Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Na výletě po okolí Bruntálu – duben 2017.

Na výletě po okolí Bruntálu – duben 2017.

Ten den bylo Velikonoční pondělí a předpovědi počasí příšerné. Ale i tak jsme se rozhodli, a tentokráte velmi dobře, a vyrazili jsme z Olomouce směrem na Bruntál. Co by jsme asi doma dělali, když je venku zataženo a mrholí, a je zima. Až nad Šternberk to bylo pořád stejné, pak najednou byla silnice úplně suchá a když jsme se šli podívat za Tylovem do vyhlášené prodejny ryb, tedy tam kde se podávají pečené pstruží pochoutky, které si lze i ulovit na zapůjčené nádobíčko, tak už se na nás mezi mraky poohlíželo sluníčko.

DSC_8617_65222 rybník se pstruhy v Tylově u Bruntálu DSC_8620_65225 areál rybárny za Tylovem

Další zastavení bylo jen o kousek dál pod Uhlířským vrchem, kde se jde k sopečnému vrchu na němž stojí bílý kostelík, který nám zdevastovala sovětská vojska a který se klube do jednoduché krásy i s nočním osvětlením. A to je to místo, kam jsme jeli cíleně, protože se v televizi objevil pořad o velmi zajímavé křížové cestě, která tu byl v posledních letech zřízena. Kostel by zavřený, ale malou vyvrtanou dírkou jsme viděli, že už je téměř celý v interiéru opravený. No a když se tady objevíte z místa, kde bylo zataženo a mrholilo a tady na vás svítí sluníčko, tak zima nevadila, zejména když jsem s ní počítali. A ty naše deštníky a pláštěnka pak mohly zůstat v autě.

DSC_8661_65266 zastavení na křížové cestě DSC_8626_65231 zastavení na křížové cestě

No pak už se jenom sjede do Bruntálu. Tady jsem trávil dětské prázdniny a pamatuji si to tady jako šedé, hnusné město. Dlouho jsme tady nebyl na náměstí, jen se vždy projíždělo. To co jsme po zaparkování auta na přilehlém parkovišti pak viděli, to mě krásně překvapilo. Tady je vidět, že po roce 1989 se u nás v republice skutečně něco změnilo. Rozkvetlé stromy a téměř všechny nové fasády domů na náměstí, i domy v ulicích k zámku, no a pak i samotný zámek, tak to je tedy pro mě osobně obrovská proměna.
I tady slunce občas nasvítilo krásně rozkvetlé stromy po obvodu náměstí.

DSC_8694_65299 na náměstí v Bruntále DSC_8697_65302 na náměstí v Bruntále

Z Bruntálu jsme se pak vraceli silnicí na Rázovou, že pojedeme podél vodní nádrže Slezská Harta. V obci Rázová jsme odbočili podle místní směrovky k přívozu. A pak jsme jen jeli po místní komunikaci na vodní plochou až do míst, kde se to jmenuje vápenka. Dál už byla stopka a soukromý pozemek s maringotkami. Krásný úkaz jak český rybář umí obejít zákon o zákazu výstavby na pozemcích při vodní nádrži. Sešli jsme až k vlnící se hladině. A ta byla tak o 3 až 4 m níž než obvykle, takže jsme se kochali pohledem na zbytky pokácených stromů z doby, kdy se vodní nádrž napouštěla.

DSC_8730_65333 v místech kde to bývá pod vodou DSC_8731_65334 okolí přehrady Slezská Harta

Cestou na hlavní silnici jsme museli odbočit a jít pěšky k Rázovským tufitům. Došli jsme do krásného místa plného jarní zeleně, kde dříve býval lom na teto tufitový kámen a kde se nám to moc líbilo. Klid, jarní zeleň, dokonce i hřející sluníčko, protože v lomu nefoukalo, krásné výhledy na vodní hladinu pod námi, tak to je zážitek, který mohu jen doporučit na krásný cyklovýlet kolem celé přehrady. My jsme si ponechali ještě další zastavení na naučné stezce po vyvřelinách a to je Velký Roudný, který se nám stále objevoval v tomto kraji na opačné straně přehrady.

DSC_8752_65355 v opuštěném lomu s tufity DSC_8756_65359 v opuštěném lomu s tufity

V obci na kopečky se nám zjevilo nové bílé a velké stavení a k němu vedle úplně nová vyasfaltovaná silnice. Tak jsme tím směrem odbočili a stavení obešli. A objevili jsme zajímavé místo, kam se někdy na podzim zajdeme taky znovu podívat. Jde o zcela nové školící a rekreační zařízení a o nově vysázený sad s genofondem ovocných stromů z doby dávno minulé, které se v tomto kraji pod Jeseníky pěstovaly. Moc zajímavé místo. Výhled na přehradu do velkého volného zeleného prostoru, každý strom má barevnou fotku s popisem a tak doufáme, že až se tu objeví i plody, pak o to víc to bude poučné.

DSC_8762_65365 rekreační a doškolovací středisko v obci Rázová DSC_8774_65377 sad s ovocnými stromy, které se kdysi pěstovaly

Poslední zastavení bylo už jen na hrázi přehrady Slezská Harta. Tady kolem hráze jsou všude zákazy koupání, ale přečetli jsme si také informaci o rekreaci kolem této vodní nádrže. Takže můžete se tady koupat a jezdit na bezmotorových plavidlech. Nesmíte tu ale stanovat mimo vyhrazená místa a lovit ryby lze jen s povolením. Takže tady lze prožít krásnou letní dovolenou.

DSC_8788_65391 při hrázi přehrady Slezská Harta DSC_8784_65387 při hrázi přehrady Slezská Harta

Tady jsou fotky z výletu po okolí města Bruntál :

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.