Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Vzpomínka na výlet do Italských měst Positano a Amalfi v roce 2010.

Dnes 3.3.2015 je jasná obloha, za oknem bytu teplo, venku jarní vzduch a asi 6 st.C. A tak jsem si dovolil zavzpomínat na výlet z ostrova Ischia, do malebných míst v Neapolské zálivu.
Města Sorrento, Positano a Amalfi a pak ještě i Ravello to jsou prostě půvabná městečka plná vůně citrovníků a pomerančovníků a plná historie, a architektury a umění. Byli jsme tu už jednou v dřevní době, kdy ještě nebyl k sehnání digitální fotoaprát někdy po roce 1990 a jeli jsme tehdy do těchto míst autobusem ze Sorrenta do Amalfi a i to byl úžasný zážitek, který jsem si doplnili pěší tůrou do města Ravella.
Když ale na dovolené na ostrově Ischia byl nabízen výlet lodí do měst Positano a Amalfi, museli jsme si ty zážitky z doby minulé oživit a tak jsme den prožili na lodi a procházkou po těchto dvou krásných městech. Bylo to v září roku 2010. Jelo snad 3 hodiny lodí, pak bylo vždy po dvou či třech hodinách volno na projití města a jeho památek a pak navečer návrat do města Foria, kde jsme tehdy bydleli na hotelu Park Victoria.
Byl to tehdy pěkně strávený den, průvodce nás informoval ve světových jazycích i v jazyce Japonském, ale neuměl Česky. Takže víme, že jsem jeli kolem ostrova Procida, kolem ostrova Capri, pak kolem soukromého ostrova la Galli. Bylo zpočátku zataženo, ale při přistání v městě Positano už sluníčko jen hřálo.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA v dáli se objevuje ostrov Capri SAMSUNG DIGITAL CAMERA to je zcela soukromý ostrov

Mohu-li s odstupem času srovnat obě navštívená místa, tak v Positanu to bylo o návštěvě galerií s moderním uměním v historické zástavbě, plné půvabných výhledů s posezením nad dobrým cappuccinem pod rozkvetlými stromy.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA a začínáme prohlídku města Positamo SAMSUNG DIGITAL CAMERA prostě to je krásné Positamo se svými krásnými výhledy na město a zátoku

Ve wikipedii o něm píší toto :
Positano je přímořské městečko jihoitalského regionu Kampánie v provincii Salerno, ležící asi 60 km jižně od Neapole. Positano je nejsevernějším bodem slavnéAmalfitany, která je pro své přírodní krásy známá po celém světě a od roku 1997 se nachází na seznamu Světového dědictví UNESCO. Zvláště Positano se vyznačuje neobvykle krásnými výhledy na moře i okolní hory, tyčící se kolem pobřeží.
Město má rozlohu 8,65 km² s počtem obyvatel 3 860 (údaj z roku 2012). Positano se rozprostírá na území s vysokým nadmořským převýšením – nejnižší bod je 0 m n. m., naopak ten nejvyšší se nachází ve výšce 1 444 m n. m. Svatým patronem města je San Vito a jeho svátek občané slaví 15. června.

Ve městě Amalfi to pak bylo o návštěvě místní katedrály, která v roce 2010 už byla po dokončené rozsáhlé rekonstrukci. V roce 1990, kdy jsem tu byli poprvé to bylo tady zavřené a v rekonstrukci. Nicméně i tady se dalo kam zajít a zvláště pak byly pěkné výhledy ze zámku nad zátokou při silnici směrem na Ravello.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA tehdy už byla zcela opravená a byla to nádhera SAMSUNG DIGITAL CAMERA výhled z jednoho vyvýšeného konce nad městem Amalfi

Ve wikipedii o něm píší toto :
Pohádkové městečko má půvabnou promenádu Lungomare dei Cavalieri, přístav i malou pláž. Na náměstí Piazza Duomo se nachází Fontana del Popolo ze 16. století . K domu sv. Ondřeje (San Andrea, 9. století) vede monumentální schodiště. Stavba má bohatě zdobený portál, bronzové dveře odlité v Konstantinopoli (1066) a arabskou zvonici s barevnou stříškou. Barokní interiér krášlí mozaiky, mramorové skulptury, plátna a dvě kazatelny. V kryptě jsou uloženy kosti sv. Ondřeje.
Atrium je spojeno s nádvořím kláštera Chiostro del Paradiso, které krášlí křížené arkády a bohatá ornamentální výzdoba. Ve spleti uliček zaujme krytá Via dei Mercanti, ve středověku plná krámů. V malém muzeu je uložena Tabula Amalfitane (14. století), dosvědčující výsadní postavení námořní republiky Amalfi. Z nejvyšších malebných zákoutí se nabízejí nezapomenutelné výhledy. Jako ztělesnění přírodních krás a rozmanitostí bylo Amalfi v roce 1997 zařazeno do seznamu světového kulturního dědictví UNESCO.

I konec výletu měl svůj půvab, protože jsme z lodi mohli sledovat zapadající slunce nad ostrovem Ischia, což je samo o sobě zážitek překrásný.

SAMSUNG DIGITAL CAMERA na cestě zpět zase kolem ostrova Capri SAMSUNG DIGITAL CAMERA nad Ischii zapadá slunce

Takže těm, co už ví co je ostrov Ischia, už tady někdy byli, pak mohu jen doporučit nákup zájezdu s těmito cílovými místy. Bude to určitě dobře strávený den dovolené.

A tady je fotogalerie pořízená v té době na podzim v roce 2010.

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.