Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Pulčinské ledopády – leden 2017.

Pulčinské ledopády – leden 2017.

Obec Pulčín si dohledáte kousek při silnici za Vsetínem a před Horní Lidčí a odbočuje se z této hlavní silnice před Lidečkem. Teď v zimě je to pak jen 3 km po špatně udržované silnici plné ledových a zákeřných míst, stále do vrchu, takže se musí jet opatrně. Nejedete ale na konec světa, i když to je slepá silnice jen do této obce, kde trvale žije pouze 85 lidí. To proto, že o ledopádech se objevil pořad v televizi, a tak tam jede každý z okolí, zejména, když bylo sluníčko na modré obloze. Před jednou zatáčkou na nás blikalo protijedoucí auto a udělalo dobře, protože tam tahali mladého blázna z příkopy.
No a když jsme dojeli do obce, stál tam „regulovčik“ v oranžové vestě, který nás nasměroval na zamrzlou louku bez sněhu, kde stálo takové množství aut, že jsme uvítali radu dobrosrdečných valachů, aby jsme jeli do téhle uličky až na konec, protože tam právě jedno auto odjelo. No a tak se stalo, že jsme se nemuseli vracet. No fakt tam bylo tolik lidí, že jsme pak měli dojem, že jdeme po „Václaváku“. Jak začal ten regulovčik řidičům vysvětlovat, že je plno a musí jet zpět, tak ho nikdo neposlechl a tak regulovčik raději utekl s poznámkou „ať si to starosta vyřeší, mě to už nebaví, dyť oni mě neposlouchají.
Zatavte se hned u hospody, mají tam zajímavou výzdobu uvnitř i okolo.

DSC_6676_63660 Soubor postav u hospody v Pulčíně DSC_6675_63659 Soubor postav u hospody v Pulčíně

Ale cesta k ledopádům byla pak dobře značená, hospoda u parkoviště plná k prasknutí a na cestě se nedalo odskočit, prostě šla tam i zpět jedna rodinka za druhou. Takže rada pro ty co by ty ledopády taky chtěli vidět. Jeďte v týdnu a nebo tak, aby jste tam dojeli tak hodinu před setměním.

DSC_6683_63667 cestou k ledopádům DSC_6687_63671 cestou k ledopádům

Šlo se krásnou krajinou, v dáli skutečně ten letošní smog. Jde se asi hodinku. Na konci pak skaliska a plno těch co fotí, takže si musíte hodně počkat na ten lepší záběr. Ale to vše stálo za to.

DSC_6695_63679 pulčinské ledopády DSC_6702_63685 pulčinské ledopády

Jen jednu poznámku zopakuji a udělejte si úsudek. Jedna udýchaná a znuděná baba svému mužíčkovi pravila : „to kdybych věděla, že to vypadá jako ten rampouch u našeho souseda na rýně, tak jsem sem nešla“.
Cestou zpět jsme měli namířeno do Francovy Lhoty. Ale od Pulčína jsme to raději vzali přes Horní Lideč, protože ta cesta vrchem byla jakoby neudržovaná i když tam některá auta jela.
Měla tam být venkovská zabíjačka u ….. Ale dojeli jsme v době, kdy už bylo vše pojezeno. Takže jsme se vraceli a odbočili podle hnědé směrovky k Betlému v Horní Lidči.

DSC_6793_63776 kostel na kruhovém objezdu v Horní Lidči DSC_6784_63767 jsme v betlémě v Horní Lidči

A byl jsem překvapen tímto objevem. Jde o hodně zajímavé zastavení, kde mají v novém objektu za kostelem živý, tedy mechanický, betlém.

DSC_6775_63758 jsme v betlémě v Horní Lidči DSC_6778_63761 jsme v betlémě v Horní Lidči

Platí se vstupné, ale posedět a kochat se a při tom odhadovat o jakou stavbu kostela, či hradu či zámku jde, to je takové milé zastavení. Děcka neví kam dřív skočit.
Výlet jsme ukončili na radu slečny pokladní v hospůdce v Lidečku. A byla to dobrá rada, protože jsme měli v plánu zastavit až v motorestu, ale ten byl už delší dobu zavřený a tak na Formance jsme si pošmákli na výborné kyselici a domácím papání, jako je uzené s křenovou omáčkou, či výpečky na lístkovém špenátu s výborným bramborovým knedlíkem, a nebo na dobrém kulatém koláči, kterému se říká pizza. Cesta tam i zpět měla něco přes 100 km a trvala po dálnici asi 90 minut. Dojeli jsme s dobrým pocitem a zdravě unaveni, prostě krásně prožitý den 28.ledna 2017.

Fotky z výpravy za ledopády a z návštěvy betléma v Horní Lidči :

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.