Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Zima na vodní ploše Poděbrady u Olomouce – únor 2014.

A bylo úterý, na obloze jen modrá barva, vítr minimální a po obědě to na slunci krásně hřálo. Tak by se dalo pospat to obyčejné odpoledne v úterý 4.února roku 2014. jako důchodci se držíme hesla vždy připraven, když slunce svítí a tak jsme si dali inspekční výlet po blízkém okolí Olomouce.
Jeli jsme se podívat na Poděbrady, kde je v létě pěkné přírodní a bezplatné koupání a na tuto zimu už se objevila na webu www.olomouc.cz/fotogalerie zpráva o tom, že se tu bruslí. Tak proč se nepodívat jak to tu skutečně vypadá.
A byl to dobrý nápad. Plocha zamrzlá, čtyři odvážlivci hrající hokej, když branky na ledě tvořili jen ty přezuté zimní boty. Slunce svítilo na plno, až led při krajích praskal, jak se uvolňovalo pnutí na zamrzlé hladině.

dsc_0130_23127 zima bez sněhu i to je pěkné, když slunce svítí dsc_0132_23129 zamrzlá idyla na Poděbradech

Jinak jen nějaké ty dvojice procházející se po břehu s vnoučaty, co mají právě jarní prázdniny, a které měli podobný nápad jako jsme měli my. Jen tak se projít a sluníčku si užít chladného čistého vzdoušku.
Ale pak tu byli k pozorování i dvě opuštěné labutě, které hledali volnou hladinu vody a nemohli ji najít, báli se přiblížit ke břehu, kde byl rozházený nějaký ten pamlsek určený právě jim. Byli opatrné a klouzalo jim to stejně jako nám.

dsc_0142_23139 bylo co pozorovat dsc_0165_23152 bylo co pozorovat

Ve slunci jsme v rákosu objevili rozpukané doutníky rákosových „doutníků“, jak jsme si je v našem mládí pojmenovávali.

Ale nedalo nám to, a jeli jsme si prohlédnout rozestavěnou novou cyklostezku do Horky na Moravě a pak se dali směrem na Pohořany, což je v blízkosti Olomouce nejvyšší místo, kde se v zimě sáňkuje a omladina se učívala i lyžovat. Cestou jsme se ale museli zastavit na golfovém hřišti, kde se v odpoledním slunci zelenali upravené plochy greenů, leskla se vodní hladina umělých jezírek a bylo vidět v dáli i něco z Olomouce. Hotelové zázemí bylo zavřené a tak jsme tady procházeli zcela osamělí, v naprostém klidu a v hřejivých paprscích zimního slunce.

dsc_0181_23168 i toto je kouzlo přírody a zimního času dsc_0176_23163 i toto je kouzlo přírody a zimního času

No a pak už jsme dojeli do Pohořan, vesnice na konečné pravidelné autobusové linky číslo 890701 319. Tady jsem zaparkovali za posledním domem pod kopcem a vydali se na vrchol Jedové ve výšce 633 m n.m. Sníh jsme našli až ve stínu lesa, ale výhledy po okolí byli pěkné, v dálce ale zamlžené. Jen sluníčko nám pořád hřálo záda či nás oslňovalo při cestě zpět.

dsc_0202_23188 hotel a zázemí golfového areálu ve Vésce u Olomouce dsc_0193_23180 ale i takto viděná příroda je zajímavá

Když se rozhodlo ukončit svou celodenní pouť, ještě jsme jej stihli pozorovat v zatáčce pod sv.Kopečkem, kam jsme právě za tímto pohledem na oranžový kotouč, ještě odbočili z naší zpáteční inspekční cesty.

dsc_0223_23209 den končí, slunce zapadá, když se zastavíme na sv.Kopečku nad Olomoucí

No a co závěrem. Bylo to krásné prosluněné odpoledne, které se nesmí nechat jen tak prolenošit. Sníh v okolí žádný, bruslit se dá, nové kilometry cyklostezky v létě určitě budou.

Takže tady jsou nafocené zážitky toho krásného úterního odpoledne v únoru roku 2014.

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.