Cestovatelské tipy a rady na cesty

Tipy pro cestovatele, užitečné odkazy, zážitky z cest a cestovatelské fotografie.

Díky za navštěvu našeho cestovatelského webu použijte náš RSS feed
a budete informováni o posledních cestovatelsých tipech.

Kroměříž po 130 letech – květen 2015.

Kroměříž po 130 letech – květen 2015.

Jen proto, že moji dobří kamarádi museli jako členové folklorní skupiny Majetínek v sobotu 23.května 2015 na zvláštní akci hned po ránu do Kroměříže a neměli tak čas na rodinné oslavy, jsem se dověděl, že v Kroměříži bude mimořádná akce. A nejen mimořádná, ale hodně zajímavá a tajemná.
Z rozdávaného tisku na slavnostech samotných jsem se pak dověděl podrobnosti.
Ale ten den v sobotu 23.května jsem se hned po probuzení musel nutit vstát a vyrazit. I nad Olomoucí stály mraky a vypadalo to, že bude i pršet. Ale přemohl jsem se a jel s manželkou do Kroměříže. Jel jsem hodně rychle tak, abych byl na místní vlakovém nádraží už v 7:40 hodin. A přijel jsem právě včas. U odstavné koleje za výpravní budovou už byl položen červený koberec nedaleko od stanice už byl vidět černý kouř z parní historické lokomotivy.

dsc_0815_39148 čeká se na vlak s Františkem Josefem I. dsc_0842_39175 přivítali jej chlebem a solí

Kolem koberce stála čestná stráž v uniformách, které se nosili v srpnu roce 1885. Drze jsem zaklekl pod donesenou palmu a byl jsem u toho, když z vlaku vystoupil sám František Josef I, rakouský císař. za ním pak jeho žena s psíkem v náručí. Byl obdarován chlebem a solí a pak už jsem jen klusal za průvodem a před průvodem, abych nafotil tu slávu, která byla replikou doby před 130 lety, kdy se v Kroměříži zcela nečekaně setkal rakouský císař František Josef I s ruským carem Alexandrem III.

dsc_0915_39244 pozor pozor jede císař a car dsc_0920_39249 pozor pozor jede císař a car

K příjezdu druhého vlaku s carem už jsem nešel, protože jsem se před mrazivým počasím toho rána ukryl u teplé snídaně v hotelu na hlavním kroměřížském náměstí a pak se šel podívat do nedalekého zámku, abych se dověděl i jiné zajímavosti o této době a o tomto setkání. Vše bylo připraveno na slavnostní defilé a náramnou podívanou, kterou pak zajistili krojované spolky v krojích celé Hané.

dsc_0960_39289 páry si už sednou na podium dsc_0961_39290 páry si už sednou na podium

dsc_0954_39283 začíná defilé dsc_1001_39330 předvedou se nám při tanci ti Hanáci

A tak jsem to vše drze nafotil a získal do sbírky lidových krojů a do svých vzpomínek nové a krásné záběry, které se jen tak pohromadě nepodaří uvidět.

dsc_0933_39262 bylo to pěkné a dobové dsc_0989_39318 defilé Hanáků

Takže prosím tady je ta lidová krása a něco z té doby, kdy se nosila i jiná móda, kdy byl svět z dnešního úhlu pohledu tak krásný a barevný. Jen kdyby to sluníčko zasvítilo.
Na webu města Kroměříže se dovíte o této akci snad i jiné zajímavosti. Takže tady je odkaz :
www.kromeriz.eu/akce/prehled/348-.html
Ale pozor už vím, že v Kroměříži jsou fandové, kteří píší o svém krásném městě a lze najít doplňující informace na tomto webu : www.mojekromeriz.cz/magazin/clanek/setkani-vladaru-v-kromerizi-fotoreportaz

Similar Posts:


 

Both comments and pings are currently closed.

Není možné komentovat.