Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Výstupy na zříceniny hradů Hluboký a Obřany – říjen 2016.

Konec října roku 2016 se to počasí vylepšilo a tak bylo možné vyrazit do krásně se zbarvující přírody a kochat tou barevnou paletou podzimu. Vnuci měli prázdniny a tak se podívali za dědou a babičkou do Olomouce. No a tak bylo potřeba mimo jiné najít pro ně program nějaké té aktivní zábavy.
Nedaleko od Olomouce je na trati Olomouc – Bruntál železniční stanice, která se pomalu ale jistě rozpadá, ale vlaky tady pořád ještě zastavují. Je to Hrubá voda. A v Hrubé vodě býval za totality a pak ještě nějaký ten rok hned u nádraží hotel, který zkrachoval a pomalu se rozpadal. Ale našel se podnikatel, kterému by snad i mohl president Zeman udělit nějakou tu medaili za zásluhy o znovuzrození života v zapomenutém kraji.

DSC_2411_60551 areál v Hrubé Vodě při hotelu Hluboký dvůr DSC_2444_60583 a takhle vypadá bobová dráha, kde za 200 Kč je 5 jízd pro dospělého a 150 Kč na dítě přes 10 let

To proto, že pod jeho vedením se do plné krásy rozvinul život v obci Branná, kde jsem již byl a navštívil relaxační centrum Kolštejn ( www.relaxkolstejn.cz ) a v té Hrubé Vodě si to pan podnikatel zopakoval a postupně tu nejdříve vznikl lyžařský vlek a bobová dráha, nedávno tu ožil hotel Hluboký dvůr se svými bungalovy a tenisovými kurty, minigolfem a relaxačním wellnes, které je podobné tomu v Branné. ( www.hlubokydvur.cz ) Kolem hotelu pak postupně opravuje vše co tu stávalo v době, kdy se tu v lomu těžila břidlice a kdy tu lišky dávali dobrou noc, či jen prošli umazaní ruští vojáci z vojenského prostoru Libavá.

DSC_2442_60581 pohled na vlakové nádraží, hotel a lyžařský areál s bobovou dráhou DSC_2452_60591 a na hradě samotném

Je úžasné, jak postupně ožívají objekty kolem lyžařského vleku a bobové dráhy a nyní dokonce se obnovila i lesní cesta s naučnými zastaveními až ke zřícenině hradu Hluboký, který poničili v dávné době Husité. Detaily o historii hradu najdete na wikipedii pod heslem „hrad Hluboký“.
A do tohoto místa jsme tedy zavítal v krásném podzimním dni se svými vnuky, abychom si nejdříve zajezdili na bobové dráze a pak vyšlápli na zříceninu hradu Hluboký. Kdo tu nebyl, tak mohu doporučit si sem zajet. A dá se to zvládnout na kole, protože sem vede parádní a pohodová cyklostezka, dá se dojet autem či vlakem. No prostě ideální místo na celodenní výlet.
A protože konec října jsou velké přípravy na památku zesnulých jelo se v neděli do Bystřice pod Hostýnem. Bylo 30.října a postupně se udělalo překrásné podzimní počasí i s modrou oblohou. A tak jsme vyrazili na výlet, že vystoupáme na zříceninu hradu Obřany kousek za obcí Chvalčov.

DSC_2578_60456 krásy podzimu na stoupající cestě DSC_2596_60474 a jsme na červené na místě zvané Rožnovjačka

Vzali jsme to takovou lesní cestou, která nás měla dovést k rozcestí červené značky. Že by jako jsme cestou mohli najít i nějakou tu houbu na smaženicu. Kolem cesty krásná zastavení k focení a pak se objevil palouček a na něm se na nás koukali hříbečci a to tak velcí, že v kabeli to dalo takové 3 kilogramy.

DSC_2608_60486 rozhlédnutí po hradišti DSC_2617_60495 rozhlédnutí po hradišti

DSC_2661_60538 tohle jsme ale nečekali - nasbíráno cestou na zříceninu hradu Obřany

A ty jsme pak museli vynést až na zříceninu hradu Obřany. Tady se poohlédnut po okolí z výšky 700 m n.m. a zase jít dolů do Chvalčova.
Nějaké detailní informace najdete taky na wikipedii pod heslem „Obřany, hrad, okres Kroměříž“ .
A protože bylo tak moc krásné počasí, ještě jsem v Bystřici pod Hostýnem zašel do lokality Zahájené, kde jsem se mohl pokochat tou barevnou parádou.

DSC_2644_60522 koupaliště v Bystřici pod Hostýnem DSC_2645_60523 krásy podzimu v Zahájeném - parčík v Bystřici pod Hostýnem

Snímky pořízené s výletu do Hrubé Vody :

Snímky pořízené s cesty na zříceninu hradu Obřany nad obcí Chvalčov :

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.