Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

04 Azory – termální vody a fumaroly ve Furnas.

Azory – díl 4 – termální vody a fumaroly ve Furnas.

Podle předpovědí na webu www.yr.no mělo být tento den škaredě. Na západě tmavá modrošedá barva letících mraků, na východě jen světlý odstín, takže tam by mělo být pěknější počasí. A taky bylo, jen bylo pod mrakem a sem tam mrholilo, nějaký výrazný déšť nebyl a tak jsem zvolili přiměřeně dobře. Do Furnasu to bylo takových 45 km, ale pak se v městě samotném vyznat to bylo složitější. Mátlo nás to, že tu byla spousta směrovek na Ponte Delgado, ale jeden směr byl přes severní dálnici a ten druhý po jižní silnici, kterou jsme přijeli. No a ve městě samotném to bylo ještě složitější najít samotný termální park. Pro pěší nic složitého, pro řidiče pěkný oříšek. Ten správný směr ke vchodu do parku měl totiž jednosměrnou ceduli a na příjezdu jen zákaz odbočení vlevo. No a tak jsme zabloudili a naše tápání přerušili až na místním hřbitově a tak zcela náhodně máme trofej ve fotkách náhrobků, které vypadají jako semafory u nás na křižovatkách.

dsc_6703_54620 na hřbitově ve Furnas - náhrobky jsou zde jako semafory dsc_6715_54632 dům na střeše ve Furnasu

Ale nakonec jsme taky našli dům postavený na střechu a nahlédli do pěkného novějšího kostela. No a pak už jsme zaparkovali a pěšky dohledali ten termální park a vstoupili do něj. Cena vstupenky zase stoupla a bylo to na osobu 6 eur. V poznámkách jiných cestovatelů to bylo jen 5 eur. Ale my toho bohatě využili a rochnili se v teplé, asi 36 a více stupňů teplé, hnědě železem zabarvené vodě.

dsc_6750_54667 procházíme se parkem dsc_6793_54710 a nyní do převlékárny a do plavek a už si bahníme

Pak jsme si užili i dvou malých bazénků s tryskami. Takové teplé mírné masáže. Když na kostele někde za plotem a ve městě odbylo 14 hodin, šli jsme hledat ty pověstné fumaroly, tedy místní kouřící gejzíry. Jedny jsme pracně dohledali přímo ve městě, či spíše těsně za městem.

dsc_6816_54733 a nyní se procházíme v sirnatém vzduchu u fumarol dsc_6830_54745 a nyní se procházíme v sirnatém vzduchu u fumarol

Ty druhé už byly až u jezera a my je viděli cestou do Furnasu. V obou případech se jedná o volné vývěry horké sirnaté vody, bublá to, či hodně vře a vždy z toho odcházela sirnatá pára. Na jednom zdroji byly položené pytle a v nich kukuřičné klasy a ty pak místní prodávali na stánku.

dsc_6857_54769 fumaroly při jezeře Furnas dsc_6858_54770 fumaroly při jezeře Furnas

Do těch fumarol u jezera je vjezd přes placenou parkovací bránu, ale na 50 minut to je jen za 1 euro za člověka a 10 centů jako základ a pak se platí podle doby pobytu nad 50 minut. To samé nás pak potkalo na parkovišti u začátku jezera, kde stojí kostelík s krásnou vitráží a je postaven z červených kvádrů. Pěkné to bylo podívání. Tady nás to stálo 20 centů. Ale když pobudete za pěkného počasí, stojí to víc a víc podle stráveného času v krásné přírodě, kde si můžete rožnit masíčka, jezdit na lodičkách, zaplavat si a podobně. Ale letní sezona tu ještě v červnu není.
Když jsme se po 17 hodině vraceli, už se to začalo na obloze rozebírat a večer, kdy to zaznamenávám už se zase objevilo mezi mraky sluníčko. No prostě jsme na Azorských ostrovech. Tento den jsme najeli něco přes 100 km. Zítra by mělo být pěkné počasí, tak uvidíme něco z východní části ostrova.

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.