Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Pro mne objev mezi termály v Maďarsku – září 2015.

Jen dva dny se objevili jako dny, kdy místo nás hlídá zdravotní personál v nemocnici. A tak jsem museli něco udělat pro naše zdraví a jeli do nejbližšího termálu do Massonmagyarvaru, kousek za Rusovci pod Bratislavou. Ale pozor první den při jízdě tam to bylo o nervy, protože to naše vládní vedení umí sice nařizovat, ale neumí kočírovat. Místo již proměřené nejkratší vzdálenosti, do cíle do Massonmagarvaru, to bylo 321 km místo 270 km. No a proč, protože jsme na čtyřech nenadálých objížďkách najeli navíc 51 km. Místo normální doby 3,5 hodiny mimo dálnice to bylo jen pouhých 6 hodin. Takže mě stát okradl o 135 Kč a o kolik okrade touto hurá metodou na opravách silnic, propustků a mostů všechny ostatní ? No sice to musí být, ale nedalo se to dělat metodicky postupně. To jsme tam na dopravě museli mít toho kreténa Bártu, co všemu rozuměl a chechtal se jako …
Ale všechno zlé k něčemu dobré. protože jsme dojeli až po 12 hodině, už jsem nenajeli do campingu, ale jen tak zaparkovali a dali jen denní vstupenku. Dnes to už stojí 10,50 Eur na osobu a den. Bylo málo lidí a tak jsem se masírovali a užívali si pohodu poloprázdného areálu, kdy ve středu už jsou dítka ve škole a důchodci téměř nikde. Jo a opravovali jeden z bazénů, na který jsem se těšil, protože v horké léčivé vodě mě vždy povolí bolest kloubů.
Večer jsme zašli na vynikající zmrzlinu na hlavní třídě a jeli jen tak okouknout jak mají otevřeno v obci Lipot téměř nový termál. Je to je 18 km. Dojeli jsme už za tmy a zjistili že i v září je otevřeno celý den. Úplně nový camping byl už zavřený a na recepci nikdo a tak jsem popojeli do tmy obrovského parkoviště a pohodově přespali. Foukal velmi teplý vítr a to celou noc, ráno bylo takových 22 st.C.

dsc_5791_43933 po nočním parkování u lázní v obci Lipot dsc_5805_43947 půvabné jezero v obci Lipot naproti lázním

Bylo nádherné počasí, po modré obloze letěli mráčky, žaby kuňkaly a ryby v nedalekém jezeře měli snídani.

dsc_5815_43957 a na proti zase taková krásná chata dsc_5818_43960 při ranní procházce kolem jezera za obcí Lipot

V devět hodin jsme byli vpuštěni mezi prvními za 2500 forintů na osobu, bankomat hned u vstupu to areálu. Za skříňku na cennosti jen záloha 1000 forintů. pak jsem už jen fotil tu nádheru, kdy na hladině bazénů žádný pohyb, jen květy kolem a zelené stromy dávající stín na zelené trávnikové plochy. Takže pro nás objev.

dsc_5825_43967 bazény s horkou vodou max. 34 a 38 st.C dsc_5836_43978 plavecký bazén s vodou 28 st.C

Z Bratislavy už jezdí jen výhradně sem, protože to tu je pěknější, barevnější, i když nevím jak to tu asi je v létě kdy tu řádí nevychované dítka bez dozoru rodičů. To prý je zase v Massonmagyarvaru lepší dohled od plavčíků, než prý tady. takže doporučení je jasné, sem zajeti jen když nejsou volna pro školou povinná dítka.

dsc_5858_43999 cesta od vstupu k šatnám a restauraci dsc_5842_43984 okolo sauny v lázních

Odpoledne už tu bylo lidí akorát, pořád pohoda, dobré a určitě levnější jídlo na bufetu. Na co musím ale upozornit, nikde netekla pitná voda, jen ve všech kohoutcích voda užitková. No a co je tu ještě navíc, mají tu ve volné přírodě mimo dav domeček se saunou a ta byla v provozu a měli tam konečně na ten horký den i ledovou vodu. Jinak plavecký bazén ve kterém se to plavalo skoro samo, sedací bazény s horkou vodou a chladnější vodou a pak bazény pro relaxaci, dopoledne jsem si na vodním kolotoči zajezdili jen my dva s manželkou.

dsc_5887_44025 a odpoledne už tu taky někdo je a relaxuje dsc_5865_44006 brouzdaliště trochu jinak

To se stalo poprvé, vždycky to bývalo o „život“, kdo zná tak ví o čem to je.
No a pak v 17.45 jsem odešli, odpočatí a rozhodnutí utratit devalvující forinty ze zálohy na skřínku za dobrou zmrzlinu v Massonmagyarvaru a pak domů. tentokrát s plným vědomí, že se vyhneme objížďkám, tak na Břeclav, Hodonín a Hradiště, přes Přerov do Olomouce. A věte div se, bylo to jen 270 km, ale trasa přes Rakousko po silnic číslo 49 to bylo jako na dálnici. pak jsme přejeli u Hohenau na Slovensko, přes Kúty a pak až do Petrova kolem Hodonína dobré a rychlé. Ale pak to je zase děs, protože tolik domů nám ti předkové při silnicích postavili, že jedete skoro pořád přes obec, jedna navazuje na druhou. No ale i tak to bylo za 4 hodiny bez nehody v cíli našeho domova. Ekonomika pobytu šla tentokrát stranou, protože jsme potřebovali vypadnout a odlehčit nervy a vyzdravit klouby a pátěř. Ale protože dávám typy na tomto webu, koukněte na web : www.cestotipy.cz/2011/tri-dny-v-termalech-v-mosonmagyarvaru/nggallery/page-3/#pics
Tady jsem popisoval naše druhé seznámení s touto lokalitou. To první bylo někdy kolem roku 1998 kdy tu byl jen malý termální bazén a jeden plavecký bazén a hospoda kde měli dobré víno a perkelt. A ve vodě jsem se tehdy dověděli, že tady slavil jeden brňák svou padesátku a bydlel v dřevěných chatkách.
Nyní dávám typ, je to tady parádní, kousek od Rajky už stačí odbočit na Dunakiliti a pak je obec Lipot. Celá tato lokalita je dobrá pro kolaře a vodáky, protože ty jsme tady tehdy viděli i s půjčenými kanoemi a měli tu dobré zázemí, je tu dobré koupání v rameni Dunaje, no prostě místo na dobrou dovolenou v pohybu.
Web oficiální :
www.lipotfurdo.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=5&Itemid=23&lang=en
Web v českém odkazu :
www.pensionhotel.cz/kemp–496-lipoti-termal-es-elmenyfurdo-amp-camping.html

Wrebové stránky pro Mosonmagyarovar .
www.mosonmagyarovar.cz

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.