Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Výprava za krásným počasím – únor 2016.

Už se mi to stalo osudným. Zejména proto, že počasí je poslední dobou jako na houpačce. Pořád přes týden škaredě a najednou se vyloupne slunce. Když to nečekáte, tak to nestihnete. Ale když podlehnete dané pravdě a ta je, že na webových stránkách www.yr.no je počasí tak přesně předpovídané, a to i pro malou vybranou lokalitu, že s přesností na hodiny, budete mít takové počasí, jaké se předvídá. Já už tomu začal věřit a v sobotu 20.únoru tomu bylo právě tak. Přesto že v pátek dokonce pod sv.Hostýnem a na něm sněžilo, předpověď byla, že kolem 10 hodiny v sobotu, bude okolo Bzence slunečno a tak jsme jeli do těchto končin a ono tam to slunce bylo a tak když jsme ráno museli shrnout 5 cm sněhu z auta, ve Vracově už jsem nafotil kvetoucí jehnědy a na pozadí modro oblohu. A bylo to podle předpovědi a v lokalitě hodně malé, ale krásné. Ve Vracově jsme prodali jedné sběratelce originál cibulového porcelánu a návdavkem jsme měli protekčně otevřeno v galerii, spíše ve Španělském domě nadace Chamartin ve Vracově. Jste překvapeni, že něco takového je ?

dsc_9219_47702 před nadací Chamartin ve Vracově dsc_9220_47703 modrá obloha a jarní jehnědy

Pak další informace najdete na webu www.oschamartin.org . A nás návštěva nejen potěšila, ale také jsme si museli udělat radost a trochu té krásné přírody z tohoto kraje jsme si dovezli domů, protože jsme si pořídili malý obrázek od Jan Hladkého (www.hladkyjan.cz) . Jeho motto zachycené na výstavě je něco navíc a zní : „Ve skutečnosti má každý obraz svého obdivovatele, jen se musejí oba setkat.“

dsc_9212_47695 ten jsem si chtěl koupit, ale už byl prodaný dsc_9216_47699 Jan Hladký na vernisáži hraje na akordelon (1931)

No a typ na toto místo je ten, že v budově nadace je i pension s pěkným ubytováním a tak tento kraj můžete i vy blíže poznávat. A že to vše je pravdou tak to pak dokazuje informace na www.facebook.com/Big-Band-Celeste21-1572480856301147/?fref=ts
Ještě prohlídka Vracova a jeho zákoutí s vinnými družstevními sklepy, abych si zavzpomínal na dobu, kdy jsem pro víno tady do těchto míst jezdil osobně a degustace končili malou pohromou ale s dobrou náladou.

dsc_9222_47705 radnice ve Vracově dsc_9226_47709 vinné sklepy - baráky ve Vracově

Dalším typem pak je návštěva Bzence. Zde na rohu zcela nově upraveného náměstí je hotel Junior, kde výborně vaří, ceny jsou mírné a setkáte se s tím, jak se ta nová generace učí vařit, péci cukroví a obsluhovat hosta. A co navíc, už umí obsluhovat program EET o kterém se tak moc mluví. Když jsem se šéfové ptal, tak jsem se dověděl i to, že program, který stojí v pozadí je o tom, že eviduje náklady, spotřebu během dne a plánuje zásoby a to jen tím, že se zaúčtuje spotřeba jednoho z hostů. Pro velké podniky obrovská úspora přímá i nepřímá, pro malé firmy či hospůdky ale není potřeba všech modulů. Rozumný podnikatel se může volně rozhodnout a nemusí čekat na to co mu sdělí pan Kalousek či Fiala.

dsc_9233_47716 náměstí v Bzenci dsc_9234_47717 náměstí v Bzenci

No z Bzence nás pak zajímal majetek dalšího z kontraverzních politiků, pana Mináře, a jeli jsme podle směrovky do Osvětiman. A ejhle, v tom krásném počasí jsme za obcí objevili pod modrou oblohou svah pokrytý sněhem a na něm lyžaře a hned vedle už skoro zelená tráva a jarní příroda.

dsc_9239_47722 jaro v zimních Osvětimanech dsc_9253_47736 jaro v zimních Osvětimanech

Kontrasty této zimy tedy zcela dokonalé. Ale musím uznat, investiční záměr tady vyšel dokonale. Jen bych se začal zajímat o to jak ten umělý sníh nahradit něčím jiným, protože budoucnost je z pohledu celosvětového oteplování nejistá. A nespoléhal bych na to, že se sem ještě pan prezident zeman ještě někdy podívá.
Z Osvětiman nás to lákalo do Koryčan a tak jsme cestou přes hustý listnatý les objevili i místo, parkoviště „u křížku“, kde se nahromadila velká skupina aut, ze kterých po zaparkování vystupují turisté či poutníci a vyráží na krásné tůry po okolí, třeba na horu sv.Klimenta, kde jsou k vidění archeologické vykopávky a je zde významné poutní místo.
Ale my jsme projeli až do Koryčan a odtud kolem přehrady s pitnou vodou na Stupavu, kde se zase v hojném počtu ucpala parkoviště v obci a všichni pak jezdili na lyžařském svahu přímo v obci. A tak jsem si říkal, že letos by se dalo na „lyžovačku“ vyrazit i na kole.

dsc_9258_47741 lyžování ve Stupavě dsc_9263_47746 lyžování ve Stupavě

Vydařená sobota končila a proto pak už byl jen sjezd po frekventované silnici mezi Brnem a Uherským Hradištěm kolem hradu Buchlov, který je v tomto čase hodně dominantní stavbou mezi listnáči v přírodním parku Chřiby, ale jen tak ze silnice jej nenafotíte. Ale povídání o něm už jsem mezi vzpomínky zařadil dříve.

dsc_9264_47747 záběr na hrad Buchlov

Ten kdo by si to tady na Chřibech chtěl více užít, pak vše naplánuje podle informací na webu www.chriby.cz/pamatky .

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.