Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

01-výlet za poznáním českých řek sobota 16.června 2018

Letos se můžeme opět setkat s našimi přáteli, co žijí od roku 1968 v Kanadě a co jsme s nimi každý rok projížděli Česko a poznávali krásy naší země. Loni pro nemoci nemohli dojet a tak jsme museli pro letošek plánovat termín a tomu vše další přizpůsobit. Našim společným přáním bylo projet se po Labi z Roudnice nad Labem až do Ústí nad Labem. A protože to se dá realizovat, až začne sezona, to je po 8.červnu, a vždy jen od pátku do neděle, bylo dohodnuto jediné řešení a tím byla neděle 17.června. A vybrali jsme dobře, počasí nám přádlo a návštěvy městských památek přes sobotu a neděli nekomplikovalo placené parkování. Takže tady jsou naše zapsané a nafocené vzpomínky.
Vyrážíme po sobotním ránu z Olomouce směrem na Vysoké Mýto, abychom se cestou podívali tam, kde jsme ještě nebyli. Kamiony na silnici nebyli a tak to bylo velmi příjemné cestování. Vysoké Mýto jsem vždycky na služebních cestách jen projel, nyní jsem viděl krásně upravené centrum města a musím tak uznat, že za tu dobu po změně režimu, se toho hodně změnilo k lepšímu.

DSC_6318_77406 Vysoké Mýto DSC_6320_77408 Vysoké Mýto

Jezdit po dálnici a stát v kolonách nás nebaví, a ještě za to platit, to niky, a tak jedem trasu, která nám umožní zastavit a koukat se na krajinu a taky můžeme vzpomínat. V roce 1972 jsem dělal v Záboří nad Labem a tak jsme dál zastavili až ve Slatiňanech, kde stále stojí železniční most, kde je i mých pár ocelových nýtů. Také jsme tehdy navštívili Kladruby nad Labem, které jsou nedaleko a tak jsme se tam museli zastavit a pokochat se vzpomínkami a pohledem i na koně, který se stal svatebním darem pro královskou svatbu.

DSC_6451_77529 nepřijatý dar pro královskou svatbu DSC_6362_77449 pohledy z vyhlídky

A protože minulost vymazala rozsáhlá a nádherná rekonstrukce zámku, stájí a celého okolí, bylo se čím kochat.

DSC_6370_77457 před zámkem v Kladrubech nad Labem DSC_6386_77473 z prohlídky zámku v Kladrubech nad Labem

Z přírody jsem vyrazili do Kolína. Bylo už pozdní odpoledne a tak jsme se nedostali do katedrály, ani nahlédnout nám průvodkyně už nedovolila. Takže příště to snad vyjde. Víme kdy a jak se sem dostat.

DSC_6469_77547 v Kolíně nad Labem DSC_6473_77551 v Kolíně nad Labem

Ale do našeho plánu zavítala cestou náhoda a my uviděli směrovku Sadská a asociace hned zapracovala. To je přece známé Harabalovo Kersko a kultovní film Slavnosti sněženek. Takže ano museli jsme odbočit a improvizovat. A když cestou se objevila i směrovka Jezero, nedalo se v tom horku poslechnout a zajet nejdříve k jezeru. A bylo to parádní osvěžení, čistá voda, už také málo lidí, protože odcházeli na večeři, ale sluníčko pořád ještě svítilo a my byli cestou mírně znaveni a zpocení.

DSC_6482_77560 jezero u Sadské DSC_6480_77558 jezero u Sadské

Takže svlažit se v čisté vodě jezera, co leží jen kousek od řeky Labe bylo nádherné odpočinutí. A pak to přišlo, přesně ta lesní hosdpůdka, kde dávají Vepřové se šípkovou omáčkou nebo se zelím. Tak tomu se nedá odolat. A mají tady Postřižinské pivo a na vás dýchá ta atmosféra všemi škvírami.

DSC_6491_77568 jsme v Kersku, kde žil a tvořil Bohumil Hrabal DSC_6489_77566 jsme v Kersku, kde žil a tvořil Bohumil Hrabal

Příjemná a rychlá obsluha, vynikající papání. Pak už jen procházka cestičkami, kterými chodil Bohumil Hrabal a kde se natáčel ten kultovní film. Vždy také informační tabule či jen časem vybledlý leták, co se tu natáčelo. A tak se stalo, že jsme stáli u chaty, kde Hrabal napsal své krásné příběhy.

DSC_6511_77587 jsme v Kersku, kde žil a tvořil Bohumil Hrabal DSC_6517_77593 jsme v Kersku, kde žil a tvořil Bohumil Hrabal

A je večer a někde se musíme s naším autíčkem zašít a přenocovat. Dojeli jsme až do Staré Boleslavi a tady našli koutek bez osvětlení a bez lidí. Klidná a teplá noc a jsme už blízko Roudnice nad Labem, takže v termínu našeho naplánované setkání určitě dojedeme.

Další fotky z tohoto putovního výletu :

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.