Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

11_CD – Jednodenní zastavení v Českém ráji

Výlet s důchodci po kousku Českého ráje.

 Jarní počasí a slunce na modré obloze bylo při tom, když jsme si vyrazili na výlet s důchodci z Roudnice nad Labem do míst v Českém ráji. Luxusní autobus pak vezl 52 důchodců na Staré hrady, kde je připravena prezentace nedávné historie jak to vypadalo v našich krámech za doby kterou tak krásně popsal Karel Poláček v Bylo nás pět. Cestou tam zněl v amplionech autobusu dokonalý výklad vedoucí zájezdu,  ženy zralé a znalé historie míst, kterými jsme projížděli. Staré hrady byly za totality málem zlikvidovány, ale rozum místního učitele jej zachránil před zkázou a odhodlání současných majitelů je dostává k životu.

DSC_0804 vstupujete na Staré hrady  DSC_0808 historické fresky u Starých hradů

DSC_0816

Když Staré hrady navštívíte, a doporučuji s dětmi či vnuky, pak určitě pookřejete a omládnete, protože sem tam uvidíte to, co měla Vaše babička či dědeček jako památku na nákup v koloniále. Co tam vlastně je k vidění zhlédnete v galerii, kterou jsem připravil na základě focení a focení, a které bylo důrazně povoleno kastelánem v dobovém kroji.

DSC_0849 expozice pečících nádob  DSC_0851 expozie hmoždířů

DSC_0863 expozice s hodinami a ručními váhami  DSC_0881 expozice koloniálu s kávou

DSC_0899 lovecká chodba na Starých hradech  DSC_0901 takhle se spávalo

 Z tohoto místa, kde jsem strávil nejdelší možnou prohlídku zpřístupněných místností spolu s ochutnávkou místně vyráběné medoviny, jsme se přesunuli do Sobotky na společný oběd a pak na hrad Kost. Opět dokonalá průvodkyně pověděla vše co znala o historii hradu a rodině Kinských – Borgo, kteří mají od roku 1993 hrad v majetku a spravují jej spolu se zámkem v Chlumci nad Cidlinou.

DSC_0948   DSC_0932 kaple na nádvoří na hradě Kost

 No pak bylo umožněno se projít Plakánkovým údolím mezi pískovcovými skalami, kde se mimo jiné natáčel půvabný film „ Jak dostat tatínka do polepšovny“. A zase v galerii spatříte něco z hradu a z přírodních krás kolem.

DSC_0923 pohled do Plakánkového údolí  DSC_0951 Plakánkové údolí

 Navštívená místa stála za to, zejména když tento konec dubna před velikonočními svátky roku 2011 byl tak slunečný a teplý. Tak přeji příjemné prohlížení, snad to bude pro vás dobrý typ kam se zajet podívat i třeba vlastními dopravními prostředky. Výchozí místo bylo s ohledem na místo výjezdu z Roudnice nad Labem,  město Sobotka, kde je na náměstí pamětní deska Fráni Šrámka, který se zde narodil.

město Sobotka DSC_0903 náměstí v Sobotce a  pohledy na krásné místa v Roudnici nad Labem DSC_0986 Jarní stíny v Roudnici nad Labem - před zámkem

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

One Response to “11_CD – Jednodenní zastavení v Českém ráji”

  1. Milada Marchovská napsal:

    Moje zvědavost mi nedá, abych nenahlédla opět na Vaše stránky. Velmi se mi líbí Váš slovní doprovod a doplňující informace. To totiž dává spolu s fotosnímky z uskutečněného výletu nebo akce ucelující dokument, který připomíná všechna místa, která byla navštívena. Je to prostě SUPER zpracované a velice chválím! MM