Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Praha den před smutným výročím 24.února 2016.

Praha den před smutným výročím 24.února 2016.

Průběh letošní zimy je pořád stejný, jednou i přes den pošmourno až tma, pak prší, alespoň v Olomouci, a najednou se objeví předpověď, že by mohlo být polojasno i slunečno. No a tak jsem jel do Prahy. Manželka stůně a já našel důvod proč tam jet. To proto, že bude potřeba přes jaro a léto valut a v Praze směním v tom nejvýhodnějším kurzu a ještě mohu uplatnit kupon na zákazníka VIP. A tak se jelo. Po deváté hodině je Praha u Masarykova nádraží, kde vystupuji, zalita sluncem, lidé letí do práce, turisté ještě posrkávají horkou kávu, a tak je tady nevšedně poloprázdno a mám co obdivovat hned na začátku svého účelového výletu.

dsc_9273_47756 Obecní dům, když zahraniční turisté ještě snídají, je 24.2.2016 dsc_9281_47763 když se chodí po Praze, stojí za to kouknout se nahoru, na fasády

Fotím vše pěkné, hlavně koukám nahoru po fasádách až dorazím ke kostelu sv.Jakuba, kde se mi zaraduje srdéčko lovce fotek, protože hlídač v kostele nekompromisně dává vymazat fotky přede mnou vycházejícímu cizinci, který fotil a fotil a tak si mě zřízenec asi nevšiml a já vypochodoval s fotkou interiéru. Malá radost, taky radost. Je to krásný kostel, mnohokrát jsem šel kolem, ale to bývalo pracovně a nebyl čas na návštěvu. Musím uznat je to tam moc pěkné.

dsc_9283_47765 před kostelem sv.Jakuba dsc_9286_47768 podařilo se mi po ránu udělat si radost, to je udělat fotku tam, kde to je zakázané, v kostele sv.Jakuba

Pak jsem prošel mým zalíbeným zákoutím Týnského dvora. Bývá tady narváno, ale dnes a v tuto dobu, to bylo pohodové focení.
Pak se vynoříte na Staroměstském náměstí. Je to asi pro hodně výprav první štace daného dne, protože tady už hrála muzika, kolem davy diváků a posluchačů, v těch shlucích vždy zdvižený deštník či vlaječka, jak průvodci hlídají své ovečky.

dsc_9299_47781 na Staroměstském náměstí už ale davy začínají houstnout dsc_9305_47786 ohlédnutí na Týnský chrám ze Staroměstského náměstí

Podaří se mi poprvé také nahlédnout do chrámu sv.Mikuláše a pak už je tady cíl mého výletu, směnárna Exchange. Berou kupon jako pro VIP zákazníka a získávám euro za 27,10 Kč. ( www.exchange.cz ) Jsem spokojen a pokračuji v prohlídce míst na které jsem při pracovních cestách neměl času. Obhlížím si pražské židovské město. U první Mailesovy synagogy ale zjišťuji, že i pro důchodce je vstupné za prohlídku nekřesťansky vysoké, u druhé z nich Pinkasovy Synagogy, ale už vím, že to vstupné je na celý komplex prohlídek.

dsc_9310_47791 horší to je u židovské synagogy, tohle je ta Mailesova dsc_9314_47795 Pinkasova synagoga - příliš vysoké vstupné mě odradilo

Ale i tak si to musím nejdříve nastudovat, abych z toho cosi i měl.
( www.praguecityline.cz/prazske-pamatky/prazske-zidovske-mesto)
No a pak jsem před Rudolfinem, který je v tom ranním slunci překrásný. Obdivují ho i Antonín Dvořák a Josef Mánes, kteří zde stojí na věčnou památku jejich věhlasu a slávě.

dsc_9319_47800 i Bedřich Smetana to obdivoval a obdivuje napořád dsc_9321_47802 To je prostě nádhera, zejména když vyjde sluneční osvit

Odtud jsou také nádherné záběry na pražský hrad. Pak přejdu po Mánesově mostě až do parčíku na Klárově, abych mohl i já posoudit sochu věnovanou vzpomínce našim letcům v Anglii nad kterou se vedl tak trapný spor.

dsc_9346_47827 monument v parčíku na Klárově dsc_9349_47830 památník bojovníkům za Anglii, našim letcům na Klárově

Pak jsem prošel kolem Hergertovy cihelny, abych posoudil stav budovy bývalé Pražské vodohospodářské společnosti, kde v roce 2003 probíhaly rozsáhlé rekonstrukce, aby dnes byla budova bez provozu, zavřená a bez jakéhokoliv užitku. Tak to jsou po česku vyhozené peníze.
No a pak nevšední a asi i podle mého nejpěknější pohledy na Karlův most.

dsc_9356_47836 to co každý prožije na břehu Vltavy v Praze dsc_9363_47843 a tady je výhled na Karlův most od Hegertovy cihelny

Ale pak už jsem na Karlově mostě, když míjím a pomíjím nabídku „pravého“ českého námořníka, černé pleti, na prohlídku Prahy z lodičky, plující po Vltavě.
A jsem na Karlově mostě, a protože tady je nezvykle málo turistů kochám se proměnami, které mi zajišťují rychle letící mraky, které mění osvětlení okolí a v pozadí pak dominantního pražského hradu či věžiček od Malostranského náměstí.

dsc_9380_47858 hra světel, mraků a slunečné oblohy mě dostaly, když jsem kráčel po Karlově mostě dsc_9393_47871 a tak si dovolí zapózovat i místní holub

Byl to parádní pocit, když vím, že už mě jako důchodce nikdo nic nenakazuje a já mám klid na focení té nádhery kolem. V minulosti jsem tuto trasu jen proletěl služebně a ještě jsem musel cestou přijímat spousty příkazových telefonátů.
No ale taky jako důchodce musím přiznat, že dvě hodiny putování po pražské dlažbě už namáhají nadměrně má kolena a tak přišlo vhod zastavení na oběd a pak přes Václavské náměstí na vlak. Tady jen mohu konstatovat, že už půl odbavovací haly je opravené, a je dokonce vidět i obloha. Ta druhá půlka bude doufám následovat. Výlet končí, zadané cíle dne jsou naplněny, místo slunce začalo sněžit a sněžilo až do České Třebové. Pak zase jen slunce. Tak to jsou zážitky a proměny letošního konce zimy v Česku.

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.