Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Den devatenáctý – den dovolené bez auta.

Ani dnes nabylo času na zahálku. Je tady pořád co k vidění a pozorování, a to je to, k čemu nám dnes dopřálo i počasí. Hned po ránu polojasno, či spíše až jasno, ale pořádný vítr až vichr. Mohu konstatovat, že vím jak to fouká, když má vítr sílu 30 metrů za sekundu, a právě takový tady po ránu byl a pak někdy dokonce i zesílil.
Slunce na obloze, ale pozor, dokonale připaluje tu stranu těla, která je k němu odvrácená, ta opačná prožívá v tomto období až ledové pocity. Takže místa, kde jste za větrem, jste jako by v teplounkém ráji.
Máme pro daný den „odpočinku“ dva cíle. Jeden je směrem k severní části rekreační oblasti Costa Teguise, a tou je pětihvězdičkový hotel Gran Melia Salinas, který tady byl postaven jako jeden z prvních v roce 1977 za pomocí pana Césara Manriquea.
Samozřejmě, že cestou jsme nakoukli do hotýlku Barcélo la Galea.
Takže proč i ten hotýlek, napoví pořízené záběry v hotýlku. Prostě srovnání jak to je tady pro ty movité a méně movité.

DSC_0528_17453 Lanzarote - Costa Teguise - hotel Barcelo DSC_0524_17449 Lanzarote - Costa Teguise - hotel Barcelo

No a následně v hotelovém komplexu Meliaa Salinas.

DSC_0536_17459 Lanzarote - Costa Teguise - hotel Melia Solinas - vstupní prostory DSC_0547_17467 Lanzarote - Costa Teguise - hotel Melia Solinas

Pak zpět kolem pláže de Las Cucharas, kolem našeho hotelové bydlení v Galeon Playa, který je apartmánového typu jaké se široko daleko vyskytují v různých obměnách a úrovních příslušenství.

DSC_0594_17484 Lanzarote - Costa Teguise - Playa Bastian DSC_0593_17483 Lanzarote - Costa Teguise - Playa Bastian

Dáváme tedy kafíčkovou pauzu ve svém a pak po 12.00 vyrážíme k cíli druhému. Tím je letní sídlo španělského krále, které se podle příručky nachází v místě se stálým vánkem. Procházeli jsme tedy po promenádách pláží Jablillo, pak Bastian, kde je hodně zajímavé provedení stavebních úprav plážového vybavení s kamennými boxy, které nabízejí úžasné závětří, jsou zde toalety, kavárnička. Krásná zeleň a jemný písek na samotné pláži.

DSC_0582_17480 Lanzarote - Costa Teguise - na promenádě za hotelem Galeon Playa DSC_0577_17479 Lanzarote - Costa Teguise - na promenádě za hotelem Galeon Playa

Ale protože je pořádný vítr, tak vlny, které se objevují se musí pozorovat, to doma prostě nemáme a oceán je oceán.

DSC_0604_17489 Lanzarote - Costa Teguise - letní královská rezidence DSC_0607_17491 Lanzarote - Costa Teguise - letní královská rezidence

Než se dopracujeme k malé plážičce Ancla, musíme nábřežní promenádu opustit a obcházet kolem vilové čtvrti s nabídkou zajímavých domečků ke koupi. Ale jaksi hodně taktně jsme tím také odloučeni od prostor za ploty. A to je také náš cíl, který prostě musíme vidět, co kdyby tam náhodou byl i sám španělský král Carlos. Ale letiště pro helikoptéru bylo prázdné a když jsme se dostali po jednosměrné komunikaci co nejblíže vstupní bráně do letního sídla, bylo nám jasné, že tam se nedostaneme přes stálou vojenskou hlídku u závor. Ale taky nás odradil nenápadný bunkr pro kulometné hnízdo.
No má to tu pan král pěkné, protože se může na oceán koukat z hodně vysunutých balkonů, ale to je tak vše. Do oceánu nevstoupí, má tam jen malinkatou písečnou plochu výše nad hladinou oceánu, kde se může vyhřívat. Nicméně nebyl tady přítomen, protože mu asi nahlásili, že není vánek, ale vichr.

Hned za jeho sídlem pak je pláž Ancla, kam se chodí rochnit hosté hotelu Barcelo Lanzarote, což je naše poslední zastavení spojené i s převlekem do plavek a s tím, že jakmile se nahřejeme, tak si v modré vodičce i zaplaveme. Ale slunce sice pálilo, ale tím, že jedna strana těla je horká a druhá téměř ledová, pokud se neotáčíte jako na rožni, tak jsme se do vody nedostali a to asi ze stejných důvodů jako ostatní hosté z hotelu.

DSC_0617_17500 Lanzarote - Costa Teguise - hotel Lanzarote resort DSC_0609_17492 Lanzarote - Costa Teguise - hotel Lanzarote resort

DSC_0613_17496 Lanzarote - Costa Teguise - hotel Lanzarote resort DSC_0611_17494 Lanzarote - Costa Teguise - hotel Lanzarote resort

Ale jinak pěkné místo k odpočinku, dokonale vybavené pro sportovně založenou klientelu. Podle váhové kategorie povalujících se hostů, těch sportovně založených tu je asi pramálo.

Takže zase jsme se převlékli do téměř teplého oblečení, rouměno dlouhých kalhot, košile vesty s dlouhými rukávy a po dvou hodinkách se šlo zase zpět.
Vítr mezitím vyrobil ještě větší vlnobití, a v místě s písečným vstupem na pláži Bastian, se v neoprénu rochnili místní znalci prkna.

DSC_0652_17515 Lanzarote - Costa Teguise - velké vlny na Playa Bastian - surfaři DSC_0654_17516 Lanzarote - Costa Teguise - velké vlny na Playa Bastian - surfaři

Mohli jsme jen koukat a obdivovat to, že se v těch pěnách oceánu neutopili.
Poslední den dovolené končí. Slunce zapadá, opalovat se po 17 hodině se už nedá, najednou i to slunce neohřívá i když je značně vysoko nad obzorem. A tak nezbývá než se připravit na zítřejší ranní odlet do zimní domoviny, zapadané podle zpráv sněhem.

Prosím zde jsou k nahlédnutí pořízené fotky tak jak jsme trávili den na svých výpravách, texty pod nimi pak i částečně doplní naše zážitky, abychom na ně časem nezapomněli.

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.