Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Došlo k rozhodnutí a tak se o ně podělím .

Večer 4.ledna roku 2015 jsem se zaposlouchal do pořadu večerního Mikrofora na radiostanici ČR2 a poprvé uslyšel o tom, že tady existuje ČESKÝ DIALOG. A tak se stalo, že jsem pořád dělal poznámky, abych se mohl kontaktovat a podělit se zakladateli tohoto českého dialogu a pak i s krajany po celém světě. Pořad Nočního Mikrofora je archivován dne 4.1.2015 na tomto webu www.rozhlas.cz/iradio/zive/. Pro hledání zadej ve fultextovém vyhledávání stanici CRo2, pořad Noční Mikroforum a text Střižovská.
Ten večer jsem byl na stejné notě, stejně naladěn, protože i já jsem se jaksi náhodou setkal s Českými krajany, co opustili republiku v roce 1968 a od té doby žijí v Kanadě, a kteří zde mají pevné kořeny a každý rok na jaře a na podzim se do Česka podívají aby se postarali o něco, co získali v restitucích po roce 1993, ale aby se také hlavně setkali s přáteli či spolužáky, či sokolkami v Roudnici a spolužáky v Českých Budějovicích a hlavně také s rodinnými příslušníky, ale také s námi. No nejsme jako rodina nic moc, tedy já a má manželka, ale v roce 2001 na dovolené v Portugalském Algarve jsme našli společnou řeč a měli jaksi i shodné názory a myšlení, a tak se od té doby setkáváme a společně poznáváme krásy Česka.

algarva-1 pohlednice z Algarve koupená v roce 2001 8 foto z Algarve tehdy ještě pořízené obyčejným fotoaparátem

Od té doby nás to baví a čas nám tak rychle utíká, že duševně mládneme, ale fyzicky při tom nenápadně stárneme. V roce 2014 už jsme toho tak moc nenaběhali a na podzim už jsme si museli pro nemoc jen telefonovat.
A tak si myslím, že tento příběh, který bude mít 13 dílů, protože to je už 13 let od roku 2002 do roku 2014. Nicméně od roku 2010 už některé zážitky a navštívená místa lze dohledat na mých webových stránkách www.cestotipy.cz pod vyhledávacím heslem – tagem – „Český dialog“. www.cesky-dialog.net

Toto je příběh první o setkání na jaře a na podzim roku 2002.

Bylo jaro roku 2002 a splnili jsme si slib, že jak „naši Kanaďani“ přijedou do Česka tak se ozvou a přijedou do Olomouce. No a tak se i stalo. Bylo o čem povídat a byl tu i první jednoduchý výlet a tehdy hlavně procházky po krásném městě Olomouci, kde nikdy do té doby nebyli protože jsou z Čech a do roku 1968 na to dojet až na Moravu nebyl pro samou práci ani čas. Dnes se na webu www.olomouc.eu máme i čím pochlubit.
Takže první výlet byl na hrad Bouzov a bylo tehdy pěkné počasí a tak jsme si jej prohlédli a pak jsme se na oběd zastavili v malebné horské chatě Jeskyňka nad jeskyněmi v Javoříčku.
Dnes když začínám vzpomínat už mohu nabídnout odkazy na internet a webové stránky a tak doplnit informace o této krásné lokalitě na Olomoucku a Olomouci samotné.
Toto jsou webové stránky k hradu Bouzov
www.hrad-bouzov.cz/doprovodne-akce/vystavy/?archiv=1

A tady jsou fotky z tehdejšího prvního našeho společného výletu :

p1010041 to je vstup do hradu Bouzov p1010056 u chaty jeskyňka na jeskyněmi Javoříčko

Tehdy jsme na obědě byli na této chatě Jeskyňka v malebném prostředí s výhledem do okolí.
www.chatajeskynka.eu

Co jsme už nestihly jsou krásné Javoříčská jeskyně.
www.jeskynecr.cz/cz/jeskyne/javoricske-jeskyne/

Na hradě Bouzov jsem pak byl i nedávno, jen tak, protože bylo krásné počasí a na mém webu je o tom povídání a nějaká ta fotogalerie, kterou najdete na odkazu
www.cestotipy.cz/2014/koupaliste-litovel-a-hrad-bouzov-zari-2014

No a na podzim jsme měli domluvené setkání opět v Olomouci.
Naši Kanaďani dojeli vlakem z Roudnice nad Labem a tak se odpoledne věnovalo probírání novinek a dohodl se také plán na sobotu a neděli.
A tady je výsledek. Jelo se do Kroměříže, kde jsme navštívili překrásný arcibiskupský zámek, jednotlivé sály a obrazárnu a pak jsme přikoupili i prohlídku vinných sklepů s ochutnávkou ve vinném sklepě pana arcibiskupa a od té doby taky víme co to je mešní víno. Určitě je lahodné a lze jen doporučit. O zámku se dovíte na tomto webu www.zamek-kromeriz.cz .
Pokud se sem vypravíte uvidíte mimo jiné také největší dosud používaný sud na víno. A taky se dovíte, že monopol na podnikání už tu je od 16. století, kdy jej papež udělil tomuto vinnému sklepu na výrobu mešního vína.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA na náměstí v Kroměříži OLYMPUS DIGITAL CAMERA zámecký park z oken zámku

Pak jsme se přesunuly do Květné zahrady, která je památkou UNESCO.
Detaily a informace o ní najdete zde www.zamek-kromeriz.cz/zahrady/kvetna-zahrada

OLYMPUS DIGITAL CAMERA v Květné zahradě v Kroměříži - stav k roku 2002 OLYMPUS DIGITAL CAMERA naši přátelé při odpočinku - je třeba tu krásu zažít

V roce 2014 jsem pak i dvakrát zase navštívil, protože byla rekonstruována a je to skvot mezi památkami UNESCO nejen u nás v Česku. Na webu www.cestotipy.cz se o tom dovíte víc na odkazu
www.cestotipy.cz/2014/kvetna-zahrada-v-kromerizi-%E2%80%93-zari-a-rijen-2014

Ale v Kroměříži je také opomíjené místo nazvané Octárna, která byla v roce 1995 rekonstruována na hotel a najdete zde pohodu a hodně krásné místo k poznání. Ne každý sem zavítá, mohu jen doporučit. takže je samozřejmostí, že jsem zde naše přátele také dovedl.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA chvíli odpočinky pod lunetami od Zítka OLYMPUS DIGITAL CAMERA v areálu "Octárny" tehdy zázemí firmy dnes jen hotel

Z Kroměříže jsme se přesunuli do lokality obce Rusava, což je místo vhodné na letní dovolenou s koupáním i lyžováním. Jedno zastavení jsme ale nevynechaly a to je hned na začátku tohoto údolí v obci Brusné, kde je překrásná hospůdka a velmi kvalitní a pohostinná atmosféra a papání.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA před hospodou v Brusném na vjezdu do údolí Rusavy OLYMPUS DIGITAL CAMERA domácí prostředí v hospodě na Brusném

Cílem přesunu pak byla Bystřice pod Hostýnem, kde jsme přespali a ráno vyrazili na svatý Hostýn, kde je velmi krásná křížová cesta od architekta Jurkoviče.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA zastavení na křížové cestě na sv.Hostýně od arch.Jurkoviče OLYMPUS DIGITAL CAMERA zastavení na křížové cestě na sv.Hostýně od arch.Jurkoviče

Na webu www.hostyn.cz si pak můžete najít kam ještě se podívat v okolí. je to rodiště mé manželky a tak tuto lokalitu mám projitou a na mém webu je už také hodně článků o této lokalitě. Jeden z nich je www.cestotipy.cz/2012/vzpominka-na-sv-hostyn-kdy-se-zde-slavilo-velke-vyroci .
O setkáních v roce 2002 to je vše a můžete se těšit na setkání v roce 2003. Hned ale sdělím, že v tomto roce jsem dostali na oplátku pozvání do Kanady a o tom jak jsme se tam měli už se můžete dovědět, protože pod seznamem navštívených zemí Kanada má 5 článků právě z tohoto roku.

No a máte-li po přečtení základních informací zájem nahlédnout do tehdy pořízené fotodokumentace, pak ji nyní nabízím.

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.