Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

03 – Večeře ve mlýně Košuca – Bosna Hercegovina srpen 2017

Náhodou jsme se dostali k pozvání na autobusový výlet z Podace do Kočuši, což je malá víska v Bosně a Hercegovině, několik kilometrů od obce Vitina, když se jede podle směrovek nejdříve na město Ljibušky a pak na tu Vitinu a za ní se odbočí do leva směrem k toku řeky, zatím to není nijak označeno směrovkami. Kdo by tam jel poprvé, musí se ptát. Mlýn leží nad řekou Tihalina.
Kdyby nebylo těch problémů při překročení hranice mezi Chorvatskem a Bosnou a Hercegovinou, tak by to bylo zcela ideální vzpomínání. Tak se tam do mých vzpomínek zapíše informace, že tato hranice je pořád hranicí dvou znepřátelených regionů a lidí. Cestou tam to vypadalo na to, že budou všichni kontrolováni, ale pak jeden vyšší úředník rozhodl a mohli jsme popojet z Chorvatské stanice na tu Bosenskou. To jen proto, že dvě chlazená piva to rozhodla v tom horkém podvečeru.

DSC_7025_70529 foceno z autobusu cestou do Bosny - dálniční most do Ploče v Chorvatsku DSC_7034_70537 celniční stavba na území Chorvatska pak se jede směr Ljibušky

Cestou zpět už jiní úředníci a tak když řidič zašel s knihou jízdy, zelenou kartou a pasy řidičů na celnici na bosenské straně, byl jednoznačně řečeno, že má do pasu dát eura. Nedal, protože neměl a protože ani nechtěl. A tak se musel vrátit a od všech vybrat pasy a občanky, ale na ty se do Bosny vyjet nedá. takže na celnici šel jen s pasy. Dlouho to celník zapisoval a kontroloval. Na to, že mu podle knihy řidiče nesedí počet cestujících ale nepřišel, a tak neověřil ty lidi co měli jen občanky. Takže jen vydírání a pak kapric úředníka všemocného. Na celnici chorvatské už šel řidič se dvěma chlazenými pivy. Ale taky se musel vrátit. Prý v noci slouží tři, takže ještě to jedno pivo. No a tak se dalo třetí pivo a mohlo se jet do Podaci. Nikdo tou dobou ve 22,30 hodin nejel, ale přesto celní kontrola r´trvala celou hodinu.
Takže problémy už stranou a nyní k té večeři. Ti co nás tam přibrali na výlet se znají s těmi co jim patří apartmány v Podaci. Oni jsou Bosňáci a bydlí ve Vitině v Bosně a tak to před lety doporučili. Tehdy neznámé místo.
Nyní jsme tam dojeli a nebylo málem kde zaparkovat. K večeři již bylo pro celý autobus prostřeno.

DSC_7037_70539 budeme večeřet na mlýně na řece Tihalina DSC_7058_70559 ještě před večeří na mlýně v Kocuši

Všichni šli někam a já tak nafotil to krásné místo v detailech až nečekaných. Sedíte nad tmavě zelenou řekou do níž padají vodopády ze mlýna. Ten je tak krásně vyzdobený a upravený, že tu mají bar pult obložený s nařezaných krápníků.

DSC_7042_70544 ještě před večeří na mlýně v Kocuši DSC_7041_70543 na řece se dá jezdit i na raftech

Přes místnosti vedou kanály, kterými teče prudce voda, jsou tam nádrže s pstruhy a vy si jen řeknete kterého by jste chtěli na večeři sníst. Pak jsem se ptal, kde všichni jsou a bylo mi sděleno že se šli podívat na vodopády.

DSC_7049_70551 ještě před večeří na mlýně v Kocuši DSC_7045_70547 ještě před večeří na mlýně v Kocuši

Tak jsme samozřejmě běžel také. Minul jsem dav co si to již prohlédl a byl jsem tam opět jen já z naší výpravy, ale také jiní hosté místních nových podniků.

DSC_7071_70572 a to jsou ty vodopády na řece Tihalina DSC_7082_70582 u vodopádu je ještě další místo kde se dá posedět

Prostě nádherné místo s romantikou, takže kdo hledá nevšední zážitky stojí si tam za to udělat výlet a třeba jej spojit s návštěvou Mostaru, vodopádů Krvavica, kde jsem už byl a něco si o těchto místech do vzpomínek zapsal.
No a nakonec rarita co pan majitel a známý těch co s ním pili českou slivovici a jejich místní rakiu předvedl. V horkých dnech se to tu ochlazuje tím, že se voda v kanálech malých vodopádů z náhonů zastaví, a ona pak teče přes podlahu restaurace a je jim tak po kotníky. Pak se to zase uvolní, vody odteče a krásně osvěží v hospodě vzduch.

DSC_7092_70590 metoda jak vychladit teplé místo v horkém létě DSC_7100_70592 a ta naše dobrá večeře s pečenou rybou

Takže krásný zážitek a pak taky dobře chutnalo. Parádní dva kousky pečeného pstruha, výborný bramborový salát a pláty rajčat a okurek a k tomu pivo Karlovačko. No prostě super prožitek a hra chutí. Zkuste to taky .

Tady jsou nějaké ty snímky z navštívených míst.

Similar Posts:


 

You can skip to the end and leave a response. Pinging is currently not allowed.

Komentujte tento příspěvek

Musíte se příhlasit pro psaní komentářů.