Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Hrad Helfštýn 4.března 2018

Hrad Helfštýn 4.března 2018.

Konečně končí nepříjemná a hodně studená zima. Modrá obloha a nedělní pohoda. Sedáme do auta hned po ránu a jedeme se podívat na místa, která sice známe, ale ne v tomto čase, kdy na zemi leží poslední sníh a možná už by mohl být otevřený i hrad Helfštýn u Lipníka nad Bečvou. Než tam ale dojedeme tak se zajedeme podívat na místo, kde je parádní letní koupání v naprosto čisté vodě ve vápencovém lomu v obci Výkleky.

DSC_2194_74311 lom Výkleky DSC_2184_74301 lom Výkleky

Nikde nikdo, jen zamrzlá hladina, sluníčko příjemně hřeje a v díře po lomu se nehne ani větvička. Jen to tady pořádně a hlasitě praská, jak sluníčko dopadá na zamrzlou hladinu.
Tohle zastavení stálo za to. Ale už jedeme do Lipníka. Město nám rozkvetlo do krásy a není tu téměř nic k opravení. Hradby města nádherně osluněné, náměstí liduprázdné. Z náměstí se jede na Týn nad Bečvou. Když přejíždíme most nad touto řekou, nedá nám to tu zastavit a podívat se na to, jak tu ta řeka Bečva krásně zamrzla.

DSC_2200_74317 na řece Bečvě u Lipníka DSC_2201_74318 na řece Bečvě u Lipníka

Pak už jen kousek do Týna nad Bečvou a vzhůru na hrad. Cesta se v zimě neudržuje a protože jsme tu v tomto čase už jednou byli a na konci vesnice už byl jen led a nedalo se dál jet, tak jsem měl obavy, že asi zase nevyjedu, ale tentokrát to vyšlo a auto mělo pod koly něco beze sněhu a ledu, a tak se podařilo vyjet. Na horním parkovišti stála jen dvě jiná auta. I tady sluníčko krásně hřálo a v okolním lese už dávalo svou přítomnost najevo pozpěvující ptactvo.

DSC_2214_74331 pod hradem Helfštýn DSC_2221_74338 před hradem Helfštýn

Vyšli jsme až ke hradu s tím že v tomto čase to až do prostor hradu nepůjde, ale pokladna byla otevřena protože v březnu to je otevřeno v sobotu a neděli od 9.00 do 16.00 hodin.

DSC_2229_74346 v prostorách hradu Helfštýn DSC_2246_74363 v prostorách hradu Helfštýn

Dokonce i hospoda na nádvoří měla otevřeno a jídelníček už lákal na helfštýnské speciality.
Byli tu s námi jen dvě skupiny Slováků. Jinak klídek a pohoda. Nafotil jsme místní atmosféru a to i z vyhlídkové věže. Jen škoda, že byl opar.

DSC_2261_74378 v prostorách hradu Helfštýn - vyhlídková věž DSC_2267_74384 pohled z vyhlídky na opevnění hradu

Ale hrad Helfštýn má svůj půvab v každém čase, protože tu jsou ponechány některé kovářské díla, která tu ukovají vždy na konci srpna kováři, kteří se účastní festivalu kovářů – Hefajstonu.
Když jsme se vraceli ke vstupní bráně postupně se objevovali další návštěvníci. Jediný záporný dojem je to, že se tu provádí stavební práce, které mají obnovit prohlídku chátrající části hradu. Ale až to dokončí tak to zase bude něco k opakované návštěvě.
Z Helfštýna jsme to vzali na město Hranice přes lesy viditelné nad řekou Bečvou, které se táhnou až to Teplic nad Bečvou. Až když jsem vyjel z poslední vesnice, mohl jsme si oddechnout, protože v místě, kde jsme odbočili na Hranice nebyla žádná informace, že by se cesta v zimě neudržovala a tak když se vjelo do lesa, nebylo to posypáno a vypadalo to ve slunečním osvitu jako ledová bíla cesta bez jakéhokoli posypu. Naštěstí nikdo nejel a tak jsme to po celou dobu jel na dvojku, pomalu ale na jistotu bez brždění bez změny rychlosti, jen abych nešel do smyku. V Teplicích nad Bečvou jsme dali procházku do areálu lázní, ale zjistili jsme, že je tady sice hodně lázeňských fešáků, ale prameny jsou uzavřené.

DSC_2294_74408 v lázeňském parku Teplice nad Bečvou DSC_2296_74410 v lázeňském parku Teplice nad Bečvou

A tak na krátkou vzpomínku na tento výlet jsme zakoupili místní lázeňské oplatky, pokochali se zase i tady zamrzlou řekou Bečvou. Museli jsme konstatovat, že tady byl mírný větřík, ale určitě větší zima i když i tady sluníčko dělalo pohodovou náladu. Než jsme se vrátili na parkoviště k autu pořádně jsme promrzli. Ale tenhle výlet nám stál za to. Mohu tedy jen doporučit.
Vše kolem hradu najdete na tomto webu www.helfstyn.cz .

Tady je pár fotek pořízených na výletě přes Výkleky, hrad Helfštýn a lázní Teplice nad Bečvou:

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.