem města                                                                        DSC_0400 Morový sloup památka UNESCO při ranním osvětlení a náměstí bez lidí, je 6.00 hodin

DSC_0404 detail Herkulovy kašny                                                                        DSC_0425 Pohled na Hauenschildůb palác, kde je restaurace nabízející hanácká jídla

Prezentaci města jsem si dovolil připravit tak, aby bylo možné nahlédnout do historie budov v tomto městě v okruhu procházky za slunečním osvětlením. Tak aby se během jednoho dne dalo vše vidět v co nejkrásnějším osvětlení. Dosáhnout lepších výsledků lze jen tak, že v městě budete déle a mohu sdělit, že je kde se na delší čas ubytovat. Jsou zde možnosti s vysokými cenami, ale i možnosti přizpůsobené mládeži. V létě jsou například  k dispozici vysokoškolské koleje.

Okruh záběrů je jen nahlédnutím do ulic. To co je uvnitř domů, kostelů, muzeí, to už ponechávám na Vás. Jen mohu doporučit, že ve středu a neděli bývají mnohé vstupy bezplatné. 

DSC_0451 krásný pohled na kopule kostela sv.Michala                                                                        DSC_0466 pohled na d´m sv.Václava

V první z galerií fotek jsou záběry pořizované do sedmé hodiny ranní, kdy jsou fasády domů osvětleny vycházejícím sluncem. V druhé galerii pak jsou již záběry po desáté hodině, kdy slunce je vysoko na obloze, ulice jsou plné lidí. Ale jsou zde i záběry z parků, které protínají město a rozdělují je obrazně řečeno na histroickou a součásnou část. Ale i z parků, které se vinou kolem bývalých hradeb.

DSC_0434 pohled na věže kostela sv.Michala z Bezručových sadů                                                                        DSC_0441 opravené společenské centrum ve Smetanových sadech

Ale můžete si prohlédnout i honosné vily a bytové domy, které se zde stavěly na počátku 19.století. Mnohé z nich jsou opravené a proto honosné.

DSC_0522 rekonstruované vily na Vídeňské ulici                                                                        DSC_0524 bytové domy na Vídeňské ulici

A na závěr mohu doporučit aby jste se dívali i vzhůru, protože je zde velké množství domovních portálů, domovních znaků, které jsou velmi zajímavé a ty co mají za sebou hlubokou historii jsou i velmi vzácné. Naštěstí jsou mnohé z nich zrestaurované a tedy velmi krásné.

Ale pozor, nenafotil jsem vše, takže máte prostor i pro sebe pro své potěšení z pobytu v krajském  městě Olomouci.

A co mohu sdělit na závěr, chcete-li poznat město Olomouc do velkých detailů, pak vězte, že je k dispozici kniha, kterou vydalo nakladatelství Fontana v roce 2005 a fotografie do ní připravila paní Milena Valušková. Když to pak srovnáte s těmi, které jsem na tyto webové stránky umístil já, pak vězte, že nad knihou se vám bude lépe rozjímat, protože jde o velmi nádherné a profesionální zpracování.

O dějinách města se pak dočtete v obsáhlé a rozsáhlé knize Olomouc – malé dějiny města, která vyšla v roce 2002, která vyšla pod přísným dohledem odborníků na historii.  Prohlídku fotografií v těchto dvou galeriích je tak možno považovat jen za vějičku, která Vás může nalákat na vlastní poznávání tohoto města plného historie.

A malé tajemství na závěr. Zvládnout prohlídku  města za jedinný den můžete bez úhony jen na skládacím kole, které propaguji na úvodní straně. protože jak jinak se přemístit na místa, kde jede i městská doprava, která je rychlejší jak jízda na kole.
A tady je ještě jedna zajímavost. V okolí Olomouce jsou pevnosti z doby Marie Terezie. Opravují se a jsou nově zpřistupňovány. kdo máte zájem koukněte se na lištu detaily k místu a odklepněte si Olomouc – Forty. Budete si moci udělat plán na něco hodně zajímavého.
O životě ve městě se pak dovíte něco zajímavého, když se podíváte do fotogalerie na webových stránkách www.olomouc.cz/fotogalerie.. A pokud chcete najít i jiné fotky a k tomu historická´ý a faktický popis, pak je tu webová stránka http://tourism.olomouc.eu/basic-information/photo-gallery/

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.