Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Nečekané putování krajem Vysočiny – srpen 2016 – druhá část .

Ale skutečně jako na houpačce se k nám zachovalo počasí a tak přišel den, kdy hned po ránu mrholilo. No tak c s tím udělat. Pojedeme „autíčkem“ jen tak a navštívíme místa, kde jsme nebyli a která nás nějak osloví. No a stalo se. Za Škrdlovicemi je městys Krucemburk a tady byl pochován Jan Zrzavý.
Takže jsme se šli projít na místní hřbitov, abychom viděli jak je tady malířský mistr mistrů uctíván. Bez komentáře, jen fotky a tichá vzpomínka na jeho osobnost a jeho čepičku, kterou má i na své pamětní desce na obecním úřadě.

dsc_9309_57017 v obci Krucemburk - Křížov, cestou ke hřbitovu dsc_9310_57018 pamětní deska Jana Zrzavého

Pak jsme popojeli do Hlinska. Jen tak, prostě proto, že jsme tady nikdy nebyli. přestalo mrholit a dokonce začalo být i příjemně podmračené počasí, akorát na prohlídku místní rarity Betlému. Jde o soubor lidových staveb uprostřed města, které byli rekonstruované a nyní jsou hojně navštěvované.

dsc_9340_57046 jsme v Betlémě v Hlinsku dsc_9350_57056 jsme v Betlémě v Hlinsku
A to byl náš výborný nápad sem zajet a to vše uvidět a samozřejmě nafotit. Máme projito a prohlédnuto a jedeme dál. Bylo skutečně ten den i zima a tak jsme se rozhodli zajet do Svratky. Cestou jsme se museli vracet, protože dnes si dovolí uzavřít silnici bez upozornění a bez vyznačení objížděk a tak jsme dojeli jen do Jeníkova a museli se vracet. Jen z „autíčka“ jsme obdivovali místní krajinu a pak si šli do lesa ověřit jestli rostou či nikoliv. No nerostli a tak jsem dojeli na Svratku a dokonce i do Svratouchu.

dsc_9371_57077 jsme v Betlémě v Hlinsku dsc_9373_57079 v obci Křižánky

Ale po cestě nic zajímavého jen se dostavil hlad. Ve vesnici Křižánky nás upoutala cedule, že to byla vesnice roku a tak jsme zaparkovali před místem, kde byli venku stoly a lavice, ale jídlo zde nepodávali žádné. Ale za rohem nás upoutala tabule a lákala nás na jídlo do pensionu.

dsc_9380_57086 dílo jedince v obci Sněžné - japonská zahrada a bonsaie dsc_9390_57096 dílo jedince v obci Sněžné - japonská zahrada a bonsaie

Zastavili jsme na hrázi rybníka došli až k pensionu, ale tady byla jen tabule že je na prodej a vypadalo to, že to je už delší dobu. Ale kolem pěkná krajina a pěkné chaloupky. Jídlo nebylo a tak jsme jeli dál do obce Sněžné. když jsme projížděli kolem Japonské zahrady, byli jsme tak učarováni, že jsme se musel vrátit , zaparkovat a fotit. Potkali jsme se i panem domácím, který se zde kromě jiného věnuje i pěstování bonsaií.

Mohu jen doporučit, aby jste se tu zastavili. To je obdivuhodné, co někteří lidé umí svýma rukama udělat.
No a pak jsme se v obci Fryšava zastavili u našeho kamaráda ze školních let, protože jeho sestra Puchýřová zde měla výstavu překrásných obrazů, které zde vystavují spolu se svým otcem akademickým malířem Bohumilem Puchýřem. Museli jsme se zdržet a zavzpomínat na dobu našeho studentského mládí.
No a je tu den poslední, jede se domů a opouští se pension hned po ránu. Takže co s načatým dnem, přeci nepojedeme přímo domů. A tak se stalo, že jsme dne 6.8. měli zase malé a drobné štěstíčko. Mezi Žďárem nad Sázavou a Hamry jsou další betonové sochy. A tak jsme zajeli až do obce Nejdek a odtud to na kolech vzali směrem na Šlakhamr a objevili co jsme chtěli objevit. ( www.technicalmuseum.cz )

dsc_9419_57124 u rozštípnuté skály dsc_9428_57133 a jsme na Šlakhamru

Cestou jsme si totiž vyfotili mapku místních zajímavostí a podle ní to vše objevili a nafotili.
Ale navíc ten den byl Šlakhamr otevřen a konala se tam vzpomínková akce na doby socialistického trávení volného času.

Krásná to lokalita plná přírodního krásna. Skály, atrakce, betonové sochy a i výhledy po dalekém okolí.

dsc_9397_57103 betonová socha M.Olšiaka u Hamru nad Sázavou dsc_9405_57111 socha Hamroně u cyklostezky nad Hamry
dsc_9413_57118 socha mamuta u rozštípnuté skály - cestou na Šlakhamr dsc_9446_57151 a to je on - socha mamlase z roku 2005 od M.Olšiaka

No a k tomu jen krásný den jako dělaný na cyklo výlety.
Opouštíme tuto lokalitu s tím, že ještě jsme nepoznali vše a že se snad i vrátíme.
No a už jedem jen domů a zase po dobrém papání na motorestu v obci Hodonín na trase směr Boskovice nás napadlo ověřit změny na zámku v Kunštátě na Moravě. Byli jsme tu nedávno, kdy byl čerstvě vysazen park pod zámkem.

dsc_9470_57174 no a je tu zastavení na zámku v Kunštátě dsc_9475_57179 no a je tu zastavení na zámku v Kunštátě

Nyní jsou lípy už vysoké, košaté a je poznat jak nám ten čas běží. I na zámku je spousta změn, jen psí hřbitov je pořád stejný a letní altán byl opraven, hradní příkop je jako nový. Takže bylo dobře že jsme se zastavili a můžeme doporučit návštěvu toho zámku, kde je nám připomenuto, že tady žil i český král Jiří z Poděbrad a z Kunštátu.

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.