Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

08 – Španělsko díl 3 – cestou zpět přes Meridu, Madrid a Zaragozu

Toto putování mělo trvání dva dny. Ten první měl zastavení v Meridě a Madridu a ten druhý v Zaragoze a odpoledne jsme už byli v Andoře, tedy mimo Španělsko.
Pro Španělsko platí, že to co je v našich podmínkách 30 km, tady to je 300 km. Prostě Španělsko je hodně velká země a s hodně rozdílnou krajinou. Dalo by se koukat a fotit a fotit, ale brzké stávání znamenalo, že některé úseky to překonalo zdřímnutí, jindy fotku nešlo udělat, protože byl odraz ve skle. Proto nelze popsat tu krásnou zemi je to třeba vidět na vlastní oči. Co ale mohu zapsat je to, že jsme jeli po dálnici a někdy to vypadalo, že se někde stala havárka, protože nic kromě našeho autobusu po ní nejelo. Prostě je tu otázka co si Španělé udělali pro to, aby už měli vše vystavěné a u nás se o tom jen diskutuje a vysvětluje proč to nejde.
Město Merida je městem, kde sahala římská moc a je to znát i na stavbách, které jsme zde spatřili, ale také na vykopávkách, které jsme mohli vidět, ale neviděli protože v moderním interaktivním museu měli v pondělí zavřeno.

dsc_3841_51814 a jsme u první velké památky na dobu Římanů dsc_3851_51824 a pak je tu další

Ale také jsme se vraceli k autobusu po mostě přes řeku Guadiána, který zde postavili Římané a most je dlouhý více jak 700 m.

dsc_3859_51832 a jsme u musea, ale v pondělí je zavřeno dsc_3864_51837 ale co je za plotem to se mi podařilo nafotit

Co jsem vnímal jako hodně zajímavé řešení tak bylo nově upravené nábřeží ale také hlavně to, jak dokázali odhalit minulost a nad ní postavit bytové domy.

dsc_3818_51791 to co bylo nalezeno při vykopávkách bylo ponecháno a nad tím se postavily nové bytové domy dsc_3820_51793 kvetly růže a bylo to tu moc hezké

Mérida, založená v roce 25 př. n. l. pozdějším římským císařem Augustem jako Emerita Augusta, je hlavním městem španělského autonomního společenstvíExtremadura. Nachází se v provincii Badajoz a podle údajů z roku 2010 zde žije 57 127 lidí.
Zdejší archeologická lokalita byla v roce 1993 zařazena ke světovému dědictví UNESCO. Podle některých zdrojů (Oxfordský slovník svatých) se zde nacházejí ostatky jednoho z Ježíšových učedníků – Jakuba Staršího. (I když některými prameny je za toto místo považována mnohem slavnější lokalita – poutní město Santiago de Compostela).
Po prohlídce tohoto města jsme se přesunuly do Madridu. Autobus zastavil Musea del Prado.
Museo Nacional del Prado je muzeum a galerie umění nacházející se v Madridu, hlavním městě Španělska. Vlastní jednu z nejlepších sbírek evropského umění od dvanáctého po devatenácté století na světě, jejímž základem je dřívější španělská královská sbírka. Bylo založeno jako muzeum maleb a soch. Sbírka obsahuje více než 5000 maleb, 2000 fotografií, 1000 mincí a medailí a téměř 2000 dekorativních předmětů. Sochařství je zde zastoupeno více než 700 sochami.
Se zhruba 1300 vystavenými kresbami je Museo del Prado řazeno mezi nejdůležitější světová muzea. Samozřejmě vlastní nejlepší sbírku španělských obrazů, s vysokými počty prací Diega Velázqueze a Francisca Goyi, stejně jako s výtvory El Greca, Murilla, Ribery a mnoha dalších. Nacházejí se zde také ve velkém počtu díla následujících autorů: Hieronymus Bosch, Tizian, Peter Paul Rubens, Rafael, Joachim Patiner. V menším počtu jsou zde také vystaveny díla autorů: Andrea Mantegna, Sandro Botticelli,Caravaggio, Guido Reni, Albrecht Dürer, Rembrandt, Paolo Veronese, Hans Baldung Grien, Fra Angelico, Van der Weyden a mnoha dalších významných umělců.
Nejznámější dílo vystavené v Museu del Prado je rozměrný obraz „Las Meninas“ („Dvorní dámy“) od Velázqueze. Velázquez nejenže dal do Prada svá vlastní díla, ale díky jeho bystrému zraku a citlivosti se sbírka Prada rozšířila o díla italských mistrů./
V galerii se nesmí fotit, ale kdo by odolal zachytit atmosféru v jednotlivých sálech.

dsc_4205_52169 no a tohle nefotit, takhle bych si to chtěl prožívat taky dsc_4222_52186 pak ale zase ty obrazy, že by samotný Goya

Po prohlídce musea jsme se vydali napříč Madridem za doprovodu a výkladu s průvodkyní, jelikož tady se ztratit by bylo hodně špatné.

Viděli jsme to hlavní co vidět po cestě od Prada ke Španělskému náměstí vidět jde.

dsc_4258_52222 u symbolu města Madrid dsc_4273_52237 no a tohle je hlavní náměstí s radnicí v Madridu

Byla to bronzová socha medvěda co by symbol Madridu, radniční náměstí.

dsc_4322_52286 královský palác v Madridu dsc_4332_52296 před operou v madridu

Nebo královský palác či státní madridská opera, kde nyní působí pan Jiří Kilián.

No a co lze vyčíst o městě Madrid na wikipedii ?

Madrid je hlavní a největší město Španělska. Populace města je téměř 3,2 milionů obyvatel a v metropolitní oblasti žije kolem 6,3 milionů lidí. Jedná se o třetí největší město v Evropské unii, po Londýně a Berlíně, a madridská metropolitní oblast je třetí největší v Evropské unii, po Paříži a Londýně. Město zaujímá celkovou rozlohu 604,3 km².
Město leží na řece Manzanares a nachází se jak v centru Španělska, tak i v centru Madridského autonomního společenství (které se skládá z vlastního Madridu, z jeho aglomerace a okolních měst a vesnic); toto společenství sousedí se společenstvími Kastilie a León a Kastilie-La Mancha. Jakožto hlavní město, sídlo vlády a sídlo španělského krále, je Madrid zároveň politickým, ekonomickým a kulturním centrem Španělska. Současnou starostkou města jeManuela Carmena z Ahora Madrid.
I když Madrid disponuje moderní infrastrukturou, mnoho jeho historických čtvrtí a ulic si stále zachovává svůj původní vzhled a specifickou náladu. Mezi přední madridské pamětihodnosti patří Královský palác (Palacio Real), Královské divadlo, park Buen Retiro, budova Národní knihovny, řada galerií a muzeí, jako např. Museo del Prado, Museo Reina Sofía či muzeum moderního umění Museo Thyssen-Bornemisza. Symbolem města se staly palác a fontána na náměstí Plaza Cibeles.
Centrum města se vyznačuje širokými třídami se zelenými pruhy, velkými kruhovými náměstími a velkým počtem pompézních staveb, nejen renesančního stylu, ale i zcela hypermoderně vypadajících mrakodrapů.
Na západním okraji historického centra se nachází královský palác Palacio Real. Roku 852 zde arabský emírMuhammad I. nechal postavit tzv. Alcázar – pevnostní palác, nazývaný Madžrít. Po reconquistě v 11. století používali palác křesťanští panovníci jako lovecký zámek. Z jeho jména Madžrít se posléze vyvinulo jméno města Madrid. Roku1561 se Madrid stal hlavním městem Španělska a maurský palác sloužil až do roku 1734 jako královské sídlo. Po jeho vyhoření byla stavba nahrazena novým zámkem Palacio real, který je přibližně desetkrát větší než londýnskýBuckingham Palace. Řada jeho sálů s nástropními freskami, zlaceným štukováním a lustry o hmotnosti téměř 100 kg se zdá být až nekonečná. Ke skvostům paláce patří sály Trůnní, Gaspariniho a Porcelánový. Španělský král používá tuto monumentální stavbu již jen k reprezentačním účelům. Královský palác patří k nejmonumentálnějším a nejhezčím stavbám města. Palác je obklopen parky jako je Casa de Campo, Jardin de Sabatini nebo park atrakcí Parque de Atracciones. Naproti paláci stojí jeden z největších kostelů města, katedrála Virgen de la Almudena.
Blízko centra se nachází obrazárna Museo del Prado, kde je nejen možné zhlédnout některé habsburské panovníky, ale také jedinečnou sbírku šesti tisíc malířských děl mistrů z celé Evropy.
Plaza de España je obdélníkové náměstí s parčíkem a pomníkem Miguela de Cervantese a jeho románových postav Dona Quijota a Sancho Panzy. V parku se nacházejí různé vodní plochy. Na náměstí Plaza Mayor, které patří k nejkrásnějším náměstím v Madridu, přihlížela dříve vrchnost ze svého balkónu popravám, býčím zápasům a upalovaní kacířů.
Jedním ze symbolů města se stala socha El oso y el Madroño, která se nachází na náměstí Puerta del Sol. Tato socha, pocházející z druhé poloviny 20. století z dílny sochaře Antonia Navarra Santafé, zobrazuje medvěda pojídajícího plody planiky – rostliny podobné jahodníku. Populární socha tak reflektuje znak města, který tvoří právě obraz medvěda pojídajícího planiku na modrém hvězdnatém pozadí.
V museu Museo Arqueológico Nacional je možno zhlédnout velký počet exponátů od začátků lidstva přes dobu bronzovou, staré Egypťany, iberské národy, Řeky a Římany, až po středověk. Zajímavá je hlavně egyptská mumie kněžky v sarkofágu, socha zvaná Dáma z Elche a také kopie celé jeskyně Altamira, která je přístupná ze zahrady. Další zajímavou připomínkou starověkých civilizací je egyptský chrám Debod, který se nachází v Parque del Oeste nedaleko Královského paláce.
Na Španělské náměstí jsme opět nasedli do autobusu, který nás odvezl na hotel který se nacházel asi 20 km od Madridu při silnici na letiště. Dokonce byl i kousek od vlakového nádraží. Ale další den se muselo dojet do Zaragozy. ten den nás čekal dlouhý přesun a tak se muselo nastupovat s balíčkem místo snídaně a odjíždělo se v 5.30 hodin. V Zaragoze, posledním městě na Španělském území jsme byli v 9.00 hodin.
Zaragoza má krásnou katedrálu, která má 10 kopulovitých věží s barevnou keramikou. je mohutná a krásná i v interiéru. Ale tady jsme poznali co to je španělská hrdost na své památky. Uklízečka v kostele nás oznámila faráři a ten hlídači za to, že si dovolujeme fotit. A tak nastal hon na členy naší výpravy. Ale i tak se podařilo cosi z té krásy vyfotit. V kostele mají i dvě lunety, co maloval Goya, rodák z tohoto města.

dsc_4405_52367 celkový pohled na katedrálu z mostu nad řekou Ebro dsc_4391_52354 tady se narodil malíř Goya, má tu taky svůj pomník

Katedrála stojí na břehu řeky Ebro. Když katedrálu opustíte na druhé straně, ocitnete se na velkém náměstí, kde na jednom konci stojí sousoší věnované právě místnímu rodákovi Goyovi.
Po opuštění Zaragozy jsme později opustili i Španělsko a vjeli jsme na území malého státu v Pyrenejích do Andorry.

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.