Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Cesta Rakouskem kolem řeky Dyje – srpen 2014.

Hledal jsem ztracené záběry – cesta Rakouskem kolem řeky Dyje
– srpen 2014.

V květnu jsem tuto cestu kolem řeky Dyje Rakouskem již absolvoval, ale měl jsem nehodu při uchování fotosnímků a videa, když se mi vymazala veškerá data na flaschce. A tak, když se udělalo pěkně a já už dlouho nikde nejezdil, rozhodl jsem se, že si tuto cestu zopakuji a ještě ji doplním o putování po hradech nad Dyjí na České kudy řeka protéká, takže jsem si projel území, které propagují webové stránky www.navstivtevranovsko.cz .
Tak se stalo, že za ranní mlhy jsem startoval z Olomouce směrem na Znojmo a už kolem 9 hodiny jsem nakoupil čerstvé pečivo ve Znojmě. Odtud jsem projel do Retzu, ale sluníčko nikde, nicméně se to nade mnou už místy protrhávalo. Prošel jsem si Retz, nafotil vše pěkné, i když musím konstatovat, že tehdy v květnu to bylo s mráčky a modrou oblohou pěknější a malebnější.

dsc_4494_30063 dominanta Retzu radniční věž dsc_4499_30068 radnice v Retzu

Když jsem vyjel na kopec, kde stojí větrný mlýn, už se to rozjasňovalo a tak jsem na místě s výhledy do okolní krajiny posvačil a tedy se vším i vychutnal. Mají tu totiž zcela nový altán pro kolaře. Na webu www.retz.at si ale můžete dohledat podrobnosti o tomto městě.

dsc_4523_30092 místní kalvárie nad Retzem dsc_4534_30103 vinice a větrný mlýn nad Retzem

Když jsem se vydal směrem na Hardeg už jsem věděl, že mám kliku, protože tady už to bylo jako tehdy v květnu. Modrá obloha, sem tam mráček a silueta hradu jako z pohádky.
Prošel jsem se k hraničnímu mostu a zavzpomínal na rok 1990, kdy jsem se tu objevil na kolech z České strany od Čížova.

dsc_4561_30130 fotky z oslav na tomto mostě dsc_4567_30136 pohled na hrad z obce Hardeg

Tu dobu, kdy se likvidovala železná opona tu mají na velkoformátových fotkách s popisem z oslav, které tu v květnu byly. Ano, toto místo je skutečným symbolem pro lidské vztahy mezi národy. A dnes to platí dvojnásob, ale ti páni nahoře to nemají čas vnímat a stále svými výroky hrotí vztahy mezi obyčejnými lidmi.
Je to i místo, kde se dá rozeznat vztah k majetku a přírodě na Rakouské a České straně. Bohužel je to tak, jen málo příjemných výjimek jsem mohl dalším putováním po českém území nafotit. O historii tohoto místa se dovíte podrobnosti na webu http://www.np-thayatal.at/cz/pages/hardegg-sehenswuerdigkeiten.aspx

dsc_4541_30110 koukneme se pod hrad Hardeg dsc_4564_30133 a zase kuk na hrad

Na hradě je pak i expozice sbírek z Mexika, které zde pamatují na Maxmiliána Habsburského, který byl chvíli vládcem Mexika.
Z Hardegu to je kousek k zámku Riegensburgu, kde jsem nafotil i okolní vodní plochy. Bohužel není zde nic moc k vidění, jen Vás zvou na café.

dsc_4581_30150 na zámku Riegensburk dsc_4579_30148 a na rybníky kolem zámku

Následoval přesun do Drosendorfu, kde jsem si obešel město trochu víc než při květnové návštěvě a objevil jsem i malebné zákoutí se sportovním centrem a „chatovou“ oblast kolem Dyje. Zámek byl ale v opravě, pracovalo se na střeše zámku. Podrobnosti se dají dohledat na webu http://www.drosendorf.at či na http://www.stadtmauerstaedte.at/content.php?pageId=6983

dsc_4588_30156 v centru obce Drosendorf dsc_4591_30159 městské opevnění kolem starého města

Následovala zastávka v Raabu na Dyjí.

dsc_4606_30174 úchvatné výhledy a okrasné květiny všude kolem dsc_4609_30177 pořádný skalní hrad v tom Raabu mají

Tentokrát jsem si vyšlápl až ke vchodu do hradu, ale vrata byla zavřená. Proto jen fotky z ulice pod hradem, či z mostu nad Dyjí.
Plány na návštěvu tohoto místa můžete dělat na webu www.dolnirakousy.cz/mesta/raabs-an-der-thaya/ . Co jsem nově postřehl, je to, že sem jezdí poštovní autobusy na lince Telč – Raabs, když jeden jede s poznávací značkou Česka a druhý pak má Rakouskou značku, oba jsou stejné výroby. A zjistil jsem také, že těch příhraničních autobusů tu jezdí více.
Po prohlídce Raabu jsem pokračoval do obce Karlstein. Tady jsem si tentokrát našel i silničku, která mě zavedla až ke vstupu na zámek, ale bohužel, zavřeno hodně soukromý majetek.

dsc_4622_30190 a nade mnou je zámek v Karsteine nad Dyjí dsc_4628_30196 vše krásné kolem místní radnice

Z Karlsteina jsem ještě zajel do Dobersbergu, kde na zámku se pouze úřaduje, ale zastavení za účelem poznání stálo za to.

dsc_4633_30201 na ulici v Dobesbergu dsc_4638_30206 a na zámku v Dobesbergu, odtud to pak je kousek do Slavonic

Z tohoto města to je pak kousek do Česka, kde první obcí na našem území jsou Slavonice. O těch se ale zmíním ve vzpomínce na putování po hradech nad Dyjí na Českém území. Celou cestu jsem měl proměnlivé počasí, tak akorát na cyklovýlet, ale už bych to na kole moc jet nechtěl, protože se jede chvíli po výše položené planině a vždy k Dyji se sjíždí několika serpentinami dolů a pak zase nahoru na planinu. Jo ještě tak na elektrokole bych to s bolestmi v kolenou asi zvládl. Nicméně krajina kolem Dyje je zajímavá a kdyby mi někdo nabídl jízdu bezpečnou lodičkou, tak bych asi neváhal. Ale nevím jestli se to jezdí, nejsem vodák. Mezi jednotlivými městy to je vždy takových 7 až 9 km, vždy je to kousek k hraniční čáře a na České území, dnes jsou hranice otevřené a tak si lze lehce představit význam hraničních hradů a zámků nad Dyjí, které tehdy tvořili jakousi přirozenou hranici. Výlety kolem řeky Dyje mohu jen doporučit, je tu co k vidění. Odkazy na výletní cíle najdete také na webu www.navstivtevranovsko.cz nebo na webu http://www.nppodyji.cz/15-hradu-horniho-podyji-ojedinela-linie-stredovekych. V obou případech se zde dá dočíst něco o historií jednotlivých hradů či zámků. No a samozřejmě mohu odkázat i na vzpomínku na mém webu, kdy jsem si zaznamenal výlet s názvem článku „Relaxační pobyt v lázních Třeboň v roce 2014.“

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.