Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Hodonínské rybníky a Milotice s vinnými sklepy a zámkem – květen 2018.

Po návratu z Egypta to byl ten nejlepší nápad, jak se zbavit dojmů z písečné a pusté krajiny a nechat duši, aby se kochala rozhledem po okolní zeleni a vnímala ten klid a šplouchání hladiny na Hodonínských rybnících. Musím přiznat, že k tomuto nápadu mě přivedla prezentace z mého odkazu na webové stánky 02-Toulky. Dal jsme si podle tohoto povídání za cíl dojet do lokality Náklo nad Dubňany a byl pak z toho cíl jiný, a to zámek Milotice. Někdy kolem roku 2008 jsme tudy jezdili pracovně, a tak jsem byl zvědavý, jak se to tu změnilo.
Vyjel jsem rychlíkem z Olomouce a za jen málo přes hodinu jízdy jsem vystoupil v Hodoníně. Musím uznat na této trati je vlak absolutně nejrychlejším dopravním prostředkem.
Pak jsem to hned od nádraží za podchodem dal směr rybníky. A pak už jsem se jen kochal.

DSC_5892_77163 Hodonínské rybníky DSC_5897_77168 Hodonínské rybníky

Až po návratu jsem přišel na to, že jsem cestou po novém asfaltu těsně minul odbočku po modré ke Kohútku, přírodní studni. A pak jsem zase vynechal Mutěnické bůdy. Ty si nechám na jindy, třeba na burčákový čas. Dojel jsem v pohodě do Dubňan a zjistil jsem, že místní železniční trať je už zcela mimo provoz a místo kolejí tu je cyklostezka. Dubňany nic moc, neobjevil jsem žádnou památku a tak jsem po svačince vyjel po zelené značce směr Náklo. Nejdřív se mírně stoupá a pak se prudce odbočí a dojede se z kopce mezi vinohrady k vinným sklepům Šidleny nad obcí Milotice.

DSC_5909_77177 mezi vinnými sklepy lokalitě Šidleny - nad Miloticemi DSC_5926_77194 mezi vinnými sklepy lokalitě Šidleny - nad Miloticemi

Tady mě rušil rachot strojů, protože se tu realizuje asi nová cyklostezka na kopec Náklo. Poznal jsem tak nové místo, které muselo vzkvétat v šedesátých letech minulého století. Fasády jsou z břizolitu, ale místní kumštýři se tu vyřádili a tak to v té době musela být bomba. Ale na obnovách už je patrná změna.

Ještě jsem v aleji do obce Milotice pojedl první třešně, sladké, ale malé, snad to je tím suchem. Prý na trhu je 10 dkg jen za 16 Kč.

DSC_5932_77200 taky by jste si zobli, na trhu je 10 dkg za 16 Kč DSC_5931_77199 a jedu třešňovou alejí na Milotice

No a pak už jsem v dálce viděl zámek a kostel v Miloticích. Více se o zámku dozvíte na tomto webu : www.zamekmilotice.cz.
A když jsem pak zastavil u zámku, nestačil jsme se divit. Jednak je čas školních výletů a tak na parkovišti stálo více autobusů a i aut. No a na zámku skupinky důchodců a hlavně školních divochů ze základní školy. Paní učitelky měli co kočírovat. Ale překvapení bylo až na nádvoří.

DSC_5945_77209 Milotice - zámek DSC_5946_77210 Milotice - zámek

Celá jedna třída byla oblečena v barokních šatečkách, holky se učili dělat pukrle, kluci šermovali dřevěnými šavlemi a pak si šli prohlížet interiér zámku. Malou ukázku z interiérů jsem zahlédl ale mě přitahovala zámecká zahrada.

DSC_5957_77218 Milotice - zámek DSC_5953_77214 Milotice - zámek

No krásné počasí a krásně upravený park, kvetoucí a voňavé růže. Tak to jsem si říkal „chudáci v Egyptě, to by žasli“.

No a když jsem nahlédl do pavilonky oranžerie, tak jsem jen zíral, asi stejně jako ten páv co se sem zatoulal a prohlížel se v zrcadle, jestli je skutečně nejkrásnější.

DSC_5956_77217 Milotice - zámek DSC_5962_77223 Milotice - zámek - kdo je tu nejkrásnější ?

No a pak už jsem frčel do Hodonína přes Ratíškovice. Za Miloticemi jsem narazil na žlutou značku, kde byla směrovka k Náklu, a bylo to jen 1 km, ale nedíval jsem se pozorně na příspěvek o podobném výletu a tak jsem zase minul jedno hodně zajímavé místo. Ale můžete se podívat na odkaz 02-Toulky, kde je popsána výprava na Hodonínsko přes rybníky a kolem Mutěnic a na Náklo. Asi se tam někdy příště podívám.
Ale jel jsem na Hodonín tak, že jsem musel kolem lázní. Byl jsem tady v září roku 2015, kdy se dokončoval na podzim nový lázeňský pavilon, tak jsem byl zase zvědavý na změny.
( www.cestotipy.cz/2015/od-hodonina-do-uherskeho-ostrohu-kolem-pristavu-na-batove-kanale-a-rece-morave ) nestačil jsem se divit, jak krásné úpravy tu měli a jak jim tu někdo připravuje květinové truhlíky, to je pastva pro oči a duši.

DSC_5984_77240 nový wellnes pavilon v lázních Hodonín DSC_5982_77238 lázně v Hodoníně

No a je tu závěr, toho dne a výletu, kdy jsem najel jen asi 40 km, nelituji. Musím konstatovat, že tu u nás doma máme přeci jen krásně. Zase jeden pěkně strávený den důchodce.

Další fotky z tohoto výletu kolem Hodonína a Milotic :

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.